Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do malého pobřežního městečka připlouvá loď Jeho veličenstva britského krále, kde má kapitán Collier prošetřit případ údajného pašeráctví. Stařec Tom Ketch, který pašeráky ohlásil, byl však mezitím nalezen v bažinách mrtvý, s výrazem smrtelného vyděšení ve tváři. Mladý kapitán má tak najednou hned dva případy, které spolu zdánlivě nesouvisí. S žádostí o pomoc při vyšetřování se obrací na místního reverenda Dr. Blysse. (dopitak)

(více)

Recenze (17)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1792, nacházíme se na maloměstě kdesi při močálovém pobřeží jižní Anglie. Zdejší obyvatelé si chytře přilepšují pašováním alkoholu z Francie a tak si ně přijde posvítit královský berní pluk. Ale pozor - na místním hřbitově snad ještě dohnívají ostatky obávaného piráta, Kapitána Clegga, a v mokřinách poblíž se zjevují hrozivé smrťácké přízraky... / Tato méně nápadná hammerácká klasa, na kterou jsem si dlouho brousil zuby, mě tedy vůbec nezklamala. Horor je sice na vedlejší koleji, ale když už se ti kouzelní, v temnotě zářící kostějo-jezdci (případně jejich nápomocný strašák) sem a tam zjevili, maximálně jsem si to užil. Děj jinak sestává hlavně z pátrání na místo povolaného kapitána Colliera (přísný Patrick Allen) a odpovídajícímu jednání měšťanů v čele s vyčůraným farářem Blyssem (vážený Cushing), přičemž se do toho připlete i menší románek (he, hezká holka) a jeden zotročený hromotlucký freak, no a vše má nakonec čím zajímavě a dramaticky vyústit. CAPTAIN CLEGG aka NIGHT CREATURES, u mě bezchybná a dobrou atmosférou oplývající podívaná. Ať žijí ’Marsh Phantoms’! [Neodpustím si ještě odkaz na: 1) kapelu Captain Clegg & The Night Creatures, 2) další dva filmy dle stejné knižní předlohy (Dr. Blyss = Dr. Syn) - DOCTOR SYN a DR. SYN, ALIAS THE SCARECROW] ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Spíš než o horor se jedná tentokrát o dobrodružný snímek s mysteriózní zápletkou. Captain Clegg staví hlavně na tehdy neokoukané zápletce okolo pašeráků s lihovinami a městečkem obehnaným tajemnými močály, kde údajně straší. V případě, že by to někomu nestačilo, pojistil se Hammer již osvědčenými hereckými esy jako výborným Cushingem nebo charismatickým Reedem. Děva je tu pouze jedna, o to víc vynikne její bujný dekolt. A závěr je dnes už lehce prokouknutelný. Mezi nejlepší momenty se tak řadí ten s tápající skupinou vojáků a přesouvajícím se strašákem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Báječná hammerovka, která se v určitých momentech tváří jako horror, ale horrorem není, zato napínavým příběhem se skvělými hereckými výkony ano. Ostře řezaná kamenná tvář P.Cushinga je tu laskavá, tu plná zloby s očima metajícíma blesky a rty sevřenými v úzkou škvírku děsu. Obyvatelstvo přímořského městečka si žije nadmíru dobře, ale až časem divák pochopí, v čem to vězí. Tajemné močály, nehostinné pláně a pašování v rakvích...děsivé přízraky na sebe rovněž nenechají dlouho čekat. Zlatá éra Hammer Filmu! ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Nádherné překvapení... I když Captain Clegg není typickým hororem, na jaký jsem od Hammeru zvyklý, podařilo se mu zachovat typickou Hammerovskou atmosféru, které si na jejich kouscích obzvláště cením... A když k tomu přidám skvělého Cushinga a Reeda (ti dva ani nedokážou být špatní, snad ve svých nejhorších chvílích jen nadprůměrní), tak i přes jednoduchý a lehce odhadnutelný příběh, jde o parádní (hlavně tedy dobrodružný) kus, který musí každého fanouška Hammeru vysloveně nadchnout... A ostatní taky... ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Výborné! Já tleskám. Captain Clegg je rozhodně jeden z nejlepších horrorů, které kdy kladiváři natočili, ne-li ten nejlepší. Skvělý Cushing, který hraje vyčuraného pastora, parádní atmoška, stylové prostředí k tomu, bohužel, slabší vyustění s jasnou pointou. Ale jinak opravdu velké překvapení! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film podle mého gusta. Skvělá atmosféra tehdejších horrorů, to je Hammerovka jak vyšitá. V některých momentech snad trochu zbrklejší střih, to však není na škodu. Výborný Peter Cushing a co hlavně - skvělý Oliver Reed, který hrál ve spoustě britských filmů této doby a zazářil například v trháku Paranoiac. Ve filmu se kromě komparzistek objeví jen jediná žena - Yvonne Romain - ale stojí za to.__Co na tom, že od poloviny filmu tušíte, "co v tom je". Tyhle filmy se prostě musí prožít, a pouštět večer! ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Snad první film této společnosti, s kterým jsme se o dost minuli. Je to škoda, protože jako dobrodružný snímek s prvky mysteriózna je to kvalitně odvedená řemeslná práce, žánrový standard, jaký kladiváři uměli perfektně - ale nic víc film prostě nemá. Ačkoli se odehrává na anglických blatech, úplně tomu chybí atmosféra; scenáristické a režijní vedení navíc zavinilo, že banda pašeráků, kterou jsem měl chuť po celou dobu sledování filmu rozvěsit v oprátkách na nejbližší stromy (komplet - včetně vrcholně nesympatického Reeda, jehož milostná romance byla ve filmu naprosto zbytečná, byla tam jen proto, aby tam nějaká byla), byla líčena tak nějak sympaticky, přestože to byla banda gaunerů, kteří neváhají vraždit své odpůrce a jde o obyčejné zločince. Ale ne, scénář se ještě pokouší o jakýsi sociální apel v závěru. Z toho mi bylo na blití. Když už jsme u scenáristy, ten se opravdu moc nevytáhl - celou dobu tam jen oddíl vojáků pochoduje sem a tam, autorova bezradnost z těch scén jen čišela. O pointě, která je evidentní tak od 20. minuty, ani nemluvím. Výborný námět, který mimochodem není ani trochu originální (pašeráci maskující se za strašidla patří ke klasickým britským legendám, jak byste věděly, děti, kdybyste víc četly, neuškodí to), je tak zabit neumětelstvím a pokusy o něco, co do dobrodružného, neřku-li hororového žánru nepatří ani náhodou. Z šedého průměru tak - nepřekvapivě - vyčnívá jen geniální Cushing, který všechny přehrává ne o level, o dva, ale hraje si vlastní ligu, zatímco ostatní dělají jen křoví. Mám-li film shrnout, použiju tři slova: velmi promarněná šance. Což mě jako fanouška Hammeru nesmírně mrzí. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Určitý odklon od ostatných hammeroviek sa nedá uprieť, ťažko povedať, či to je na škodu alebo nie. Atmosféru to má, horror to však určite nie je, skôr taká zvláštna križovatka všetkého. Ľahko nadpriemerná záležitosť. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nejlepší film od Hammeru, co jsem viděl a reverend Blyss je zároveň asi nejlepší role Petera Cushinga. To s jakou noblesou a elegancí hraje je neskutečný. Kdybych měl ten klobouk, co kapitán, tak bych ho asi taky smekl. Ostatní herci, ať už Patrick Allen, Oliver Reed nebo starý známý hammerovský štamgast Michael Ripper hrají taktéž výborně a hlavní hrdinka je přímo neodolatelná. Horor to příliš není, ale úžasný dobrodružný film zcela určitě. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hammerácky dobrodružný snímok si po celý čas udržuje nadpriemernú atmosféru, presne tú, ktorá definuje snímky tohto štúdia. Príbeh nieje zlý, ale je viac užvanený ako akčný a to film dosť spomaľuje. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není náhoda, že byl Peter Cushing jedním z dvorních herců studia a jedním z nejlepších britských herců své doby. I zde to dokazuje. Stejně tak i Oliver Reed, který má prostě obličej na to, aby hrál rozporuplné postavy, což tedy v tomhle případě zas tak moc neplatí, ale stejně. Snímek je herecky skvěle obsazený a jen to přispívá celkovému dobrému dojmu, který ze snímku budete mít. Není to velká děsivá podívaná, ale je to dobré řemeslo se zajímavými postavami a ne až tak jednoznačným příběhem. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Vynikající malý Hammer film, který neskutečně klame tělem. Skupina vojáků vedena drsným kapitánem Collierem přijíždí pátrat do malé komunity po pašerácích alkoholu. Brzy se ukáže, že v pašování jede celá místní komunita v čele farářem Blysem (neskutečně charismatický Cushing), barmanem, hrobníkem i synem zemana. V bažinách straší kostliví jezdci a do toho zde obchází historka o slavném pirátu Cleggovi, který je zde pohřben. Film ale brzy ukáže, že ne všechno je jak vypadá (i když zvraty jsou odhadnutelné) a začnete podvědomě fandit těm "zlým". Závěr je skvělý a dal mi v tom, ke komu se klonily mé sympatie za pravdu. Líbilo se mi to moc, i když se v podstatě o horor nejedná. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Parádní produkce od Hammeru, i když tentokrát nejde o horor per se. Peter Graham Scott si ale pěkně hraje s hororovými motivy a přestože rozjíždí v podstatě dobrodružnou komedii na téma "Deset způsobů, jak vyjebat s královským námořnictvem", nechybí zde prázdné hroby, strašidelné močály nebo oživlí strašáci. Hinds si se scénářem vyhrál takovým způsobem, že naprosto netušíte, co vás čeká v dalším záběru, a je to hrozná bžunda. Peter Cushing hraje morálně nejednoznačnou postavu, jež se mezi kázáním v kostele a pašováním alkoholu zvládá houpat na lustru či složit dvakrát tak velkého mulata, a zcela podle očekávání na sebe strhává pozornost, kdykoliv je v záběru. Sekunduje mu ale řada dalších skvělých herců, z nichž nejzapamatováníhodnější je vykulený hrobník Michael Ripper. Bavil jsem se jako málokdy. ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Filmy z této doby mají nezaměnitelnou a neopakovatelnou atmosféru, pocházejí totiž ještě z časů, kdy muže hráli skuteční chlapi a ne přešlechtěné bárbíny, které jen tupě poskakují před zeleným plátnem, takže jejich výkony byly uvěřitelnější, tím pádem bylo i publikum spokojenější. Jinak chápu, že v 60. letech vypadal horor jinak, než třeba dnes a dokážu si představit, že bych se v té době u některých scén asi jako kluk bál, nicméně jde podle mě v první řadě o dobrodružný film, a to dost dobrý film. ()

Reklama

Reklama