Animovaný / Akční / Dobrodružný / Válečný
Velká Británie, 2005, 75 min (Director's cut: 109 min)
Gary ChapmanHudba:
George FentonPlakáty
V malé hospůdce na anglickém venkově, v relativním bezpečí před hrůzami probíhající Druhé světové války, sleduje skupinka holubů filmový týdeník. Seznamují se s úžasným a vzrušujícím životem elitních bojových holubů, kteří doručují tajné zprávy, užívají si života v první linii a po práci se setkávají s krásnými holubicemi - ošetřovatelkami. Malý Valiant film nadšeně sleduje a rozhodne se k holubí jednotce připojit. Odletí do Londýna, kde zachrání chytrého neplatiče Všiváka před velkým průšvihem. Ten Valiantovi na oplátku slíbí, že mu pomůže hladce proklouznout náborovou procedurou, ale oproti svým původním záměrům nakonec skončí v řadách elitní holubí letky spolu s ním. Oba se stanou členy jednotky beznadějných outsiderů. Patří do ní také Baron, který sem přišel z Oxfordu, aby svou službou v armádě pokračoval ve vznešené rodinné tradici (přestože je mnohem větší šprt než bojovník) a dvojčata Frajer a Drsňák, která dohánějí nedostatečný důvtip nadšením a fyzickou zdatností. Tvrdý trénink se neobejde bez spousty oděrek a škrábanců, ale v péči krásné holubí ošetřovatelky Victorie přestávají Valianta všechny rány bolet.
Po pár týdnech výcviku a ještě nepříliš připravena se tato skupinka musí vrhnout do boje. Beze stopy totiž zmizela další letka a na čerstvé rekruty čeká tajná operace v okupované Francii, během níž se musí setkat se členy odboje a převzít od nich zprávu, kterou pak doručí zpět do Anglie. Nad nepřátelským územím se však všechny plány rychle hroutí a nezkušení holubi musí začít improvizovat. Podaří se jim zprávu získat a doručit ji zpět do hlavního stanu? Podaří se jim přežít náročnou misi se všemi jejími nástrahami, mezi které patří krvelační sokoli, vedení obávaným generálem Von Drápem? Podaří se Valiantovi a jeho přátelům nalézt dostatek odvahy a sil k tomu, aby se postavili svým obavám a dokázali splnit velký úkol? Vrátí se Valiant zpět, aby získal lásku krásné holubí ošetřovatelky? (oficiální text distributora)
Malarkey
No tak ne, že bych očekával něco světoborného, ale ani na Karcoolku podle mě toto nemělo. Nebylo to zas tak špatné, ale Karcoolka je vtipnější a zábavnější než toto. Zato, Valiant měl lepší grafické zpracování než Karcoolka, ale to nezachrání fakt, že jsem se po celý film ani jednou nezasmál. Zdálo se mi to pro děti absolutně nepochopitelné naopak pro dospělé příliš dětské.(14.6.2006)
║Rozpočet $35miliónov║Tržby USA $19,478,106║Tržby Celosvetovo $61,746,888║ Na prekvapenia dosť slušne zvládnutá rozprávka, či už po animačnej, príbehovej či humornej stránke. /60%/(8.7.2007)
mandes
rozpočet : $35 million tržby celosvetovo : $61,108,077(13.12.2006)
B!shop
Sice sem nevidel vsechny novejsi animaky, ale z tech co sem videl je tenhle nejhorsi. Sice to ze zacatku vypadalo jeste docela slusne s peknou hudbou, jenze po par minutach se to zvrtlo v postuchovani mezi holuby a podobny kraviny. Pokud to mela bejt komedie, tak vtipny veci sem spocital na prstech jedny ruky a pokud to melo bejt napinavy, tak takovejch momentu tu bylo zhruba stejne. I kdyz je film hodne kratkej, tak bych ho jeste skratil a pri takovy pulhodinovy stopazi by moh bejt skvelej, ale takle dost casto nudi. Ty 3* sou za docela slusnou animaci, dobrej napad a tech nekolik malo povedenejch momentu.(28.3.2006)
