I v dobách první republiky se našli majitelé domů, kteří svým nájemníkům pořádně ztrpčovali život. Bytovou krizi nezrodila až současnost, Pražané se s tímto problémem zřejmě potýkali už ve třicátých letech. Jen tak si totiž lze vysvětlit, proč nájemníci stále setrvávají v domě, jenž patří paní Faktorové, ačkoli jim majitelka znepříjemňuje život, jak jen může. Na chodbách vylepuje nejrozmanitější zákazy a nařízení, slídí po soukromí obyvatel, dokonce má mezi nimi i špeha, který jí nosí zvěsti o porušování přísného domovního řádu. Jenomže tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se paní Faktorová jednoho dne dočká pořádně nepříjemného překvapení... (oficiální text distributora)
gouryella
Ne moc povedene prevedeni romanu Karla Polacka na filmove platno. Predevsim zaporna postava Nedosinske nebyla moc dobre rozhodnuti.(7.8.2002)
WANDRWALL
Líbí se mi tehdy často užívaný název veselohra. Zní mi to lépe než komedie. Cílem veselohry bylo ukázat reálné prvky z života v úsměvném hábitu. A daří se to dodnes. A to je těm filmům už osmdesát let, ale mají v sobě pohodu, nejsou trapné, vtáhnou diváka do svého světa. jsem rád, že to tak nepůsobí jenom na mě, ale i na jiné a že nás není málo. V době, kdy filmaři tyhle filmy točili, tak je sotva napadlo, že ještě v následujícím století budou jejich filmy oblíbené. Tehdy museli uvažovat materiálně, tedy aby film zaujal, nebyl propadák, neprodělali.***Vztah majitelů domů a jejich nájemníků slibuje konfliktní situace, obzvláště každý nájemník je jiný, a mít za nájemníka postavu, kterou hraje Hugo Haas, tak bych si moc legrace neužil. Jako divák ale ano, je to zábavné a na Hugo Haase a jeho kousky se mi dobře dívá.(17.9.2011)
Marthos
Úspěch přepisu Poláčkova románu Muži v offsidu přiměl české filmaře k užší spolupráci s autorem, jehož tvorba slibovala další a ještě výnosnější zájem publika. Proto o dva roky později zakoupil producent František Lepka práva na Poláčkův román Dům na předměstí. Režii svěřil začínajícímu Miroslavu Cikánovi, na scénáři se podílel sám autor. Filmové verzi byla často vytýkána změna hlavního hrdiny, bezohledného strážníka Faktora za jeho vdovu, přísnou a malichernou Faktorovou. Tento argument však ještě neznamená, aby byl snímek hodnocen jako povrchní. Antonie Nedošinská tuto postavu zahrála mistrovsky a rozhodně se nejedná o kladnou roli, jak se očekávalo a očekává. Hugo Haas pak v roli úředníka Zajíčka vnesl do filmu část svého osobitého humoru a společně s Hanou Vítovou vytvořili roztomilou dvojici. Zbylí nájemníci domu jsou krásnou ukázkou rozdílných povah: Vojtův radikální švec, Plachtův mírný a spořádaný hokynář, Kováříkův okultista či Fialův udavač a zloděj. Bezesporu jedna z nejlepších filmových veseloher prvních zvukových let. --- "Pane Zajíčku, vy jste tady z nás jedinej študýrovanej. Zastaňte se ubohý vdovy. Víte, že už o mě píšou, že jsem vypečená? – Paní domácí, buďte klidná, nerozčilujte se, mě můžete věřit – vy jste skutečně vypečená."(3.10.2008)
wosho
Tahle film mě moc nesedl. Navíc jak Vítová, tak Nedošínská jsou mě tady strašlivě protivné-což u postavy paní domácí chápu. Jinak můj nejméně oblíbený film ve kterém Hugo Haas hrál a já měl radost jej vidět.(24.2.2007)
Brejlil
Geniální velmi krutá satira K. Poláčka je převedena do bezzubé podoby.(22.11.2007)
PollyJean
Ani tradičně výborný Hugo Haas ani překvapivě zlá Antonie Nedošínská ("já jsem žena původně dobrotivá!") nedokážou pozvednout tenhle film z průměrnosti...(14.8.2009)
xaver
Antonie Nedošinská jako despotická majitelka činžovního domu mi moc neseděla. Ale film celkem věrně vykresluje tehdejší dobu a poměry v nájemních domech. Jinak celkem průměrná komedie je ale oživena výborným Hugo Haasem a Hanou Vítovou. Jenom proto dávám 4*..(18.4.2012)
blackie.jean
3/4, úžasná prvorepubliková atmosféra, pánové byli gentlemani, paničky měly kudrlinky a roztomile znějící sopránky, láska byla něžný cit, domovnice potvory, auta a vlaky braly dech, architektura ještě za něco stála, a všechno to bylo o něčem úplně jiném. Alespoň ve filmu...(14.6.2011)