Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Britsko-americká herecká sestava století se sešla v roce 1978 u natáčení vynikající komedie, sestávající ze čtyř separátních příběhů, jež pojí místo, kde se odehrávají - hotel v Beverly Hills. Z New Yorku sem přichází Hannah, jejíž dcera utekla a chce tu žít se svým otcem. Z Londýna zas přicestovala slavná herečka s manželem, která by zde měla dostat Oscara. A přítomný je i páreček hádavých doktorů s jejich žen a také Marwin, který se přijel podívat na bar mitzvah svého synovce, ale zatím si užívá s místními lehkými děvami. Ze vzájemného setkávání všech přítomných vznikají komické situace ovlivňující další život každého z jednotlivců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Poviedkový film v ktorom ma zo štyroch príbehov zaujal len ten v ktorom sa exmanželia Alan Alda a Jane Fonda dohadujú o svoju dcéru. Tam som bol fakt zvedavý jak to dopadne. Alan ako vždy pohodový sympaťák a Jane dosť nepríjemná prísna ženská. Ale stále sexy. No a zvyšné príbehy ma vôbec nebavili a ani nijak spolu nesúviseli. Ani hviezdne obsadenie ich nezachránilo. 5/10. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Apartmá v Kalifornii je adaptací hry Neila Simona, která byla vlastně součástí volné série her, které byly vlastně vždy složeny z aktovek odehrávajících se v jednotlivých hotelových pokojích (dále např. Apartmá v hotelu Plaza, Apartmá v Londýně). V této filmové adaptaci se podařilo dát dohromady tak skvělý herecký soubor, kde vlastně můžeme říci o všech hlavních hercích, že každý z nich dokáže utáhnout celovečerní film sám. Všichni jsou to navíc sympaťáci. V příběhu dvojice Alda - Fondová vás možná překvapí, že více vtipných replik má Jane Fondová, která zde podává výborný výkon. Duo Caine - Smithová je sázkou na anglickou jistotu a v tomto filmu je asi nejlepší ukázkou typického Simonova prolínání "vážnějších" témat s konverzačním humorem. No a na závěr tu máme komediální dvojku Matthau - Mayová, osvědčenou z filmu Nový list. Z počátku vám bude připadat, že tato povídka má již stokrát viděný námět, ale kvůli hercům a milému konci je příjemně koukatelná. Celý film je navíc kořeněn groteskními výstupy netypické dvojice Bill Cosby a Richard Pryor (kde jsou Sydney Poitier a Gene Wilder? ;-) ) na téma jak si zničit přátelství na dovolené. Pravdou je, že Neil Simon napsal i lepší komedie, ale můj dojem je rozhodně zkreslen nepovedeným dabingem, kde podle mě dochází i v k chybám v překladu (Pryor si přece nemůže házet s Cosbym v Kalifornii korunou). ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Apartma v Kafilerii - teda pardon, v Kalifornii je velmi dobry film - konzervacka. Jo, jo - niektore poviedky su nevyrovnane, Alda len prihrava vybornej Jane Fonde, no ale ja som film pozeral hlavne kvoli doslova genialnej Maggie Smith /seria Hery Potrata/ a slusnemu Michaelovi Caine-ovi /Italian Job 1969, Play Dirty/. Tato dvojka ma bavila najviac, hoci aj Billa Kosbyho som si vsimol. Skoda vsak, ze Jane Fonda s Aldom su vyrazne vpredu, osobne tuna preferujem jednoznacne Maggie Smith. Dialogy su dobre - z bezneho zivota - a Maggie Smith zahrala vskutku obdivuhodne, reziser Herbert Ross odviedol kvalitnu, ale len lahko nadpriemernu pracu : 74 % ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak si se mnou pohrála děravá paměť. Apartmá v Kalifornii jsem poprvé viděl v polovině 90. let a následujících cca 13 žil v domnění, že jde o klasický povídkový film. A náhle - co nevidím? Scény se střídají jaksi "mezi" povídkami, které probíhají paralelně. A v tom je zároveň strašná chyba