Z.P.G.

Sci-Fi / Thriller

USA, 1972, 105 min

Michael Campus

"Po nepretržitých prieskumoch počas posledných štyroch mesiacov, pri neustálych snahách nájsť riešenie pre devastujúci problém preľudnenia hroziaci zničením toho, čo na našej planéte zostalo, rada Svetovej federácie rozhodla a zamietla všetky doterajšie povrchné opatrenia regionálnych rád, vrátane selektívnej eutanázie a masových sterilizácií. Dnes sme sa dohodli so všetkými krajinami sveta na konečnom stanovisku: Rodenie je zakázané. Počatie dieťaťa môže byť trestané smrťou. Tehotné ženy sa teraz budú hlásiť v miestnych nemocniciach na registráciu. Úprimne prosíme o vašu spoluprácu v tomto úsilí pokúsiť sa zabezpečiť poslednú nádej pre prežitie ľudskej rasy."(5.3.2012)

< Dej sa odohráva v blízkej budúcnosti, zem je preľudnená a nemôže naďalej uniesť ďalší nárast populácie. Preto je celosvetovo zakázané plodiť deti nasledujúcich 22 rokov. Trest za porušenie tohto nariadenia je smrť a vinníci sú nemilosrdne popravovaní vo vyhladzovacej komore. Ako náhrada pre manželské páry sa vyrábajú robotické deti. Russ a Carol sa ale rozhodnú mať vlastného potomka aj napriek zákazu, ale musia byť veľmi opatrní... > Ak mám byť úprimný Z.P.G. je nudný film, z tohto námetu mohlo byť zaujímavé a napínavé SCI-FI (útek pred políciou atď.), ale tvorcovia sa rozhodli ísť komornejšou cestou a viac sa zameriavajú na vykreslenie preľudnenej spoločnosti žijúcej v smogu a odkázanej na umelé jedlo (a to sa im aj podarilo). Toto zabudnuté dielko fanúšikov žánru rozhodne poteší.(24.3.2011)