Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Film sa mi dejom trocha podobal na jeden film menom Napola. Tento sa skor nesie v zenskom duchu a je aj viac jemnejsi, ako jeho super Napola. Doslovne to neni to iste, co tento film, ale dej filmu ma nieco spolocne medzi sebou. Film vam nerusene rychlo prebleskne medzi ocami a zachvilu je po nom koniec. Skoda, ze sa tam nic skoro nedialo, co by troska ten zivot v tej skole na zamku ozivilo a prinieslo tak zazivnejsi vietor do deja filmu. Maly incident s zidovskym chlapcom polskeho povodu, zas toho nebolo prilis vela. Celkovo je to v pohodicke plynuca drama na taky nasladly sposob, ktory aj mohli viac okorenit stiplavejsim sposobom, aby to aj malo nejake vacsie napatie. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Český snímek "Der Lebensborn - Pramen života" mě zaujal už na škole, kdy jsme si ho promítali v rámci nějaké výuky. Pravděpodobně to byla čeština, ale jistý si nejsem. Zaujal mě hlavně tématem, které jsem v té době ještě neznal. Silný námět s dobrými postavami ve filmu, který by si zasloužil více se dostat k divákům. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZAPADÁ SLUNCE! ADOLF HITLER S NÁMI! PŘENESME TENTO ČISTÝ PLAMEN DO LŮNA SVATÉ PŘÍRODY. AŤ NIKDY NEUHASNE, NOVÉMU POČETÍ ŽEHNÁ NOVÉ SLUNCE.“.... /// Jako jedna z mnoha mohla dát ,,DAR VŮDCI“ na místě špatným pro život, ale dobrým pro vědu. Zajímavý nápady má ten Cieslar. Nemyslím jen samotnej příběh o esesáckých matracích. Líbí se mi totiž (hlavně) provedení. Poetika se mísí s epikou, o dramatický situace tu není nouze a fantastická je Vilma, chrlící spoustu ,,pravdivých“ replik, který možná smrdí pózou, ale vystihujou situaci. Ke světovosti filmu něco (spíš víc) chybí, ale moc bych si přál víc podobně odvážnejch filmařů v naší kinematografii! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Válí se nám doma řád ,,Krve a slunce“. 2.) Poláky mám nejradši na ledu. 3.) Chtěl bych se nechat od Vilmy Cibulkový poučit o nadčlověku (nebo snad radši vodpanit?...). /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak zase úplne iný pohľad na druhú svetovú vojnu, takmer až výnimočná téma. K ďalším pozitívam priraďujem prácu s farbou. Tá je síce trochu prvoplánová, ale významovotvorná. Herecky vyčnieva Cibulková, okrem nej a Hilmerovej tu nemá nikto väčší priestor. Lenže...nemám vôbec pocit, že sa pozerám na historické udalosti, ale že iba sledujem moderný film o vojne. Všetko je miramaxovsky naleštené a mne to k látke nepasuje. Česi si ale myslia, že práve toto je ten prístup, ktorý automaticky urobí z filmu umenie. Záver je extrémne skratkovitý a dáva poznať, že ako seriál by Lebensborn mohol byť omnoho emocionálne nabitejší. Milostná aférka so židovským chlapcom je našróbované klišé. A asi je zbytočné pripomínať, že Hilmerová rozhodnutím využiť v pikantných scénach dablérku zabila komerčný potenciál filmu :) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V českém hraném filmu ojedinělý pohled do prostředí u nás téměř neznámého - "reprodukovny panské rasy". Ve skutečnosti pohled do obludného nevěstince-kravína, v němž jsou obě pohlaví rovnoměrně ponižována ve jménu posedlých nacistických pseudoteorií. Nikoliv náhodou je spoluscénáristou tohoto filmu velká autorská postava tématu - Vladimír Körner. Asociace s ADELHEID nebo KRVÍ ZMIZELÉHO nejsou tedy náhodné. Jedna z největších tragédií moderního středoevropanství je více než přes ideologické slogany a velká slova nazírána důsledně pohledem zděšeného, nejistého děvčete, pochybujícího i o vlastním původu. Z plejády skvělých hereckých výkonů mimo Hilmerové určitě vyniká i Cibulková, dnes jedna z nejvyzrálejších původních osobností naší střední herecké generace. Námět i směřování filmu je jistým pandánem ke konzumistickým šekovým jistotám a důrazným varováním před tím, co by také, byť před lety zažehnáno, mohlo znovu příjít. Varováním ne marným a inspirujícím pro ty, kteří jsou připraveni naslouchat. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)
  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)
  • Ukázat nahé tělo v milostné scéně představitelka hlavní role Monika Hilmerová striktně odmítla, a tak se musela sehnat dublérka. (hippyman)

Reklama

Reklama