Dobře situovaný pán
Komedie / Romantický
Československo, 1939, 85 min
Miroslav CikánHudba:
Josef StelibskýHrají:
Jaroslav Marvan, Antonie Nedošinská, Věra Ferbasová, Jindřich Plachta, Vlasta Hrubá, Ladislav Pešek, R. A. Strejka, Stanislav Neumann, Bolek Prchal, Eman Fiala, Jindřich Láznička, Emilie Hráská, Bohunka Nosková, Vladimír Pospíšil - Born, Jindra Hermanová, Frank Rose - Růžička, Vladimír Smíchovský, Ferdinand Kohout, Josef Cikán, Fráňa Vajner, František MorávekObsah
Postarší zámožný obchodník si oblíbí chudou venkovskou dívku, jíž chce nabídnout sňatek, avšak děvče dá přednost věkově přiměřené lásce ke svému vrstevníkovi. Režisér Miroslav Cikán natočil zábavnou podívanou, která spěje k nezbytnému happy-endu, obsadil osvědčené herecké typy (oficiální text distributora)
Karlos80
Marvan v hlavní roli a dokonce i trochu jako milovník, že to není možné? To byste museli vidět tenhle polozapomenutý komediální klenot, obsazený osvědčenými komediálními tipy, Marvan sice nakonec utřel nos, ale nutno podotknout že s noblesou sobě vlastní. Co dál dodat, Ferbaska tu nijak nevybočuje ze svých stereotypních až někdy už doslova únavných rolí, Nedošínská tradičně dobrá, stejně tak Pešek, který se tu setkal opět se svým parťákem Strejkou, co by studentem z "Cesty do hlubin študákovy duše" ze stejné doby. Opět samej vtípek, ale oba tu tentokrát hráli elektrikáře, a nakonec Plachta, ano můj velký oblíbenec, byl to podle mě zase on, který zde na sebe strhl nejvíce pozornosti, včetně diváckých sympatií, opět mě zde zaujal, měl tu nejvíce komediálních scén, ta s indiány ve snu a ze ztraceným totemem v podobě dětské panenky neměla chybu, sranda byla i to jak si myslel že zpronevěřil šéfovi peníze a jak to začal přepočítávat, to kolik let by musel splácet statisícový dluh, při svém platu tuším 700 kč s odkladem 200 kč měsíčně:-) Sice jde o další z řady naivních, leč kouzelných snímků z té doby, na film se dobře kouká, diváka baví, a ani moc nenudí. Lepší dobový průměr.(28.11.2011)
Ony
Tohle mě hodně potěšilo - skvěle dramaturgicky zvládnutý sled přesně těch elementů, které jsem ve filmech odjakživa milovala. Za všechny bych jmenovala třeba ty scény, kdy si dva kamarádi jakože prozpěvují při kytáře, a do zvukové stopy je střižený operetní tenor s celým orchestrem. To není chyba, právě tak to chci.(19.12.2011)
NinadeL
Pěkná raně protektorátní záležitost, na kterou se velmi dlouho čekalo a až dnes byl film uveden na CSFilmu. Pro někoho možná naprosto řadový Cikán, eventuálně neopětovaně zamilovaný Marvan a duo matka / dcera v podání Nedošinské / Ferbasové... ale má to hodně do sebe. Jsou tu zajímavě - opatrně zobrazeny protektorátní reálie, viz seznámení Ferbasové a Peška v prostředí prátru a oddechu. CSFilm nám dopřál kopii s německými podtitulky, tak nám to kromě chybějícího filmu jako takového rozšiřuje i toto subtéma v českém filmu 30. a 40. let. Navíc, když jsem začínala, měla jsem problém zařadit si do této doby i samotného Peška, protože z jeho filmografie hodně chybělo, ale tady je študácký Lála v drobné úloze doplněn i o spolužáka Strejku a tedy věru nemám si nač stěžovat ;)(28.3.2009)
Marthos
