Reklama

Reklama

Laskavý divák promine

(seriál)
Česko, 1994, 5 h 42 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Ilja Racek, Vladimír Dlouhý, Zuzana Bydžovská, Petr Nárožný, Ivan Trojan, Miroslav Vladyka, Josef Somr, Dana Morávková, Karel Augusta, Otakar Brousek st., Kateřina Brožová, Zdeněk Dušek (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Netradiční pohled na životní osudy velkého českého básníka v cyklu pěti příběhů nejen o láskách Jana Nerudy. (Česká televize)

Recenze (19)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jedna z labutích písní kdysi tak výborné české televizní tvorby. Lidský a zasvěcený pohled na čítankového autora, od kterého vlastně málokdo četl víc než Povídky malostranské (výborné). Osobně mám sice raději Vávrův nedoceněný film Příběh lásky a cti, ale toto zase zabírá mnohem větší škálu témat i času Nerudova života. Výborní představitelé - jak Vladimír Dlouhý, tak Ilja Racek. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pro mne veliké překvapení. Výkon Vladimíra Dlouhého by se dal i do kamene tesat, Racek také nezklamal, ale hlavně mne dostaly perfektní dialogy , kdy jediná věta pronesená Dlouhým-Nerudou nepostrádala význam, či rovnou dva. Neruda byl člověk z masa a kostí, komplikovaný člověk, jeho peripetie jsou však vyprávěné velice poutavě. Vše ostatní skvěle vystihl komentář kolegy Sportovce. Považuji za jeden z nejlepších seriálů naší kinematografie. Dokonalý rozbor české povahy a společnosti vůbec, který je natolik nadčasový, až člověka mrazí. 100% ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

5/5 Obrazy ze života Jana Nerudy patří mezi to nejlepší, co vyprodukovala Česká televize 90. let. Ve výjimečné shodě se potkali dva zasloužilí rutinéři z éry předchozí a oživili společnými silami čítankové osudy z redakčního okruhu Národních listů. Koncept rámovaný vyprávěním staršího Nerudy (již padesátiletého, považte!) a vzpomínkami, ve kterých hlavní roli hraje Vladimír Dlouhý, funguje výborně. Hravým způsobem se zde snoubí osobní peripetie na poli milostném s těmi literárními. Sledujeme počátky vztahu s Annou Holinovou, epické drama s Karolinou Světlou, se sestrami Macháčkovími i Annou Tichou. Výjimku nabízí epizoda Listy důvěrné líčící kauzu s "vídeňským Čechem" Šemberou a odsouzení "zrádce národa" Sabiny. Klasicky je s podivem, že seriál chybí na DVD a nebýt ČT 3, byl by seriál zasunut kamsi do propadliště dějin. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Tak zvolna, tak smutně, tak sám a sám, svou loďku dál životem sunu…Což nechtěla pražádná dušička se mnou do mého vsednout člunu?" Tento pomalu už pamětnický televizní seriál o tom, kterak Jan Neruda "utíkal tolik za holkami, protože nebylo možné milovat se s pražádnou stranou," mě zaujal už v době jeho vzniku a líbil se mi i teď, kdy jsem kouknul na díl věnovaný jeho platonickému vztahu s Karolínou Světlou. Skvělý je hlavně Vladimír Dlouhý coby "hrubý, rozervaný a neotesaný" mladý Neruda. Ale i ty občasné glosy "starého" Nerudy v podání Ilji Racka mají své kouzlo. Je s nich jistá nostalgie, jaká je i ve výše citované Nerudově poezii.      ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Na první pohled lidová vyprávění v komorní formě o postavě naší literatury, který prožívá lásky, zrady, pády. Ano, prvotně to můžr ořipomínat třeba vyprávění a jiný seriál o Hašlerovi a lidí okolo něj Bassovi a spol, jen bez těch kabaretních výstupů. Ale to jen na první pohled. Laskavý divák promine, ale jde docela o drama, které se opravdu koná komorním pristředí, kde hraje plejáda známých tváří a to i v epizodních či betvýznamných rolí. Laskavý divák jistě zaznamenal a zaposlouchal se do plno veršů či samotné prózy, která kol prosakuje. Geniální je i prolínání postav - mkadého Nerudy, který jednotlivými díly stárne - a starého, unaveného Nerudy - Laskavý divák jistě ví, že mluvím o Vladimíru Dlouhém a Iljovi Rackovi. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Ve druhém dílu je v titulcích špatně uvedeno jméno představitele lichváře. Namísto Radka Holuba je uveden Petr Holub. (hermiona)

Reklama

Reklama