Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán vltavské paroplavby Adam Korkorán má sice pod palcem jen malý parník Primator Dittrich, ve snech se však stává slavným hrdinou pirátských příběhů, a navíc je snobskou lázeňskou společností považován za admirála. Všechno to způsobily problémy, které s ním mělo ředitelství paroplavební společnosti. Když Korkorán odmítl odejít do důchodu, poslali ho alespoň do lázní, aby měli na chvíli pokoj. Na nádraží v Poděbradech však sluha z luxusního lázeňského hotelu poplete kufry, a tak je Korkorán považován za korvetního kapitána a boháče. Ten oslněn přepychem omyl nevyvrátí, ale naopak se do nové role vžije natolik, že oklame i zkušeného admirála ve výslužbě Piacciho, spřátelí se s ním a je vyhlášen nejoblíbenějším hostem sezóny. Když mu však dojdou peníze, napíše své hospodyni, aby mu poslala úspory. Natolik ji tím vyvede z míry, že se za ním vypraví, což samozřejmě vede k tomu, že pravda vyjde najevo. Ostudou zničený Korkorán se vrátí domů, místo očekávané výpovědi se však dočká povýšení na vrchního inspektora. Majitelem paroplavební společnosti je totiž admirál Piacci, jeho přítel z lázní. (TV Nova)

(více)

Recenze (79)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opět uniformovaný Burian tentokráte jako paroplavební kapitán Korkorán, poté i jako lázeňský švihák vynikl. Příběh opět stavěný na situační komice proslulého Vlasty, ostatní mu jako obvykle jen sekundovali..Sem tam nějaký ten povedený vtip či zábavná scénka ale jen průměrný scénář....Ale i tak nebylo to, to úplně nejhorší a já se místy celkem příjemně bavil. Zvolili jste si mě vrchním slunečníkem tak to máte:-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian a jeho klasický uniformovaný hrdina na cestě do 20. století. Zatímco sledujeme eskapády současného Adama Korkorána vydávajícího se dílem náhody za zasloužilého korvetního kapitána ve výslužbě, skutečný pamětník slovutné Krieagsmariny se ocitá per plex. Takto budeme brzy sledovat i Floriána Svíčičku v Hrdinovi jedné noci, kterak z vysněného rytířského středověku procitne mezi populárními filmaři. A společně s touto formulí Burian došel určitého tvůrčího vrcholu, který byl následován téměř dvouletou pauzou v natáčení. Nyní si můžeme položit otázku, zda skutečně C. a k. maršálek či listonoš byl definitivním naplněním Burianova filmového obrazu? V jistém smyslu samozřejmě byl, leč dnes si umíme jeho filmy užít i ze širšího pohledu. V tomto případě se zásadně kochám českou verzí screen deca a jedinou prvorepublikovou rolí Heleny Tomanové. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Z oslovení "Korvetní kapitáne" jsem pomalu ale jistě magořila a zápletka trapných nedorozumění už to všechno jenom dorazila. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Samozrejme sa môžme baviť o tom, že sa jedná o komédiu z ranných zvukových dôb a nebolo ešte jednoduché prísť s niečím tak revolučným, aby to bolo vtipné aj pre ďalšie a ďalšie generácie. Jedná sa (čo iné...) o zámenu osôb. Burian hrá extrémneho blbca, možno aj najväčšieho vo svojej kariére, ale tí, ktorí mu na jeho lesť skočia, sú ešte blbší. Prečo nie sú schopní prísť ani pri najjednoznačnejších náznakoch, že sa jedná o podvodníka, je logika, ktorá sa v danom období asi málo v scenároch riešila. Obyčajný človek chcel na chvíľu patriť medzi horných desať tisíc, ale ku šťastiu prišiel inde, medzi svojimi. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Průměrná komedie s Králem komiků, má své kouzlo, ale prostě postrádá ten šmrnc, které většina jiných titulů s Burianem má ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