novoten
Příjemná jednohubka s přijatelně vlasteneckým poselstvím, ale bohužel i s polovinou gagů z kategorie fekálních. Když si ale představím režisérskou verzi, která sahá skoro ke dvěma hodinám, jímá mě hrůza.(21.8.2006)
Pumiiix
Podprůměrný animovaný film, průměrná animace, jednoduchý příběh. V záplavě konkurence docela zbytečný snímek, který se lehce zapomene. 4+/10*(12.6.2007)
Shushika
V dané stopáži 75 min se to dalo vydržet. Kdybych viděl verzi 109 min., jak je to napsáno zde v profilu, asi bych exitoval. Mou pozornost si udrželi pouze němečtí "záporní" sokoli, kteří byli docela dost propracovaní a jejich nálety na nebohé britské holuby připomínaly messerschmitty. Vtípky pro dospělé jsou bohužel mdlé (např. nástup hrdinů ve zpomaleném záběru a la Armageddon rozesměje jen toho, kdo žil posledních deset let v horách bez všech vymožeností civilizace), ty pro děti na tom nejsou o moc lépe. Proč se hergot ti malí fakani, co byli na novinářské projekci nesmáli, když to měli nadabované s Vojtou Kotkem namísto Ewana McGregora? Že by vlastně nebylo čemu se smát, nebo že by dabing zabil, co se dalo? To se až do DVD nedozvíme. Myslím, že studiím pomalu začínají docházet 3D-nápady a divákům trpělivost. Již i pětileté dítě vidí, že ve trojrozměrnosti kvalita snímku nespočívá, takže sorry, pánové z Disneye, kteří už navěky chcete točit jen 3-D, jedete špatným vlakem. Možná si časem začeneme vážit klasických animáků a jejich veselých zvířátek jako side-kicků. Kdo ví. Blbé je, že jiný než druhý a třetí rozměr už nám nezbývá.(16.8.2005)
Dudek
odpad!Neuvěřitelně nudný animák.(22.8.2005)
Hal_Moore
Ubohost. Rádoby další vtipný animák, snažící se svézt na popularitě současné počítačové animace, dosahující největšího boomu za posledních pět let. Vznikají nová a nová studia a ta produkují nové a nové 3D filmy, na spoustu fanoušků to však již neplatí a začínají si pečlivě vybírat, který je pro ně to pravé. Přesně tohle pocítil i Valiant, který jednoznačně propadl a o pokračování tak nemůže být řeč. Co tak slýchávám, tak jediným kladem byl hlas Ewana McGregora. Smůla pro mě, dabované filmy jsou stejnou hrozbou, jako animáky z rychlovýroben. Ale abych jen nehanil, občas byla animace oku lahodící a hudba za ty dvě hvězdy také stála. Ale nic jiného si Valiant nezaslouží. Dobře mu tak.(12.2.2007)
genetique
Úplne hlúpučká, prostá, jednoduchá a pritom tak naivne zábavná záležitosť, že počas hodinky svojho trvania vlastne ani nemá šancu začať nudiť, čo by som pri 'director's cut' asi nenapísal. Aj keď nechápem, keď mal niekto k dispozícii materál na skoro dve hodinky, prečo tú akčnosť z nadstavenej pol hodinky radšej nevopchal do toho kratšieho príbehu. Grafika postačujúca, príbeh sa dal využiť aj vo vyšších obrátkach, viem si predstaviť, že Pixar by z toho mohol spraviť senzáciu, takto ostávam len pri milučkom uspokojení animovaných chúťok. Ale chválim vnorenie sa do deja, do vojnovej situácie a niektoré vydarené postavičky, hlavne po grafickej stránke. 70%.(10.6.2008)
