Reklama

Reklama

Dobrodruh, frajer a silniční šoumen přezdívaný „Bandita“ uzavře sázku, že převeze náklad neprocleného piva z 800 mil vzdáleného místa do 28 hodin. Pomáhá mu v tom parťák Cledes. Vše ale zkomplikuje mladá nevěsta, která právě utekla od obřadu a jede s Banditou v autě. Proto je honí její budoucí tchán, neúnavný šerif z Texasu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Bláznivě rychlá road-movie režiséra Hala Needhama jedním z několika úžasných filmových klasik, která nestárne a svou svěží energií a úžasným až groteskním humorem nestárne a bez problémů dokáže pobavit i dnes. A to si ve své době kritici mysleli, že se bude jednat o jasný propadák. Avšak vše zafungovalo jak má. Jednoduchý příběh na celou eskapádu postačil, každá scéna pevně seděla na svém místě, přesvědčiví herci své postavy vyzdvihli do výšin a písnička doprovázející celý film se následovně stala hitem. A že to byl komerční úspěch už ani nemá cenu, po tom všem, ani zmiňovat. Co se týče humoru, největší prim má šerif Buford T. Justice of Portague County se svým synem, kteří, svým způsobem, vystupují jako slavná komická dvojice Laurel a Hardy. Šerifovi hlášky jsou prostě nezapomenutelné. Minimální děj, minimum postav a bláznivá automobilová honička, jakou svět filmu snad do této doby nezažil. Málo se ví, že většina dialogů mezi Burtem Reynoldsem a Sally Field, která roli přijala s obavou, že jí to určitě zničí kariéru, vznikla z improvizace. A to i přes to, že scénář neměl jedinou chybičku. Snímek má také spoustu malých epizodních rolí, které taktéž mají své pevné místo a ve filmu něco znamenají. A každá začíná úsměvem. Film byl nominován na Oscara za střih a není divu. Vše je dokonale načasované, zdrcující rytmus se pevně drží, takže neexistuje jediné hluché místo a tak, jak rychle se střídají bláznivé gagy, uhání i celý film. Zkrátka a dobře, kdo se do filmu po divácké stránce zaboří, nejen že ho to nenechá vydechnout, ale bude mít co dělat i se svou bránicí. Žánrová klasika, která z mála udělala hodně a která se následně stala inspirací. A je možné že se tvůrci inspirují dodnes. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že pro filmy, v nichž hlavní hrdina cestuje napříč Spojenými státy mám trochu slabost. Je to tak velká země, že vypadá zcela jinak na východě, naprosto jinak na západě, odlišný je sever od jihu a ve středu najdete to, co ve zbytku země ne. Je to jedním z mých snů vydat se napříč a projet celou zemi. Takové road movie filmy mě baví. Zde máme snímek okořeněn o částečnou konverzační komedii doplněnou různými srážkami, krkolomnými pády, honičkou ve stylu kočky a myši a hloupostí šerifova syna. Na druhé straně tu ale Burt Reynolds ztvárňuje chlápka, pro nějž neplatí zákony a všichni okolo mu dovolí je porušovat. Ztvárnění strážců zákona muselo být pro tyto muže frustrující tím spíše, že právě jejich práce měla přispívat k větší bezpečnosti na silnicích. Pro mě se ale jedná o svěží, oddechovou komedii a nádavkem dostávám různorodost Ameriky. Zajímavostí je, že tento film byl prvním pro Hala Needhama, od nějž jsem ale nic dalšího neviděl. Dále první scénář Alana Mandela, první kino film Charlesa Shyera a první ze dvou jediných filmů k nimž skládal hudbu Jerry Reed. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Objektivně je to na 4*, ale z nostalgie mírně nadhodnotím. Jsou tam drobné nedotaženosti a zhruba po hodině to ztratí dech, také konec jsem čekal bombastičtější. Ale celkově je to neskutečně, ale neskutečně pohodový film. Skvělé hlášky, bonmoty, a mezi Reynoldsem a Sally Field to fakt jiskří a jejich slovní výměny jsou skvěle vymyšlené i podané. Poldové jsou tady za blbce (a komu by to vadilo?) a když si vezmu ty nápady, kterak se auta mohou honit a co je na silnici a dálnici může potkat, říkám si, že by mnozí tvůrci akčních filmů odtud mohli brát mustr. Příjemně pohladilo po duši i po letech a příjemně naladilo. A myslím, že tvůrcům o nic jiného ani nešlo a povedlo se jim to skvěle. Btw, motorkáře taky moc nemusím. ;-)  EDIT 2/2024: Viděno znovu a bavilo stále pořád stejně. A ty hlášky, ty hlášky! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Odzbrojující jižanská outlaw sranda, jedna velká honička s natvrdlou policií a krásně cholerickým šerifem v doprovodu veselých country vypalovaček. Jackie Gleason geniální a 70’s Americana jak poleno. Určitě stojí za to pustit si i příběh zákulisí (x). Vida kolik upjatých šmejdů tu na CSFD zase máme... ♪♫ ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Vtipná kamiónová roadmovie komédia. Cholerický šerif versus pohodový Bandita, ktorý s kamošom prevážajú kamión plný alkoholu sú zárukou pohodovej americkej zábavy. Bláznivé naháňačky, divoké úniky a slovné prestrelky. Je jasné že Banditovi hrá všetko do kariet a pomáha im polovica USA, kým policajti sú úplní mantáci. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Cledus (Jerry Reed) jazdí na ťahači Kenworth W900, ročník 1974. (m.a.t.o.)
  • Anglické slovo "Smokey" je slangové pomenovanie pre šerifov. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama