Reklama

Reklama

Náhodný turista

  • USA The Accidental Tourist
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní postavou je Macon Leary, který se živí psaním příruček pro obchodníky, kteří neradi cestují, jsou zvyklí na určitý způsob života a chtějí se všude cítit jako doma. Po návratu z jedné cesty mu manželka Sára oznámí, že se hodlá rozvést. Vadí jí Maconova pasivita a uzavřenost, která je mnohem výraznější od chvíle, kdy tragicky zahynul jejich dvanáctiletý syn Ethan. Protože žena odešla, musí před další cestou svěřit svého psa Edwarda do útulku. Po návratu mu cvičitelka Muriel, která se o psa starala, nabídne své služby. Edward je totiž značně nevychovaný pes. Macon odmítne, ale když si kvůli němu zlomí nohu a sestře Rose, kam se musí na čas nastěhovat, způsobí pes další nepříjemnosti, nakonec Muriel přece jen zavolá. Poněkud excentrická dívka začne s výcvikem a současně se snaží vytáhnout ulity uzavřeného Macona. Ten se sice brání, ale nakonec skončí v její posteli a přes nesouhlas sourozenců se k dívce nastěhuje. Na svatbě svého vydavatele Juliena a své sestry Rose setká s bývalou manželkou Sárou, která se k němu chce vrátit. Macon po dlouhém váhání Muriel opustí, ale život se Sárou nefunguje. Cesta do Francie za materiály nové turistické příručky Maconovi poskytne čas pořádně si vše promyslet a konečně se rozhodnout, co si chce počít se svým životem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Bezvýchodné životní drama laskavě řešeno dle klíče, který lze najít v cestovním průvodci. Bolavé, úsměvné, jemné, lidské, všemi perfektně zahrané. Emoce podávané v minimálních dávkách neškodí v jakémkoli množství.  Kdysi mě film nezaujal, ale s životními zkušenostmi přichází pochopení pro veškeré, co se zde odehrálo, čili film pro dospělé. Moc pěkné. "Ty mě už nepotřebuješ. Ale abych přežil já, potřebuji ji." ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Toto prosím není komentář, jen zoufalé povzdechnutí na tím, kterak zase jednou debilní ČT divákovi totálně dojebe zážitek z filmu čudláckým dabingem s kuchyňským zvukem a ořezem obrazu na cca něco přes polovinu z původního formátu 2.35:1 . . . Zase jednou teda nemám chuť nějak subjektivně poctivě hodnotit. Někdy prostě ten hrneček přeteče, ouško se ulomí... Tak snad někdy na dvd, oné nuceně placené instituci pak veřejnoprávně nasrat... °-( - - - P.S. Ale abych nebyl za hysterku, čtyři hvězdy s fantazií, jo, myslím si, že L.K. nemůže nést vinu za ignorantské idioty nějaké postbolševické televize takzvané >veřejné služby< , že... - - - - - (Poprvé viděno 28.5.2011 v šašskotelevizácké úpravě na ČT1, hodnocení 227., naštvaný nekomentář zde jako čtyřiadvacátý - 28.5.2011) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Macon Leary, hlavní hrdina filmu, se naučil životem jen tak proplouvat a emocionálně se neangažovat, protože to může přinášet jenom zklamání. Sází na jistotu a jeho manželství je sice rutinní, nicméně víceméně bezbolestné. Jednoho dne ale dojde k tragédii a jeho jediný syn zahyne. Dosavadní jistoty se zhroutí, protože se ukáže, že právě potomek byl tím pojítkem ve vztahu k manželce a Macon se najednou ocitá ve vyšším středním věku sám bez jasného životního cíle. S pasivity se ho pokusí vytáhnout žena, která hledá nového partnera a otce pro svého syna. Jenže když už se zdá, že život nabral nový směr, rozhodne se bývalá partnerka k návratu a Macon se najednou musí rozhodnout a to mu při jeho hodnotovém žebříčku dělá zatraceně velký problém. Náhodný turista je film o tom, jak velký vliv má v našem životě setrvačnost, což je dobře znát nejen na hlavním hrdinovi, ale i na jeho rodině. Docela příjemný kousek se sympatickou Geenou Davis, kterou jinak moc nemusím, v tomhle případě se ale role vdavekchtivé stíhačky zhostila na jedničku. Bohužel je to ale film nepříliš výrazný, stejně jako je nevýrazné charisma hlavního hrdiny, takže se za pár dní pravděpodobně vykouří z hlavy. Celkový dojem: 65 %. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Toto je suverenne najlepsi film rezisera Lawrence kasdana /Zar Tela, Grand Canyon/. Film o tom, ze chlap pise prirucky, do toho sluzobky, rozvod, uzavrenost, pes a vyborna rezia. V hlavnej roli zaujme najma vyborny William Hurt /Zar tela, Bohem zapomenute Deti/, skvela Kathleen Turner /Falesna hra s kralikem Rogerem, Honba za diamantem/, dalej stale mlada Geena Davis /Moucha, Tootsie/ a vtedy este hodne mlady Bill Pullman /Den Nezavislosti/. Dialogy su obycajne, ale take prevazuju aj v realnom zivote, tempo dobre, neuspi ale strhujucejsie momenty chybaju. Dost to posobi ako cervena knihovna, skor daco a pre artovych divakov a pre tych co maju radi spolocenske konzervacky : 95 % ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

The Accidental Tourist postrádá dramatickou sílu, hlubší propracovanost charakterů a jeho rádoby komediální prvky nemají dostatečný náboj. Chybí skutečné emoce, které dané téma vyžaduje. Dialogy jsou většinou prázdné a omšelé fráze, jakoby odrecitované z knih. Hurt se svým neustále otráveným vzezřením vypadá jak znuděný suchar a ne jak žalem zdrcený otec. I k ostatním postavám bylo těžké si vybudovat nějaký vztah. Poselství, ač nebude každému po chuti, je zřejmé, ale jeho dopad zanikne v povrchně zpracovaném příběhu. K srdci mi přirostl jen kousavý Edward, který je nejpříjemnějším osvěžením jinak mdlého filmu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Interiéry filmu se natáčely ve studiích Warner Bros. v Los Angeles. Exteriéry pak ve městech Baltimore, Paříž a Londýn. (SeanBean)
  • Na konci filmu Macon Leary (William Hurt) vyndává z kufru mohutně vyhlížející knihu, aby se mu lépe nesl. Je to vázaný výtisk prvního vydání knihy:" Miss MacIntosh, My Darling" od Marguerite Young. Kniha má 1198 stran a autorka ji údajně psala denně od roku 1947 do roku 1964. Hmotnost tohoto exempláře činí 1,6 kg. (Tixo)
  • Předlohou snímku se stal stejnojmenný román Anne Tylerové z roku 1985. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama