Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále skvělý film - i po dvaceti letech, kdy se dočkal dobrého zrestaurování. Monika Hilmerová, Vilma Cibulková a Karel Dobrý tvoří fantastický herecký trojúhelník, i když já si už dávno zamiloval tehdy mladičkého polského herce Michała Sieczkowskiho, který mě jednoduše upoutal svou bezprostředností. Asi jediný dobrý Cieslarův film, kterému pomohl silný scénář Vladimíra Körnera. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 8/10/// +Monika Hilmerová a další herci, příběh (výborná předloha) -přezevšechno málo dramatické a málo vyhrocené/// Pohled na válku zase jinýma očima. Jejíma očima. Dívky, která byla vybrána za účelem zplození dokonalé rasy. A aniž by věděla do čeho de, mi jsme věděli že má docela štěstí. Když by chtěla mohla by přežít válku v určitém klidu a bezpečí a nebo si alespoň zvýšit šanci na přežití. Aby to však za něco stálo, tak se vzepře svému osudu. No a v podobném duchu je i tento film. Pár silných situací se tu najde, ale oproti jiným filmům je to trošku poklidnější. Je to samozřejmě smutný příběh, plný silných emocí, ale dávkován střídmě. Film se zaměřuje především na hlavní postavu, přesto má ale snahu o vykreslení prostředí a dalších postav a dává taky příležitost hercům a zajímavým chrakterům (namátkou Bronislav Poloczek). Můžu ještě dodat, že je to zajímavé, že to nenudí a rovněž je to dobře zpracované. Mohl z toho být ale silnější zážitek./// Celkem 74%/// ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

V českém hraném filmu ojedinělý pohled do prostředí u nás téměř neznámého - "reprodukovny panské rasy". Ve skutečnosti pohled do obludného nevěstince-kravína, v němž jsou obě pohlaví rovnoměrně ponižována ve jménu posedlých nacistických pseudoteorií. Nikoliv náhodou je spoluscénáristou tohoto filmu velká autorská postava tématu - Vladimír Körner. Asociace s ADELHEID nebo KRVÍ ZMIZELÉHO nejsou tedy náhodné. Jedna z největších tragédií moderního středoevropanství je více než přes ideologické slogany a velká slova nazírána důsledně pohledem zděšeného, nejistého děvčete, pochybujícího i o vlastním původu. Z plejády skvělých hereckých výkonů mimo Hilmerové určitě vyniká i Cibulková, dnes jedna z nejvyzrálejších původních osobností naší střední herecké generace. Námět i směřování filmu je jistým pandánem ke konzumistickým šekovým jistotám a důrazným varováním před tím, co by také, byť před lety zažehnáno, mohlo znovu příjít. Varováním ne marným a inspirujícím pro ty, kteří jsou připraveni naslouchat. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Výborný námet, výborne vybraté exteriéry i interiéry, a najmä výborná MONIKA HILMEROVÁ : to sú záruky, že príbeh Grétky zaujme. Možno by to chcelo ešte trochu viac dotiahnuté detaily ( napríklad krajší komparz - minimále polovica dievčat v zobrazenom Lebensborne vyzerala takmer odpudivo, a to by sa snáď pri povestnej precáznosti vtedajších mocipánov, ktorým ležala na srdci čistota árijskej rasy naozaj mohlo stať len ťažko). Mierne ma iritoval i románik hlavnej hrdinky : v podstate sa mohol stať, no celý čas som sa pýtala - musel sa stať ? Myslím, že film by bol dosť silný i bez neho ... To je však len moja subjektívna mienka ; podstatné je, že tento film patrí naozaj k tým najlepším, aké v Česko v tomto miléniu vznikli. Aspoň čo sa mojej mienky týka. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, leč trochu (akademicky) chladný film o historicky mírně opomíjené epizodě druhé světové války, je dobře, že Milan Cieslar sebral odvahu a našel peníze k natočení filmu o projektu nacistických lebensbornů. Výborná předloha Vladimíra Körnera a Vilma Cibulková v jedné z vedlejších rolí... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)
  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)
  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)

Reklama

Reklama