Reklama

Reklama

Dar od zlého kouzelníka

  • Československo Dárek černého čaroděje (více)

Obsahy(1)

Kovář Ivan miluje krásnou Vasilisu. Zlý kouzelník jejich vzájemné lásce nepřeje a pomocí kouzel se snaží oba od sebe odpoutat... (oficiální text distributora)

Recenze (14)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zatímco my máme Herzovu Pannu a netvora, Rusové mohou strašit své děti Darem od zlého kouzelníka. Pohádka, kterou bych svým dětem nepustil, ledabych jim chtěl způsobit slušnou depku, která je ale pro odrostlejšího a psychicky odolného kinofila zajímavá svou atmosférou, typicky východoslovanskými kulisami i režií. Celkový dojem: 70 %. Značně originální záležitost, která bohužel není běžně vysílaná v televizi. Motiv studny s živou vodou, kde se pokus o její získání mění ve ztrátu mládí a života, může ovšem pro malé děti být opravdovou noční můrou... ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Podle některých komentářů by se mohlo zdát, že sledování téhle pohádky je doslova hororovým zážitkem. Já jsem rozhodně u jejího sledování nijak netrpěl, nicméně musím uznat, že by pro české děti mohla být přece jenom příliš temná. Ruské děti asi musejí být odolnější. Co jinak dodat? Skvělí herci, skvělá hudba a dobrá režie - prostě klasická ruská kvalita v tomto žánru. Navíc tenhle film nemá moc dlouhou stopáž, tudíž české zhýčkané děti nemusí trpět zas tak dlouho. 90% ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kouzelnice Matrjona si mateřství užívala celý den až do odpoledne, to už Vasilisu nechala vyrůst natolik, že jí mohla přenechat domácnost a jít někam tančit kolem ohně, cvičit se v letu v hmoždíři, nebo se věnovat jiným zájmovým činnostem. Vasilisa neomylně otevřela jedinou skříňku, kterou otvírat neměla. Je to marný, je to marný. Tisíckrát dětem řeknete, co nemají, nechte jim to na očích, stejně si ty sirky vezmou. Tady to byly jen čarovné šaty. Buďte opatrní na svá přání, někdy se mohou i vyplnit. V závěru Vasilisa stárne tak, jako na začátku pohádky, ale najednou to její matičce vadí. když dva dělají totéž, není to totéž, tentokrát za to může zlý kouzelník. Jo, láska dělá vrásky a může zabíjet. I v pohádkách. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Příběh o lásce dvou mladých lidí - Ivana a Vasilisy, kterou chce zničit zlý kouzelník. Sovětské ateistické pojetí se, bohužel, muselo projevit v tom, že je příběh uzavřen sám do sebe, takže se zdá, že zde nejsou žádné síly dobra, ale jen síly zla, které si s člověkem a se světem dělají, co chtějí. Až nakonec se matrjona, matka Vasilisy, obrací ("modlí") místo k Bohu k "Matce zemi" a vše se v dobro obrací...Jinak je to však tradičně výtvarně i poeticky dobře zfilmovaná ruská pohádka. Světlana Orlovová jako Děvice Krasavice je opravdu mimořádně hezká. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Konečne sovietska rozprávka, v ktorej nedominuje humor a vychádza z pôvodnych ruských bájí. Síce sú tam dve kvázivtipné postavy strašiakov, ale tie sú našťastie iba do počtu. Kúzelník, či skôr ježibábel je typická postava starých ruských rozprávok, v našich končinách už menej častý. Rozprávka je pekne dobrodružná, miestami má dobrú, takú mytologickú atmosféru a aj kvôli menšej stopáži nestíha nudiť. Menšie chyby a zjednodušenia tu síce sú, podobne ako v iných sovietskych rozprávkach, ale vadia menej, pretože vždy sa niečo deje a dej pekne postupuje dopredu. Rozprávka je preto pre deti ako stvorená - zaujme, poučí a na konci (ako vždy) víťazí dobro. ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama