Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český celovečerní hraný film, natočený podle stejnojmenné knížky J. Sosnara-Gazdy, se zaměřuje k dospívající mládeži. Hrdinou filmu je chlapec Jurášek z mo-ravského Slovácka, který za války pomáhal partyzánům. Potvrdil si, že jeho otec je u partyzánů, a vydal se za ním v noci do lesa, když partyzáni čekali seskok sovětských parašutistů. Jurášek najde parašutistu, kterého vítr zanesl stranou, a najde pro něj i vhodný úkryt, kde by si mohl vyléčit zraněnou nohu. I dále Jurášek partyzánům vydatně pomáhá. Zpraví je o chystané šťáře v obci a zachrání tak sovětského parašutistu před dopadením. Když pak provází parašutistu do lesa na místo, odkud by mohl bezpečně vysílat, a když se s nim loučí, dostane se společně s ním do přestřelky s Němci a jeho srdnatost v ní dobře obstojí. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (15)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento dětský film předělu mezi přímou sovětizací infikovanou tvorbou první poloviny padesátých let a jejím postupným vývojovým překonáváním na jedné straně sice zůstává poplatný dobové propagandě, na straně druhé ji však eliminuje citivým zachycením a zachováním dětského pohledu na události druhé světové války. Právě jeho syrovost je patrně nejsilnějším místem filmu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Snímek je víc účelový než-li nadčasový. Dějová linka je příliš jednoduchá, je patrná křečovitost v jednání nejen dětských hrdinů, ale i dospělých představitelů. zdařilé herecké obsazení trochu vylepšuje celkový dojem. Autetnčinost je převážně v reálích, díky tomu, že snímek vnikl nějakých deset let po válce. Je doplněný o studiové záběry (včetně seskoku padákem). Za zmínku stojí dětský představitel Juráška Karel Hašler nejmladší, vnuk písičkáře Karla Hašlera. Jeho herecký projev je velice přirozený. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Kéž by se děti ve školách chovaly tak, jako tomto filmu...I přes to, že film je komunistickým dílem, není to zas taková propaganda, jak by se dalo očekávat. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém jsou ukazováni lidé tak stateční, že nad tím srdce zaplesá. Němci jsou bestie, domorodci prima, až na pár zrádců, a Jurášek je u všeho, umí mlčet, neověřuje si kamarády z východu, věří, že jim jde o správnou věc. Je třeba znovuobjevit tento film pro naši mládež, protože Jurášek je pro ně dobrým příkladem. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Film pro děti, jednoduchý, s jasně odlišeným dobrem a zlem. Co mne nejvíce překvapilo, byla absence nějaké komunistické propagandy. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Kdyz opomenu idylicky vztah Juraska s ruskym vojakem a tu babku, ktera me iritovala od zacatku do konce, tak se jedna o celkem zdarily film pro mladez. Avsak pro mladez te doby, nedokazu si predstavit, ze by se dnes nekdo z dospivajicich " videl " v hrdinech tohoto filmu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Podle filmu to vypadá že polovina národa byla u partyzánů, a druhá jim pomáhala... Jinak míra naivismu a propagace úměrná roku vzniku. Kupodivu skoro žádný soudruh.... Pro zajímavost roli Juráška hrál syn písničkáře Karla Hašlera. Autorem předloha  Martin Gazda ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek natočený dle stejnojmenné knihy určené, jak jinak, pro dětské diváky z období posledního roku okupace odehrávajícího z hraničního moravského městečka. Vznikl v 50.letech, takže není náhodou, že dětský hrdina je synem uvědomělého dělníka. A ano, námět je velmi podobný snímku z roku 1950 ´Malý partyzán´. V jistém smyslu to krapet propagandistický snímek je, ale přeci jen v mnoha ohledech umravněný. Máme tu partyzány, sovětské parašutisty a vysílačku, kterou hledají nacisté a o kterou se strhne mela. Chlapec koná jak dospělý a tak je ve své podstatě pro dětské diváky vzorem. Ono nakonec, proč ne. V jiných žánrech je to obdobné. Pachuť doby vzniku však tomu přeci jen dává poněkud hořkou příchuť. Jedná se tedy o dětský dobrodružný film o dětském hrdinovi v době 2.světové války, který je už pozapomenutý. Nemusel by. Zdá se mi nijak neškodný. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý dobrodružný film ze samého konce války z moravsko-slovenského pomezí. Knížku jsem četl před mnoha lety jako první, ale film dokázal lépe zachytit atmosféru napětí od počátku až do konce jen stupňovanou. Už vystoupení učitele na počátku filmu mne nadchlo. Velice sympatický herecký výkon Karla Hašlera nejmladšího v roli Juráška s dobrým koncem. Film, který neokázale ukázal jaká je cena svobody i lidské solidarity a sounáležitosti v boji se společným nepřítelem i odhodlanost těch nejmladších být platnými členy odboje proti fašizmu. Dílo vynikající po všech stránkách a tak mu dávám plný počet hvězdiček ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Skvělý herci (Bek,Hoger,Záhorský,Brožová,Růžek atd.) a dobře záhadné dětské role vytvořily docela příjemný dobrodružný snímek. Pro mě je to hezká zábava a vůbec nebudu řešit nějakou poplatnost době! Každá má svá pro a proti. Tady hodnotím film jako zábavu a ne propagaci - na to se vždy povznesu,jak dříve,tak nyní a i později ..... ()

Azurka 

všechny recenze uživatele

Vlastním i knižní předlohu, když pominu poplatnost tehdejší době, tak knížka vyznívá pro děti docela dobrodružně a vzbuzuje touhu jít ve stopách hlavních hrdinů - což byl samozřejmě úmysl tvůrce. Ve filmu mi toto nadchnutí chybí, na druhou stranu z filmu více vyznívá vliv války, než komunistická propaganda. Dnešním dětem však asi film nic neřekne, rusky neumí a o pionýru také nic netuší, partyzáni už dávno nejsou jejich hrdinové... ()

Reklama

Reklama