filmu. Každá jednoaktovka má něco do sebe, ale každá je žánrově někde jinde a emocionální vrchol/komická pointa každé z nich je rušena či oslabována odlišnou stavbou těch ostatních. Třeba děj s Alanem Aldou a Jane Fondovou je spíše vážný. Kariéristická žena se má po delší době setkat s rozvedeným manželem a vynakládá veškeré úsilí, aby zahrála roli "té nezávislé, která si může vybírat", aby manžel litoval, že ji opustil. A postupně si uvědomuje, že přesně tohle chování, to hraní jisté role, je odcizilo. Na opačném pólu stojí rámcový děj s Billem Cosbym a Richardem Pryorem, to je čirá fyzická groteska. Někde mezi se pohybují příběhy s Walterem Matthau a Elaine Mayovou (spořádaný manžel výjimečně "uletěl" s prostitutkou, ta se ráno pod vlivem propité noci ne a ne probudit a manželka je na cestě do hotelového pokoje) a s Magií Smithovou a Michaelem Cainem. To je moje nejmilejší "povídka", kde Maggie hraje ctihodnou anglickou herečku, nominovanou na Oscara za stupidní komedii, a zmítanou smíšenými pocity "chci vyhrát/nezáleží mi na tom", zatímco její stoický manžel balí číšníky. ;) Maggie Smithová získala Oscara. Tipněte si, jak dopadla Diane Arbusová, kterou hraje. :-) A jinak souhlas s bloomem - Apartmá v Kalifornii má jeden z nejhorších dabingů, jaké znám. Divné obsazení, divný překlad, budiž. Ale když zvuk místy není synchronní s obrazem, to už je přespříliš. Berte jen originál s titulky, jinak neručím ani za těch 60% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Los Angeles v Kalifornii s príbehmi niekoľkých manželských párov,ktoré musia prehodnotiť svoje medziľudské vzťahy,s hereckými stars,pri ktorých som zíval,čo ma mrzí,lebo Jane Fonda,Maggie Smith,či Michael Caine aj Bill Cosby majú oveľa naviac,ale scenár ich prinúti stáť na mieste,príbeh tu nie je žiadny,len páry,ktoré sa nepoznajú,nachádzajúce sa na pozíciach,ktoré predpovedajú roztržky,hádky... Najviac som si užíval Maggie Smith,ktorá hrá herečku,čo prichádza na udeľovanie Oscarov s jej jedinou nomináciou,ktorú nepremení,a tak sa utápa v alkohole,náladu má pod psa a manžel je bisexuál... Jej Diana Barrie síce nedostala Academy Awards,ale Maggie Smith ho dostala za stvárnenie tejto postavy,tak gratulujem. Ďalšie komické situácie nastávajú u dvoch afroamerických manželských pároch,kde švagrovia Bill Cosby a Richard Pryor si vôbec nerozumejú,skôr vznikajú extrémne situácie,ktoré človeka rozveselia,ale oni pritom trpia. Inak páčili sa mi prirovnania a odkazy na filmy,ktoré poznám,o to viac ma to bavilo. Ďalší pár s Walterom Matthauom,ktorý sa vyspal s jednou prostitútkou,ktorá vypila plnú fľašu Tequily,kde nasledujúce ráno prichádza manželka,tak táto holka sa nemôže prebudiť,tak Walter chce zamaskovať stopy... Jane Fonda a Alan Alda ma totálne unudili,sú extrémne smutní,kde ja som ešte smutnejší z výkonu Jane,ale aspoň sa vyzliekla do plaviek...Prvý príbeh,ale najnudnejší. Najlepšie:Maggie a Michael,Bill a Richard so svojimi ženami,potom Walter a prostitútka a žena a škoda je Jane,do ktorej hlasu som zamilovaný,jednoducho tu nemá čo hrať... Nie je to zlý film,ale strih ešte viac utvrdí,že to nič extra nie je. Ale tento ansámbel ponúka riešenie,že sa rozdeľuje na viac párov,kde nech si každý povie,čo sa mu najviac pozdáva? Mne prakticky nič,ale bol som zvedavý na Maggie,ktorá ma výrazne nesklamala+spomínané odkazy a humor. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Malibu, v Beverly Hills, v Los Angeles a v Burbanku v Kalifornii. (rafix)
  • Režisér filmu Herbert Ross uvedl, že styl filmu je podobný klasice Grand Hotel (1932). (rafix)

Reklama

Reklama