Jedná se v podstatě o banální veselohru, která ale náleží v rámci Cikánovy filmografie k těm zdařilejším. Klíčovým faktem totiž zůstává, že autorkou námětu byla herečka a spisovatelka Olga Scheinpflugová, jejíž jméno se stalo za okupace nežádoucím. I v tom lze spatřovat odvahu tvůrců. S humorným nadhledem je tak rozehrán příběh o mladé dívce, která volí mezi sympatickým mládencem a zámožným postarším mužem. Ústřední téma doplňuje řada vedlejších motivů v podobě svérázného sluhy, komického dohazovače a prostořekého děvčátka. Cikánovi se opět podařilo sestavit skutečně hvězdné herecké obsazení. Poněkud nevděčná úloha onoho zamilovaného dobře situovaného pána připadla Jaroslavu Marvanovi, pro nějž však znamenala jedno z prvních sólových vystoupení před kamerou. Standardně dobré výkony podávají Ferbasová s Nedošinskou, nad běžný rámec je povznesena postava Jindřicha Plachty. Dvojice Pešek – Strejka se osvědčila krátce předtím ve Fričových studentských komediích, osobně bych pak poukázal ještě na epizodní komický výstup Jindry Lázničky. Navíc tu je velmi realisticky znázorněn rytmus všedního protektorátního dne (hrdinka se učí německému jazyku). Tento film lze bez rozpaků přirovnat k vzácnému muzejnímu exponátu, protože pro filmové fajnšmekry má takřka raritní hodnotu, navzdory svému zhoršenému technickému stavu. Podobně jako u několika dalších protektorátních snímků, zachovaly se i zde německé podtitulky.(21.4.2009)
blackrain
Antonie Nedošinská zahrála svou tradiční klasiku. Jaroslav Marvan byl jako ten dobře situovaný a zajištěný pán velmi příjemný, ale vedle Věry Ferbasové působil spíše jako její milující tatínek než jako snoubenec. Takže bylo nad slunce jasné komu dá ona přednost. Jistě by s ním mohla žít jako v bavlnce, ale to také není všechno. Jak zmínil Karlos80, ta scéna s indiány, kdy je Antonie Nedošinská za náčelnici a Ferbasová bubnuje dlaněnmi na bubínek, neměla chybu. Viděna filmová kopie s německými titulky, které mě ze začátku hodně rušily, ale pak jsem si je odmyslela.(19.12.2011)
dr.fish
Film má jednu silnou devizu. Marvana. Jak se někde Marvan objeví, film jde automaticky tvrdě nahoru, jeho osobnost vnáší do filmů energii, těžko vysvětlit. Totéž je Plachta, který zde též hraje. Zbytek je skoro nepodstatný, i když Věra Ferbasová je zde rejžou držena dost zkrátka a je díky tomu dobrá. Film asi nebude perlou naší kinematografie, ale do lepší půlky se určitě vejde. 70%(23.12.2011)
Danulinda
Komedie nijak nevybočuje z řad průměru, je zde však hezký způsobem nastíněno, jak postarší pán pomáhá při studiiích finančně dceři své služebné, přičemž si ji (tu dceru) chce vzít i za manželku, ta však odmítá. V hlavních rolích osvědčená "třeštiprdla" Pešek+Ferbaska a navíc tradičně skvělý výkon pana Marvana, za kterého dávám hvězdu navíc.(21.12.2011)
thymus
Asi budu se svým hodnocením vedle nadšených ohlasů působit nepatřičně, ale nejde to jinak. Mám ráda některé staré komedie a s potěšením se na ně podívám i víckrát, tuto však mezi ně zařadit nemůžu. Ani kvalitní herecké obsazení ani námět nepomohly - podle mne - amatérskému zpracování a někdy až ochotnickým a statickým výkonům herců (bohužel i pana Marvana). To jsem zpočátku přisuzovala roku vzniku filmu, jenže spousta mých oblíbených děl byla natočena ve stejném roce a mnohdy i dříve, a jsou o mnoho kvalitnější. Myslím, že dvě hvězdy jsou dostatečně vysoké hodnocení.(9.1.2012)