Reklama

Reklama

Oliver!

  • Velká Británie Oliver!
Trailer

Nesmrtelný příběh chlapce, který měl odvahu chtít od života víc. Britská muzikálová adaptace slavného Dickensova románu Oliver Twist, oceněná šesti Oscary. Klasický román anglického spisovatele Charlese Dickense Oliver Twist, vyprávějící příběh malého sirotka, který navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratil víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočkal lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát, naposledy v roce 2005 Romanem Polanskim.

Výpravný snímek uznávaného britského režiséra Carola Reeda z roku 1968 je velkorysou filmovou adaptací úspěšného muzikálu z pera hudebního skladatele a autora libreta Lionela Barta, který měl premiéru v londýnském West Endu v červnu 1960, po níž následovalo neméně úspěšné uvedení na newyorské Broadwayi. Z hereckého obsazení je kromě prakticky neznámých dětských představitelů Marka Lestera (Oliver) a Jacka Wilda (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Rona Moodyho v roli Fagina a mladého Olivera Reeda coby nebezpečného zlosyna Billa Sikese. Snímek Oliver!, který dnes patří k filmové klasice, posbíral řadu cen – vedle prestižních Zlatých glóbů především pětici Oscarů v pravidelně udělovaných kategoriích (nejlepší film, režie, hudba, zvuk, výprava) a jednoho mimořádně uděleného Oscara za vynikající choreografii pro Onnu Whiteovou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

mortak 

všechny recenze uživatele

Posun do muzikálu Dickensově předloze docela prospěl. Spojil totiž dokonale tři strany jeho knižek: naivitu a jistou nevinnost hlavních představitelů knih(nejen Oliver, ale třeba David Copperfield, Nadějné vyhlídky), což je vyjádřeno v davových písničkách Consider yourself a Who will buy, jež vyjadřují Oliverův pohled na Londýn; z karikatur zlosynů udělal živé postavy (dokonalý Ron Moody Vám nedá vydechnout a vy si ani neuvědomíte, že se v něm projevil Dickensův antisemitismus, neboť jde o postavu z rodu Shylocka - píseň Renewing situation považuji za jednu z nejlepe provedených muzikálových sólovek) a tu tolik v učebnicích proklamovanou sociální kritiku. Zpěvné písničky tak doprovází zlodějna a vražda. Pro mě jeden z vrcholů muzikálu. ()

