Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

emma53 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem velmi mile překvapená filmem o kterém jsem nevěděla, ale který mně byl doporučený. Ano, o dokonalých dětech pro Třetí říši jsem už slyšela, takže Grétčin příjezd a důvod, proč jela do velkého domu s více pěknými děvčaty byl jasný od samého počátku. Já se přiznám zcela otevřeně, že můj zájem se ustálil na hereckém výkonu mně neznámé Moniky Hilmerové a tradičně dokonalé Vilmě Cibulkové v roli ne zrovna záviděníhodné, ale inteligentní doktorky s jasnou představou o říši a čisté rase. Trochu se to odehrávalo téměř v mysteriózním duchu, ale to mně nevadilo. Jednou vidět válečný film bez vražedných akcí (kromě jedné a to byla spíš trpící akce) je také umění. Za mě to byla velká spokojenost. Bála jsem se závěru, ale nebyl k tomu absolutně žádný důvod a toho si také cením. Díky ! ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film založený na skutečných událostech z období 2. světové války. Než jsem film zhlédl, byl mi program "Lebensborn" zcela neznámý a při popisu děje i sledování jsem stále přemýšlel nad tím, zda je to vůbec možné. Přišlo mi to strašně bizarní a "choré", jak z nějakého bizarního pornofilmu (úchylům by se to určitě mohlo líbit). Tento projekt skutečně existoval a byl jedním z řady fanatických nacistických ideologií na vytvoření dokonale čisté německé rasy, která by vytvořila "Nový řád" a "Novou, nezničitelnou říši." Příběh je velice zajímavý, zaujala mě scénka kdy nacistický nad-samec byl impotent a musel za něj zaskočit židovský vezeň. Také mě zaujala dosud, pro mě zcela neznámá Monika Hilmerová, která mě svým panenským a nevinným vzhledem i přirozeným herectvím uchvátila. Pro mě jedna z nejkrásnějších hereček, jaké jsem v současném českém filmu viděl. Opravdový pramen života. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mohl to být opravdu zajímavý a působivý snímek, ale stal se průměrným. Proč? Film nemá žádné silné momenty a ani atmosféra by se nedala nazvat zrovna jako nejpovedenější. Chtěl tvůrce říct nějakou myšlenku, z které by se mohli budoucí generace učit nebo jen chtěl natočit film o něčem co se stalo, bez ničeho hlubšího? Příběh mi nepřišel strhující ani silný, ale velmi obyčejný zasazený do neobyčejného prostředí, které se však ukázalo nečekaně nudné. ()

Vlkys 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, celý film je jedním velkým kýčem. Představa, jak Žid bydlí v budově, kde se Němci pokoušejí projektovat nové Übermenschen je přinejmenším směšná. Vážně je někdo s to vůbec si myslet, že by to tak šlo? Další věcí, která mě zklamala je nepřekládaná polština (když už je překládaná němčina nebo ruština, proč se sakra nepřekládá polština??) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak zase úplne iný pohľad na druhú svetovú vojnu, takmer až výnimočná téma. K ďalším pozitívam priraďujem prácu s farbou. Tá je síce trochu prvoplánová, ale významovotvorná. Herecky vyčnieva Cibulková, okrem nej a Hilmerovej tu nemá nikto väčší priestor. Lenže...nemám vôbec pocit, že sa pozerám na historické udalosti, ale že iba sledujem moderný film o vojne. Všetko je miramaxovsky naleštené a mne to k látke nepasuje. Česi si ale myslia, že práve toto je ten prístup, ktorý automaticky urobí z filmu umenie. Záver je extrémne skratkovitý a dáva poznať, že ako seriál by Lebensborn mohol byť omnoho emocionálne nabitejší. Milostná aférka so židovským chlapcom je našróbované klišé. A asi je zbytočné pripomínať, že Hilmerová rozhodnutím využiť v pikantných scénach dablérku zabila komerčný potenciál filmu :) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)
  • Ukázat nahé tělo v milostné scéně představitelka hlavní role Monika Hilmerová striktně odmítla, a tak se musela sehnat dublérka. (hippyman)
  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)

Reklama

Reklama