Vtipný a nápaditý filmeček. Nejlepší na něm je děj, který má spád a neustále se přelévá na jednu i druhou stranu, aniž by vystoupil z břehů. Hm...mezi lidmi, kteří jsou vlastně skoro všcihni zločinci, se dají vyřešit i manželské neshody.(14.8.2002)

Vtipná kriminální komedie o různých záměnách,kde pořádně nevíte,kdo je kdo(8.3.2003)

Vkusná a stále zábavná salónní kriminální komedie od Miroslava Cikána, který vycházel z románu Eduarda Fikera a většinu hlavních rolí svěřil spolehlivě hvězdnému obsazení v čele s Oldřichem Novým (kterým byl v tomto filmu už také konečně pod čepcem) a Jiřinou Steimarovou (další velká resp. skoro hlavní role) Gabrielem a Lolou Andělovými. Tradiční Jaroslav Marvan se objeví jako poněkud netradiční inspektor Čepelka, Miroslav Homola si zahrál podvodníka Kofilu a Ferenc Futurista čechoameričana Fordsona ze kterého se nakonec vyklube také někdo úplně jiný. Podvodníčci a zloději Fiala, Řepa a Jirsa byly také hodně vidět, ale nejlepší byl asi téměř pantomimicky vyjukaný a bojácný Fiala s těmi jeho neustálými vystrašenými grimasy, si myslím že musel rozesmávat nejednoho televizního diváka.. Chvílemi jsem doopravdy nevěděl kdo s kým, proč a jak.. Herecké výkony však byly na obvyklé úrovni, přiměřeně důvtipné režijní aranžmá. Neuvěřitelně mě rozesmála hláška pumpaře Oty Motyčky "To jsou ale nóbl vagabundi! "(20.5.2007)

Hm.. a kdo jsem vlastně já?...... Krimikomedie s neuvěřitelným švihem a takovou kadencí zvratů, až z toho přechází nejen zrak...(3.8.2008)

Klasická detektivka je v předválečném a protektorátním filmu spíše výjimkou. Snad z obavy před konfrontací s cizími vzory se jí autoři vyhýbali a raději se uchylovali k mnohem bezpečnější formě kriminální komedie. Vedle Martina Friče si v této oblasti úspěšně počínal režisér Miroslav Cikán. Zatímco ve filmu Pelikán má alibi zkombinoval rutinní veselohru s americky střiženou gangsterkou, v Paklíči je už kriminální zápletka plně podřízena komediální nadsázce. Hrdinou příběhu s mnoha dějovými zvraty je spisovatel detektivních románů Gabriel Anděl. Za šest let jich napsal osmnáct, ale s dalším není stále hotov. Před rokem se totiž oženil a jeho půvabná žena Lola se mu neustálými připomínkami plete do řemesla. Patovou situaci se rozhodli manželé vyřešit rozvodem a přestože jim dal soud roční lhůtu na rozmyšlenou, ihned zahájili majetkové vypořádání. Kolem prodeje jejich luxusní vily se brzy roztáčí kolotoč dobrodružných akcí a Anděl poznává, že mezi fantazií spisovatele a prací detektiva je pořádný rozdíl. V hereckém obsazení figurují nejpopulárnější osobnosti válečného filmu: Oldřich Nový, Jiřina Steimarová, Jaroslav Marvan, Miroslav Homola, Eman Fiala, Ferenc Futurista. Příjemný a vtipný film z posledního roku okupace.(4.10.2008)

• Baxt

3/10 Ale noták, chlapci. Podívejte se, co se ve stejné době točilo jinde ve světě. Že vás pořád ještě baví, dívat se na podobně technicky i dějově retardované snímky naší tvorby, jako je Paklíč. Doporučují tři z deseti Baxterů.(3.8.2008)

Kriminální komedie na svou dobu nezvykle dobře vymyšlená a zahraná. Těžko něco prozrazovat dopředu, u kriminálek se to nemá, ale všimněte si dobře Nového partnerky - Jiřiny Steimarové. Nejenom Adinou Mandlovou žil film té doby....(10.6.2002)

Klasický zamotaný černobílý film z archívu. Nic vyjmčného, ale pobaví.(2.8.2008)

Velmi zdařilá adaptace románu Eduarda Fikera. Zábavný Ferenc Fururista a roztomilý Jaroslav Marvan v nezvykle záporné roli, v roli podvodníčka. Jeho slova: "Vy si špatně nežijete" často dodnes používám i já.(21.8.2004)

No nad scénářem se nesmí fakt moc dumat...(23.6.2011)

Vtipná konverzační kriminální komedie. Hodně se mi líbil Olda Nový a jeho repliky, byl ve výtečné formě, elegantně a svižně gestikuloval, dialogy celkově na výborné úrovni. Škoda, že režisér neudržel tempo a lépe neproplul závěrem, stejně pro mne výrazný filmový nadprůměr.(27.12.2011)

Mezi všemi jednoduchými komediemi tehdejší doby příjemná změna. Solidní detektivka s několika humornými prvky. Jeden z posledních dobrých filmů před dlouhou dobou, kdy se natáčely filmy poněkud jiného rázu.(24.2.2011)

překvapivě dobrá detektivka, takoví obrácení Dannyho parťáci po česku :-)(27.12.2011)