Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

fragre 

všechny recenze uživatele

škoda, že tento film nebyl o postavě, kterou tak skvěle ztvárnila božská Vilma, to by možná bylo na 5*. Vcelku ne špatné, ale občas jsem trpěl. Nemohl jsem nějak uvěřit tomu příběhu se zázračně zachráněným židovským mladíkem. A u zde již zmíněného opět zázračného happyendu jsem se hodně ošíval (a to mám vlastně happyendy rád). A při vší úctě k panu režiséru (pustit se do takového filmu je záležitost heroická), je nutno říci, že Cieslar není Vláčil. Tam, kde to Vláčilovi "šlo samo", je Cieslar trochu křečovitý. 3 a 1/2 * ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Lebensborn se týká v podstatě velmi kontroverzního tématu, rozhodně na české vody, přijde mi. Bohužel se nekoná žádné kladení otázek ohledně motivace a ospravedlnění, psychologizace nebo něco takového, co bych třeba ráda viděla. Film je natočený jako pohádka o popelce, takže co mi z něj zůstalo v hlavě nejvíc byl sametový hlas a kulaté brejličky prince na bílém koni. Ačkoliv bych si byla raději pamatovala rozporuplnou Vilmu nebo cokoliv jiného. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 8/10/// +Monika Hilmerová a další herci, příběh (výborná předloha) -přezevšechno málo dramatické a málo vyhrocené/// Pohled na válku zase jinýma očima. Jejíma očima. Dívky, která byla vybrána za účelem zplození dokonalé rasy. A aniž by věděla do čeho de, mi jsme věděli že má docela štěstí. Když by chtěla mohla by přežít válku v určitém klidu a bezpečí a nebo si alespoň zvýšit šanci na přežití. Aby to však za něco stálo, tak se vzepře svému osudu. No a v podobném duchu je i tento film. Pár silných situací se tu najde, ale oproti jiným filmům je to trošku poklidnější. Je to samozřejmě smutný příběh, plný silných emocí, ale dávkován střídmě. Film se zaměřuje především na hlavní postavu, přesto má ale snahu o vykreslení prostředí a dalších postav a dává taky příležitost hercům a zajímavým chrakterům (namátkou Bronislav Poloczek). Můžu ještě dodat, že je to zajímavé, že to nenudí a rovněž je to dobře zpracované. Mohl z toho být ale silnější zážitek./// Celkem 74%/// ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Český snímek "Der Lebensborn - Pramen života" mě zaujal už na škole, kdy jsme si ho promítali v rámci nějaké výuky. Pravděpodobně to byla čeština, ale jistý si nejsem. Zaujal mě hlavně tématem, které jsem v té době ještě neznal. Silný námět s dobrými postavami ve filmu, který by si zasloužil více se dostat k divákům. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný český film,s ktorým by mi po odvysielaní urobila radosť ktorákoľvek tv stanica, lenže tie radšej dookola opakujú opozeranú klasiku. Chápem, že to nieje film pre široký okruh divákov, ale podobne je to aj s inými dobrými českými a slovenskými filmami. Film samotný rozpráva o udalostiach počas vojny, o ktorých mnohí iste nikdy nepočuli a nemyslím si, že by bol film nezaujímavý. Určite dokáže zaujať nielen mužské publikum, pretože téma, ktorá sa točí i okolo detí, by mohla byť ženám blízka. Monika Hilmerová hraje výborne. V čase natáčania bola ešte veľmi mladá a je vidieť, že v intímnych scénach mala dablérku. Vytkol by som miestami nezrozumiteľné dialógy, hlavne rýchlo rozprávajúci poľský žid by možno potreboval otitulkovať. Trošku vyšší rozpočet, pár napínavých scén nayvyše a film sa kľudne mohol stať omnoho slavnejším. Napriek tomu , klobúk dole. Viac podobných filmov! 80%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)
  • Ukázat nahé tělo v milostné scéně představitelka hlavní role Monika Hilmerová striktně odmítla, a tak se musela sehnat dublérka. (hippyman)
  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)

Reklama

Reklama