Všehochlup

Animovaný / Krátkometrážní

Československo, 1978, 11 min

Zdeněk Smetana

Filipovský se tu překonává, dá se říci, že tu tvoří další tvůrčí rozměr herecké interpretační předčitatelské (namlouvací)češtiny. Zejména v tomto ohledu - vedle skvělého dabérství - zůstane ještě dlouho nepřekonán a nepřekonatelný. Zaslouží si největší úctu.(24.4.2011)

Kubínovy svérázné pohádky s obtížně vstřebatelným nářečím jsem jako čtenář nikdy neměl v lásce, ale v tomhle filmu a v podání výborného vypravěče Filipovského to funguje přímo skvěle a vznikla humorná lidová taškařice plná sexuálních narážek a zemité bodrosti. Celkový dojem: 95 %.(13.5.2011)

Málo známá a o to překvapivější podívaná. Filipovský komentuje svým charakteristickým hlasem lidovou poudačku plnou dvojsmyslů, vulgarit a narážek, které dostávají člověka do kolen. A pak tomu navíc nasadí korunu obrazová složka originálně vytvořená na vyšívacím plátně. Kdo neviděl, neuvěří, co se u nás za nromalizace mohlo vzniknout.(27.10.2009)

Naprosto geniální, ty rafinovaně necudné komentáře Františka Filipovského mě položily na lopatky! :-))(30.10.2009)

Nádherné zobrazení české mluvy v podání Františka Filipovského 80%(29.4.2011)

• zdeny99

Jednohlasné vyprávění pohádek se mi nelíbí a zde se mi nelíbila ani animace.(12.6.2011)

Viděno na VŠ semináři literatury jako materiál, který "se jinam nevešel", spolu s "Drátovat, flikovat" a "Vodou čerstvosti". Verdikt k trojici obecně v komentáři u prvního zmiňovaného dílka. Prvky parodie bohužel hodně známé pohádky bohužel převládaly nad ostatním, Filipovský samozřejmě skvělý, z trojice mně nejbližší humor ("Král si zkoušel položit ruku na ovci, ale nebylo to ono." atp. :D).(21.2.2012)

Pohádková groteska namluvená mistrem Filipovským plná slušných nadávek.(7.12.2005)

Jeden ze skvostů československého animovaného filmu. Třeskutě vtipný, člověk si nestačí vychutnat právě řečené, aby byl vzápětí převálcován novou hláškou. Famózně namluvený Františkem Filipovským je tento krátký snímek milým osvěžením ducha, po kterém se setrvačností ještě nějakou dobu chvěje bránice a cukají koutky úst...(11.3.2011)

Skvěle zpracovaná pohádka a to jak vizuálně, tak i co se poslechu týče, kterou si, myslím, užijí více dospělí než děti a to především díky mnoha parádním dvojsmyslů a bravurnímu zachycení lidové mluvy. Další zdárný příklad toho že pan Filipovský byl zkrátka Pan vypravěč a Zdeněk Smetana mistr co se pohádek týče. Opravdu příjemné zpestření filmového světa společně s trošku podobným filmem Voda čerstvosti (taky námět: Kubín, režie: Smetana)(23.4.2012)

Naprosto vynikající záležitost. Takhle jsem se u animovaného filmu snad ještě nenasmál. Mám podezření, že Všehochlup není jen tak ledajaké zviřátko :D(31.3.2009)

Podlě mě naprosto nepřekonatelný animovaný film, především díky geniálnímu využití českého jazyka a hlasu Františka Filipovského. Je to sice jenom pohádka, ale dostatečně nekonvenční, aby člověk nebyl s to odtrhnout oči.(20.1.2011)