gudaulin
Na Valiantovi jsem bohužel byl se svými malými dětmi v době premiéry v kině a musím konstatovat, že šlo o omyl. Základní nápad a kostra příběhu jsou sice nosné, konkrétní scénář, charakteristika jednotlivých postav už nikoliv. Jádro problému je v zasazení příběhu do frontové linie 2. světové války a chtít přitom vytvořit podívan zjevně určenou menším dětem. Některé asociace jsou celkem vtipné, ale ocení je vesměs dospělí, řada pokusů o vtip se míjí účinkem a postavy jsou jen povrchně načrtnuté. Celkový dojem 40 %. Selhala koncepce i realizace...(8.5.2008)
Fingon
Tak si říkám, že kdyby nebyla druhá světová, filmaři by si ji museli vymyslet. A že se plete i do animáků, v tom nás utvrdil o mnohem lepší Slepičí úlet...(22.8.2007)
Shakers
Pekná akcia,dobrodružstva tiež boli dobre ale nejako ma nenadchli.Hlavný hrdinovia boli oukey ale hlavný záporák sa my páčil ešte viac. 65% - 3*(2.4.2010)
Deimos
DVD/// Obsazení 7/10 Děj 5/10 Hudba 7/10 Efekty 9/10/// +originální prostředí, animace, charaktery postaviček -předně žádná výrazná scéna, moc mírumilovné na válečný film, příběh/// Tak tohle je snad první animovaný válečný film který jsem viděl. Tedy pokud vezmu v potaz animáky posledních pár let. Největší škoda je, že tomu chybý pořádný scénář. Příběh je sice originální, ale je velice prostinký. A tak nějak zjistíte, že ani na krátké stopáži vám film nenabídne pořádný obsah. Dále pokusy o srandu jsou často dost fádní a bez pořádného nápadu nebo gradace. Když to shrnu, tak vtipné to moc není. Tedy rozhodně ne tam kde by ste to čekali. Ale jinak to ještě není tak nejhorší, technická stránka je v pohodě a stačí i na konkurenci a celkově zatím nejsem animákama přejezenej, takže beru každej./// Celkem 66%///(16.11.2007)
Webb
(Kinovýdělky v ČR: 1 990 694 Kč, počet diváků v ČR: 22 796)(15.11.2008)
WANDRWALL
Film vydělal, oškubal diváky jako dobrá hospodyňka bankomat s cizím účtem.(27.11.2010)
Slarque
Ten nápad měl rozhodně slušný potenciál. Ale autoři tohoto filmu ho promrhali, takže výsledná holubí variace na válečné filmy tak nějak prošumí, aniž by cokoliv z ní uvízlo v paměti. V potenciálně vtipných scénách většinou naprosto chybí smysl pro načasování. Smutné.(10.5.2008)
Pedestrian
Velké srdce, malý pták.(6.5.2006)
Flego
Vitajte vo vtáčom svete ! Je II. svetová vojna. Letka britských poštových holubov na strane spojeneckých síl bojuje proti nepriateľským sokolom. Malý holub Valiant sa chce stať letcom a prihlási sa na nábor. Odrazu dostanú nováčikovia úlohu skontaktovať sa s francúzskym myšacím odbojom. Ich misia zásadným spôsobom ovplyvní celú vojnu... Mne sa táto trojrozmerná animácia vcelku páčila, bolo to svižné, malo to britský humor a množstvo odkazov na slávne filmy ako Armageddon, Delá z Navarone alebo Jamesa Bonda.(8.5.2007)
Ilicka
Slabota, a navíc mi připadalo, že český dabing zlikvidoval i ty vtipy, které tam snad v angličtině byly. I kdybych se na film dívala se zájmem, tak by mě zabily závěrečné dovětky alá příbeh skutečná událost.(20.4.2006)
| V kinech ČR od: | 18.08.2005 |
|---|---|