Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za peníze se dá koupit všechno. Za ty falešné jen něco. Český kriminální film.  Bývalý bezpečnostní referent Josef Lachman (Martin Růžek) si odseděl dvanáct let ve vězení za to, že se v roce 1947 nechal podplatit a pomohl k útěku z vazby bývalému esesákovi Meyerovi. Po propuštění na svobodu se nechá zaměstnat tam, kde všichni o jeho činu vědí, tentokrát na stavbě přehrady, jako obyčejný řidič. Jeho cílem je dostat se k zakopané bedně s anglickými librami, o které se dozvěděl od Meyera. S pomocí minéra Rokose (Rudolf Deyl ml.) se Lachmanovi podaří peníze získat a schovat u dcery Evy (Alena Vránová). Plánovaný útěk za hranice se však od začátku začne komplikovat. Eva proti otcově zákazu utratí nějaké libry v Tuzexu, alkoholik Rokos začne Lachmana vydírat. A to Lachman netuší, že bankovky, do kterých vkládal veškeré své naděje, jsou ve skutečnosti padělky. Hitlerova vláda je totiž vyráběla v jednom z koncentračních táborů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Je tristní vidět masu skvělých českých herců hrát v podstatě bez výjimky naprosto dementní postavy. Otec (Martin Růžek) po dvanácti letech kriminálu přijde za svou dcerou (Alena Vránová), která se chová jako by ho viděla naposledy včera. Posléze taťulda přinese kufr (falešných) valut v hodnotě 10 melounů - v té době ještě mnohem neskutečnější balík než dnes. Nikoho zainteresovaného ani nenapadne dodržovat nějaké konspirační zásady. Například dcera okamžitě maže pustit libry do oběhu kvůli nějakému kusu hadrů z Tuzexu. A otec má vychytralý plán - dcera vycestuje na Západ s Čedokem a on půjde přes kopečky. Na to pochopitelně neskočí ani nepříliš bystří příslušníci Veřejné nebezpečnosti (Gustav Heverle a Josef Bek) a seberou povedenou dvojku ve vlaku na Cheb. Postava dalšího "myslitele" v podání Rudolfa Deyla - v opilosti se potácejícího střelmistra stojí za to, to se jen tak nevidí....Opět v popisu filmu chybí označení komedie... ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Ve filmu už funguje Tuzex, Homola si zahrál veksláka, který ochotně spolupracoval s policií. Znovu se setkali jako pár "princezna Krasomila" a "princ Miroslav", zde ale dopadli úplně jinak. Růžek byl excelentní a také Deyl jako Karlíček mu zdatně sekundoval. A krásnou hlášku řekl Miloš Kopecký: "S valutami je lepší si nic nezačínat." ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně zajímavá krimi, postavena na pravdivém základu, kdy se v koncentračních táborech Třetí říše tiskly falešné librové bankovky, jejichž nasazení v původně plánovaném rozsahu by pro Británii znamenalo obrovské ekonomické problémy. Martin Růžek hraje opravdu přesvědčivě, plán je prostý, ale funkční, ovšem vsadil na špatné parťáky. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se mi to zdálo poněkud nedotažené i naivní (odstraňování granátů kolem bedny s falešnými librami), ale postupně to nabralo na dramatičnosti. Na Cikána, kterého jsem znal především ze starých filmů, skutečně dobré dílo, měl ovšem kolem sebe dobré herce. Martin Růžek v netradičně záporné postavě, výborný ustrašený Vladimír Ráž a naivní Alena Vránová, dobrý Rudolf Deyl, štěk mladičké Miriam Kantorkové... Dobrá detektivka na pondělní večer. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé drama, v němž hraje M. Růžek hlavní roli propuštěného vězně Josefa Lachmana, jenž se dostane k obrovskému válečnému majetku, bohužel pro něj však v britských librách, což nebylo v roce 1959 zrovna výhodné. Plán utéci spolu s dcerou (energická A. Vranová) a zeťem (ustrašený V. Ráž) na Západ nebyl špatný, avšak vzhledem k tomu, že dáma musela nejdřív vyměnit libry za bony a zakoupit v Tuzexu zboží, neměl naději na úspěch. Její nerozumné počínání neuniklo bdělému zraku bezpečnostních složek a tehdejší všemocná policie, ve složení klasicky na oko přátelský nadporučík J. Bek a jeho věrný asistent G. Heverle, okamžitě rozjela vyšetřování. Právě druhou polovinu snímku hodnotím jako velmi působivou, pominu-li nezbytnou iluzi neomylnosti a nepřemožitelnosti Státní bezpečnosti, jevila se mi na tu dobu nadprůměrná, podpořená skvělými hereckými výkony. Nejvýrazněji působil pochopitelně představitel hlavní role ledově chladný řidič Lachman na stavbě přehrady, po celou dobu snímku vrhající nepřátelské a agresivní pohledy. V roli výstředního minéra Rokose svůj tradiční nadstandard předvedl klasicky ukecaný, všeznalý a vychytralý R. Deyl. V malých rolích překupníků valut se objevili též M. Kopecký a R. Hrušínský. Pro neznalého diváka snímek nabízí i ukázku, jak to chodilo v Tuzexu na konci 50. let a také jak měli nacisté svou válečnou ideologii promyšlenou, neboť kromě vojenské ofenzivy útočili na Spojence i v ekonomické rovině, např. tiskem falešné měny, záškodnicky pouštěné do oběhu. Poslední filmařský počin M. Cikána Konec cesty je dle mého názoru zajímavé dílo zkušeného režiséra, s netradiční tematikou a skvělými herci. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • První český film, na kterém spolupracoval jako odborný poradce Karel Kalivoda, tehdejší policejní eso a ředitel české kriminální policie. Jednalo se o jeho dlouhodobou aktivitu, aby se ve filmech stran policejní práce neobjevovaly nesmysly. (sator)
  • Josef Lachman (Martin Růžek) jezdí na stavbě přehrady s nákladním vozem Tatra 111 S2. (Robbi)
  • Sachsenhausenské padělky byly ve skutečnosti téměř nerozpoznatelné. Filmově zpracována je tato tématika ve snímku Ďáblova dílna (2007). (Šandík)

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama