Nevidím zlo, neslyším zlo
Komedie
USA, 1989, 98 min
Arthur HillerHudba:
Stewart CopelandPlakáty
Wally je drzý, hlučný a slepý. Dave je naopak tichý, má uhlazené vystupování a je hluchý. Přímo před jejich očima dojde k vraždě. Wally a Dave jsou jedinými svědky. Přestože Wally nic neviděl a Dave nic neslyšel, je o ně náhle velký zájem. Oběma se podaří převézt nejen zločince, ale také celou policii New Yorku. Možná nemají rozum, ale rozhodně to nejsou žádní hlupáci. (oficiální text distributora)
Tosim
Richard Pryor a Gene Wilder jsou v této komedii skvělí. Kvůli nim se vyplatí film vidět. Vždycky mě pobaví scéna se zmrzlinami.(28.8.2004)
Renton
Scénář: Earl Barret, Arne Sultan, Eliot Wald, Andrew Kurtzman, Gene Wilder(31.3.2004)
Radek99
Vaty je v tomhle filmu tolik, že na poctivé komediální gagy ani nezbylo moc místa. Spíše se tu řetězí scény na pokraji trapnosti. Typická mainstreamová hollywoodská produkce 80. let... (Jediným výrazně povedeným prvkem je metaforický název, ke kterému by se ovšem slušelo natočit docela jiný film...) Podobné filmy: Blázni ve vězení, Critical Condition(2.4.2009)
║Rozpočet $18miliónov║Tržby USA $46,908,987║Tržby Celosvetovo $47,150,000║(3.3.2010)
Oskar
Kterak slepý a hluchý přelstili gangstery. :-) Původní scénář se zdál genu Wilderovi trapný a jeho agent mu ho nabízel tak dlouho, dokud ho nevyrazil. Nic netušící nový agent mu nabídl tentýž scénář a když se mu dostal do ruky potřetí, Wilder souhlasil pod podmínkou, že ho může celý přepsat. Protože nechtěl filmem urazit neslyšící, šel se poradit do jakéhosi centra pro sluchově postižené, co si může a nemůže dovolit, jak je takovému hluchému, když mu někdo řekne "Sedíte si snad na uších?" atd. Ujala se ho jistá slečna Webbová a s její pomocí si to ujasnil natolik, že (dle mého názoru) napsal a natočil nejzábavnější komedii z těch, kde hrál s R. Pryorem. třeba scéna s fotografováním do policejních záznamů... no to se musí vidět. A mimochodem, tu slečnu Webbovou si nakonec vzal za manželku. :-) 70%(9.1.2006)
tron
Komediálna snímka Kanaďana Arthura Hillera ťaží z drastického rozdielu buddy movie príbehu: jeden je slepý a druhý hluchý, na to sa robia spoľahlivé nekorektné vtipy a funguje to aj vo filme, kde si tieto kontrastné úlohy rozdelili hlavne v 80. rokoch populárni herci Richard Pryor a Gene Wilder.(18.4.2007)
Shit
Nápad s hluchým a slepým, kteří se přimotají k vraždě je výborný, možná se z některých situací dalo dostat ještě víc, ale i tak film oplývá spostou skvělejch scének vycházejících hlavně ze slepoty nebo z hluchoty nebo z obojího dohromady, jenže s postupem času je to pořád to stejný, ale naštěstí to neni tak dlouhý aby to dokázalo opravdu omrzet. V celým filmu samozřejmě totálně dominují hlavní hrdinové Richard Pryor a Gene Wilder, Oba dva jsou naprosto skvělý, ale u mě přece jenom vyhrává Wilder, ten fakt neměl chybu. Dalšími herci o kterých je dobré se zmínit je Kevin Spacey a Joan Severance, Spacey mě trošku zklamal, ale na to jak je to starý, tak se ani nemůžu divit, v tý době Spacey teprve začínal. Celkově vzato to je dobrá komedie, ale zase tolik jsem se nebavil abych mohl dát 5*(22.4.2006)
Falko
Richard Pryor - (Wallace `Wally´ Karue) +++ Gene Wilder - (Dave Lyons) +++ Kevin Spacey - (Kirgo) +++ Alan North - (Braddock) +++ Hudba: Stewart Copeland +++ Nemecka Cinema - 50%(23.9.2006)
LiVentura
Klasika amer.humoru. Se skvělým doublem Pryor-Wilder.(11.12.2006)
Ivoshek
Není to špatná komedie, byť by mohla v některých mömentech přitvrdit. Jinak mám jen poznámku k textu distributora, protože formulace "přímo před jejich očima dojde k vraždě" mi přijde v případě slepce trochu mimo.(31.12.2007)
Chrustyn
Dobrý nápad na buddy movie, ve kterém je jeden hluchý a druhý slepý. Nápad jistě skvělý ale zpracování už je slabší a ve filmu se nevyskytuje jediná scéna, která by mě opravdu rozesmála. I tak se však jedná o slušnou "devadesátkovou" pohodovku se skvělou hereckou dvojicí a kníratým Kevinem Spacey.(31.5.2009)
MMR
Pořád si zde přemítám, mám dát 5 hvězdiček, mám dát 4 hvězdičky? Prostě sám nevím, je to parádní komedie, nechám si to rozležet v hlavě a ohodnotím, až přijdu odpoledne z práce... Takže rozmyšleno, a dospěl jsem k závěru plného hodnocení, protože si myslím, že to za to stálo.(1.8.2011)
Kryton
Wilder a Pryor hrají svojí vlastní show, na kterou se oplatí se podívat i vícekrát. Škoda, že takovéto komedie se už nedělají.(28.10.2007)
otík
Velmi příjemná a nenáročná komedie, ve které se skvěle doplňují hluchý a slepý. Člověk si ani nedoláže představit, kolik zábavy je např. při focení hluchého a slepého na policejní stanici. Vážně velmi zábavná, vtipná a přitom upřímná komedie.(22.9.2004)
5150
Film má několik výtečných momentů jako např. "boxerský souboj" nebo "policejní focení", nicméně postupem času ani dvojice Pryor - Wilder nezakryje hluchá místa. Navíc zde prakticky chybí písničkový doprovod, což u americké komedie 80. let vidím jako zásadní nedostatek!(20.1.2006)
Ice123
Tohle je prostě rizí komedie... Jeden neslyší, druhý nevidí, přičemž nevidící Wally je skvěle potrhlej až bláznivej ;) A konečná otázka je odrovnávající ("Dave nepřipadáš si jako postiženej?" "Ne, znám tebe.") 95%.(31.10.2010)
cross
Náležitě vtipná i zábavná komedie, přesně ve stylu podobných oddechovek 80. let. Velmi dobré komediální výkony, ale jinak nic víc...(11.10.2004)
Spock
Ze začátku sympatická komedie o tom, jak se dají dohromady dva chlápci, kteří nejsou úplně normální, jeden je slepý a druhý hluchý, ale dohromady jsou skvělá dvojka. Čekal jsem zajímavou zábavu, protože téma bylo opravdu dost originální, ale chyba lávky, dostal jsem na můj vkus podprůměrnou zábavu pouze s několika světlými momenty, které však nedokážou celý film vyzvednout alespoň na průměrnou rovinu.(31.1.2007)
Herráček
Z jistých hledisek (svět nevidomých a neslyšících) je tohle zoufalá blbost... Z jiných hledisek je to film se zajímavou myšlenkou a sem tam úsměvnými momenty...(4.10.2011)
Hopper
Priemerná komédia s K. Spaceym a G. Wilderom o slepcovi a hluchom s lepšími chvíľkami, ale celkovo nič moc.(31.10.2003)