pivo 

všechny recenze uživatele

Muzikály mám rád a Oliver! je podľa mňa jeden z tých lepších. Herecké výkony sa mi páčili, hlavne Fagin a Bill Sikes boli dobrí. Oliver Twist bol taký, aký býva vždy, čiže pekný malý chlapec, ale ako postava je nezaujímavý. Rovnako aj jeho spev, nechápem prečo ho nechali predabovať dievčaťom (!). Kým som to nezistil, tak som myslel, že si asi zobral o niekoľko čísel menšie slipy. Oveľa lepší je Artful Dodger, tak herecky ako aj hlasovo. To hlavné na muzikáloch, čiže pesničky sú vynikajúce, napr. „I`d do anything”, „Who will buy” a ďalšie. Davové scény z niektorých pesničiek, často aj 8-minútových, sú úchvatné a hravo prekonajú čokoľvek aj z dnešných muzikálov. O to viac zamrzí, že keď sa nespieva je film oveľa pomalší a nudnejší, hlavne druhá polovica, v ktorej je len zopár piesní. Napriek tomu je to aj tak nadpriemerný muzikál. 85% ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Roztomilý muzikál s nádhernými songy. 1) Za nejlepší zde považuji písně a taneční čísla. Skladatel a libretista, vystudovaný malíř, 38letý Lionel Bart (písně pro muzikál napsal už o osm let dříve) zcela bez hudebního vzdělání neuměl ani zapisovat noty. Své melodie zazpíval klavíristovi, který je převedl do orchestrální podoby. Songs should be like sneezes - spontaneous, říkal. Místo aby spokojeně žil do konce svých dnů z tantiém, levně svá práva k písním prodal, aby mohl financovat dva další muzikály Twang a La Stradu. Ty ovšem zcela vybouchly. V roce 1972 Bart zbankrotoval, zadlužil se a dvacet dalších let prožil na pití a drogách v hluboké depresi. Novou příležitost mu dal britský producent Cameron Mackintosh v roce 1994. Vytáhl ho z chudoby. Bart však měl cukrovku a poškozená játra. Zemřel roku 1999 na rakovinu._____ 2) 62letý režisér (navzdory křestnímu jménu je to muž) Carol Reed natočil svůj jediný muzikál s obrovským úspěchem (nominace na 11 Oskarů, uděleno 5 - za kameru, za hudbu, za výpravu, za zvuk a za režii). Jako první Brit získal v roce 1952 rytířský řád čistě za svou filmovou režijní činnost._____ 3) Nepříliš podmanivý 10letý Mark Lester (Oliver) byl sice vybrán z pěti tisíc chlapců, ale i tak musel být nakonec dabován Kathe Greenovou, dcerou Johnnyho Greena, hudebního supervizora filmu. Green tento fakt veřejně přiznal až po dvaceti letech. Mark byl tone deaf and arrhythmic. Mark sám později pověsil herecké řemeslo na hřebík a o 18 let později se stal chiropraktikem s vlastní klinikou._____ 4) Špičkový herecký výkon na druhé straně podal představitel Fagina, 44letý Ron Moody, který za svou roli dostal Zlatý Globus v roce 1969._____ 5) Celý film byl natočen výlučně v tehdejších Shepperton Studios (interiéry i exteriéry), které dnes patří pod Pinewood Studios Group. Londýnské ulice včetně parní železnice byly postaveny stejně jako půlkruhovité stavby, kde bydlel Oliver a kde zazněl song Who will buy the wonderful morning._____ 6) Scéna s písní The boy for sale je historický nesmysl. V té době už nebylo možné obchodovat s dětmi jako s otroky. Naopak, právě státní úředníci jako byl Bumble museli obchodníkům jako Sowerberry platit za jejich služby, pokud chudé převzali ze státních rukou. Kniha to uvádí správně._____ 7) Závěrem si zazpíváme spolu s Faginem: I'm reviewing the situation / Can a fellow be a villain all his life? / All the trials and tribulations. / Better settle down and get myself a wife! / And a wife would cook and sew for me, / And come for me, and go for me, / And go for me, and nag at me, / The fingers, she would wag at me. / The money she would take from me. / A misery, she'll make from me... I think I'd better think it out again! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Poslední film roku 1968 a jako vždy Oskarovka. Olivera jsem kdysi kolem 20ti měl půjčenýho na videu a kromě písničky Pick a Pocket or Two jsem si z něj nepamatoval ani ň. Takže jsem čekal průšvih, ale Oliver není špatný film. Příběh je Dickens, který uměl napsat opravdu poutavé drama. Hlavní hrdina, andělsky vypadající Oliver si ve filmu projde peklem, které statečně snáší. Povedly se i ostatní postavy - odpudivé vedení sirotčince, které se cpe na bohatých hostinách, zatímco děti jedí ovesnou kaši. Fagin, vůdce zlodějského gangu zde narozdíl od Leanovy verze není hajzl a svým způsobem se o děti stará a má je rád. Naopak Bill Sikes v odpudivém podání Olivera Reeda je psychopat jak ze škatulky. Naprosto úchvatná je výprava, ať už chudinské čtvrtě plné doupat a slumů, pouliční ruch Londýna či bohaté sídlo. A ruku v ruce s tím jdou velkolepé taneční scény (Consider Yourself, Who Will Buy), které jsou fantastické. A finále je strhující a připomíná Universal/Hammer horory. Problém je, že písniček je prostě moc, jsou někdy neskutečně natahované a jelikož děj se posouvá v nich, ostatní je vata. Vím že je to muzikál, ale díky tomu a šílené stopáži je jinak výborný příběh na vedlejší koleji. A Oskar za nejlepší film? V roce kdy vznikla Vesmírná odysea, Tenkrát na Západě, Romeo a Julie a pár další výborných filmů. Sorry, ale absolutně nezasloužený. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nezlobte se na mě, ale přišlo mi to na oscara trošku slaboučké. Příběh je pěkný, ale když už člověk ví, jak se bude vyvíjet, tak ztrácí své kouzlo. Dobové kostýmy, atmosféra a tohle všechno je taky v pořádku. Zazní dokonce 2 pěkné písničky. Práce na tomto filmu je odvedena dobře, ale prostě mi tam chybí něco navíc. Ke všemu děj plyne hrozně pomalu a některé pasáže jsou vyloženě nudné. Jako muzikál řadím film k těm vydařenějším, ale jako film ho musím zařadit k těm horším. 2* ()

Galerie (52)

Zajímavosti (12)

  • Představitel Olivera Twista byl vybrán z pěti tisíc uchazečů. (Olík)
  • Scéna, ve které se uprostřed zimy a za hustého sněžení snaží pan Brumble zbavit Olivera, se natáčela uprostřed července. Vždy se muselo počkat na dostatečně velká mračna a sníh byl byl vyroben uměle. (MrCreosote)
  • Ron Moody byl obsazen do role Fagina na základě jeho předchozího účinkování v londýnském zpracování Dickensova románu. Nicméně tato role byla nabídnuta Peteru Sellersovi a Peteru O'Tooleovi, než byl Ron Moody konečně obsazen. On sám dokonce ještě v prvním dni natáčení nevěděl, zda roli opravdu získal. (MrCreosote)

Reklama

Reklama