...i když se tajfun zvedne a moře rozkatí, na Korkorána bouřka neplatí. Na Adama Korkorána, zdá se, neplatí nic. Ani předpisy, ani inspekce. Ba ani hrozby. Neohlíží se na společenské konvence. Pohrdá falší i snobskou morálkou. S pobaveným úsměvem iluzionisty, který z klobouku vytahuje jeden fórek za druhým, čeří hladinu stojatých vod. Pohrává si s lidmi jako s koťaty. Mezi znuděné lázeňské hosty záměrně vnáší vzruch a neklid, dívaje se přitom, jak se jeho oběti bezmocně zmítají v moři bláznivých příhod a fantazií. Že to všechno drží pohromadě, je zásluhou fenomenálního Buriana, který před sebou valí ty nejlepší frky a svou prostořekostí si získá přízeň i těch nejzarytějších škarohlídů, hledících na vylomeniny krále komiků s neskrývaným despektem a pohrdáním. Navíc má po ruce prvotřídní partnery – vynikajícího Šlégla, Marvana, Pištěka, výtečnou Miladu Smolíkovou, jejíž figurky hubatých ženských měly pokaždé ten správný říz, a půvabnou Jiřinu Štěpničkovou, vycházející hvězdu pražských jevišť. A nutno dodat, že Cikánův film je, kromě jiného, také příjemnou vzpomínkou na zlatý věk českého lázeňství, včetně dnes již unikátních záběrů nejznámějších poděbradských scenérií. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Je úžasné vidět Vlastu Buriana s naušnicema. CITÁT - Ještě jeden křivej pohled a váš hromadnej funus je dílem několika okamžiků. Docela jsem se smál, když za kapitánem Korkoránem přijel inspektor ( Marvan ) vynadat mu, že uplul dětem, kteří přišly pozdě k molu. Když totiž schází Vlasta Burian ze schodů dolu, kopne do lahve co stojí pod zábradlim a ta přistane inspektorovi na hlavě. Kapitám Korkorán se v tomto snímku dostává do čím dál zamotanějších situací okolo přijatého titulu Korvetní. Jeho dlouhé a zábavné monology nás provázejí celým snímkem, v tom je pan Burian mistr. CITÁT - Adame, kam tohle povede ??? Udělal v Poděbradech velkej rozruch a nemůže chybět ani píseň. Kdo neviděl ať se podívá. ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám rád. Viděl jsem ho několikrát. Znovu nezklamal Vlasta Burian, který je jednoznačně českým králem komiků. Hodnocení: 70% ()

Una111 

všechny recenze uživatele

I přes některá místa, v nichž převládá to, co na Burianovi zrovna nemusím, to jest takové to přehánění komičnosti ad absurdum, i přes tato místa se mi film líbil. Překvapivě mne zaujal a pobavil od začátku až do konce. Slabší místa jsou vyvážena skvělým herectvím nejen samotného Vlasty Buriana, ale i mnoha dalších osvědčených herců. Mne zaujala především milá a sympatická Milada Smolíková. Z celého filmu vyzařuje pohoda a laskavý humor, který v dnešních komediích marně hledám. Celkový dojem: slabší 4 *. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Hoci Burian podáva štandardný výkon a jedná sa o príjemnú komédiu, ide len o mierne nadpriemerné dielo v podaní kráľa komikov. Nie je nabitý humorom, akrobatickými kúskami, ani skvelými hláškami a bez Vlastu by možno zapadol do zabudnutia, ale postava Adama Korkorana svoje čaro má. *** 1/2 ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ve 30. letech i později se museli lidé v kinech řezat smíchy. Fórky, dnes už trochu omšelé, byly tehdy originální a ve filmu jich je spousta. Celkem jsem se bavila a nadprůměr dávám také s ohledem na nelehkou dobu, kdy film vznikl a kdy bylo zábavy (aspoň té filmové) hodně zapotřebí. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian je v dobré formě, ale z nadějného námětu toho slaboučký scénář moc nevymáčkl. Ani můj oblíbený Šlégl mě tady moc nebavil. Na celém filmu se už zkrátka dost podepsal zub času a dneska mu můžu dát jenom slabší tři hvězdy. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vlastu Buriana mám moc ráda, patří k mým oblíbencům, ale tady bohužel musím konstatovat, že tenhle film se vůbec nepovedl a je spíše trapný než vtipný. Místo na příběh jsem se zaměřila na řeku Vltavu, která se od natočení filmu strašně moc změnila. Vlastně se nezměnila. Teče pořád stejným směrem, ale břehy, které ji pevně svírají prošly radikálními změnami. Vlasta Burian by ta místa, kde Vltavu brázdil slavný primátor Dittrich vůbec nepoznal. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Burian je perfektní, jeho pozdější ale i některé dřívější filmy jsou skvělé 4-5*. Ale tady se to tolik nepovedlo. Jo člověk se pobavil, ale nic nečekaného se nedělo, nic závratného, extra vtipného. Ale myslím si, že to jde docela jasně vidět na samotném procentuálním průměrném hodnocení. Radši si pusťte Ducháčka. ()

Reklama

Reklama