Reklama

Reklama

Poklad pana Arna

  • Česko Páně Arnův poklad (více)

Obsahy(1)

Tři žoldáci zabijí venkovského šlechtice, který se jmenuje pan Arne. Zavraždí jeho rodinu a uprchnou s jeho majetkem. Jediným přeživším je mladá dívka. Po letech potká jednoho z vrahů, ale neví, o koho se ve skutečnosti jedná. Seznámí se s ním a zamiluje se do něj. Později zjistí, o jakého člověka jde, a stojí před dilematem, zda mu odpustit či se pomstít za to, co v minulosti spáchal na její rodině.
Tento film vychází z tradic severské kultury a jedná se o adaptaci románu Salmy Lagerlofové. V silném citovém příběhu střídá Stiller ateliérovou práci s natáčením v reálném exteriéru. (ČSFD)

(více)

Recenze (18)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Pútavo nakrútený srdcervúci baladický príbeh zo zasneženej severskej krajiny. Film má predovšetkým nádhernú kameru s množstvom pôsobivých detailov (videná reštaurovaná verzia z roku 2017 bez zvukového sprievodu), či už mrazivej krajiny, alebo tvárí postáv, odkrývajúcich aj tie najjemnejšie odtiene emócií. Očarili ma aj na svoju dobu pôsobivé triky pri vidinách a snoch postáv. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Krásná severská atmosféra severské balady o dívce, které skotští vojáci vyvraždili rodinu, a ona se přesto do jednoho z nich zamilovala. Její rozpolcení mezi láskou a touhou po pomstě ji nakonec dovedlo k tomu, že se sama probodla, aby pomohla odhalit vrahy své rodiny. Vizuální stránka a atmosféra filmy byly nádherné, trochu mi vadila hlavní postava dívky, která byla neustále umdlená. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Poklad pana Arna vydala Selma Lagerlöfová v roce 1904. Mauritz Stiller ho pak relativně krátce na to zfilmoval. Jak literární, tak filmové zpracování patří k základním dílům dobrodružné literatury (samozřejmě především vedle dumasovek). Co je tam řečeno slovy, to je zde vyjádřeno modrým a okrovým obrazem (podle teploty). A podobně jako Dumasova díla je určen všem generacím; pro mladé snad trochu drsné, pro staré snad příliš pohádkové, ale - kdo z nás je bez sentimentu... ()

Triplethink 

všechny recenze uživatele

Velmi těžko se mi tento film hodnotí. Pokud bych ho viděl v době kdy byl natočen určitě by mě očaroval a dal bych mu minimálně 4*. Viděl jsme zkrácenou asi 60 minutovou verzi v Ponrepu a musím říct že v tomto filmu je až mnoho filmových klišé na tu dobu teprv nových. Vycházím v mém hodnocení z jiných filmů z této doby co jsem viděl a proto jen 3*. Film je to pěkný, kvalitně natočený, ale ničím extra(až možná na závěrečný pochod) mě nezaujal. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

♥ Proč, proboha proč, podlehla světová kinematografie americkému vlivu, když to vypadalo ze začátku takhle slibně? Americká groteska, jo, to beru všemi deseti, ale jinak mám dojem, že na poli toho "uměleckého" a "celovečerního" filmu americká produkce nenabízí ani z poloviny tak osobité a atmosferické projekty, jako jednotlivé evropské kinematografie začátku dvacátého století. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama