Reklama

Reklama

Síla lidskosti - Nicholas Winton

  • Slovensko Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (více)

Obsahy(1)

V roku 1939 Nicholas Winton z vlastnej iniciatívy zachránil 669 prevažne židovských detí počas nacistickej okupácie Československa a cez hranice hitlerovského Nemecka sa mu podarilo prepraviť ich do Veľkej Británie. O svojom veľkom čine mlčal neuveriteľných 50 rokov. Nicholas Winton dodnes žije, má 94 rokov a volajú ho britský Schindler. Dokumentárnym filmom nás sprevádza Joe Schlesinger, reportér kanadskej tv stanice CBS, ktorý je jedným wintonových zachránených detí. Príbehy, ktoré rozprávajú zachránené deti, sa prelínajú s rozprávaním a spomínaním Nicholasa Wintona, dokumentárnymi dobovými a archívnymi zábermi. Ku koncu filmu sme svedkami dojímavej scény stretnutia Nicholasa Wintona so svojimi deťmi po dlhých rokoch. Držiteľ International Emmy Award 2002 za najlepší dokumentárny film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (221)

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Nedávám 4 hvězdičky ani tak samotnému filmu, jako spíš tomu činu, který Nicholas Winton provedl. Dokument má skvělý obsah a má i pár slušných emotivních scén, ale znám určitě i lépe zpracované kousky. Každopádně udělat takový velký čin a mávnout nad tím rukou jakoby se nic nestalo, to bych asi nedokázal a musel bych se s mojí povahou chlubit na každém rohu ;), skromnost nadevše. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Další z dokumentů donekonečna omílajících odsuzování jedné části historie, evropských národů apod. Co je ale zajímavé je krátké zaostření na fakt, že judaismus nezná logiku (stejně jako křesťanství a islám) a je výplodem chorého mozku. Viz věta: Nicholas Winton vypráví: " Jediní, komu to všechno vadilo, byli rabíni, několikrát za mnou přišli a ptali se mě, jak jsem mohl dát dobré židovské děti do křesťanských rodin..." ()

niska98 

všechny recenze uživatele

Dokument o muži, kterého charakterizuje dokonale název dokumentu - lidskost (či dobro z originálu). Když nikdo neviděl (nebo nechtěl vidět) co se chystá, on pochopil realitu a snažil se pomoci - alespoň těm dětem. Přiznám se, nejvíce se mi svírá srdce při pomyšlení, jaké muselo být to loučení ()

RedOctober 

všechny recenze uživatele

Nicholas Winton byl skromný člověk s obrovským a statečným srdcem. Byť dnes jsou v kurzu jiné orgány, tak já volím srdce i mozek, protože v mozku sídlí mysl a u tohoto rytíře světla a dobra to byla mysl nezkažená falešnou zlobou antisemitismu a poklonkování nacismu. ()

lucka89 

všechny recenze uživatele

Přestože je to mnohdy těžké, dá se uskutečnit hodně, když člověk věří, že to dokáže. Důležité je, abychom nežili pasivně, ale naplno do toho šli! Podobně jako Nicholas Winton, kterému patří obrovský dík! Rodiče dětí museli učinit obrovské rozhodnutí. Nedokážu si představit, jak těžké to pro ně muselo být. Velmi silná byla scéna, kdy se ve studiu sešel Winton se „svými dětmi“… Líbilo se mi jeho heslo: Být člověkem – obyčejná lidská slušnost. ()

Barahir 

všechny recenze uživatele

Působivý, silný a dojemný dokument o muži, který jen tak mimochodem zachránil takřka 700 židovských dětí před nacisty a pak na to dočista zapomněl. ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Videné v Slovenskom národnom múzeu v rámci školskej exkurzie. Tá scéna keď sa postavia zachránené deti Nicholasa Wintona je nepredýchateľná... ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Velmi silný a lidský dokument o jednom anglickém pánovi Nicholasi Wintonovi, jemuž nebyl lhostejný osud židovských dětí žijících v okupovaném Československu a rozhodl se jich co možná nejvíc zachránit, to vše sám jen s hrstkou spolupracovníků, dokázal jich vyvézt 669. Příběh, který nelze jinak než obdivovat a který ukazuje, že Sir Nicholas Winton je opravdový člověk. ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Najkrajší a najvýstižnejší názov filmu alebo dokumentu: sila ĽUDSKOSTI. V angličtine to je ešte lepšie: Power of Good. Keby bolo na svete viac ľudí ako je pán Winton... ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem "Matty" . Dávám 5 a 83 % . ** Ve velmi stručné Biografii sira Nicholase Wintona chybí DVĚ věci : 1) 28.října 2014 byl vyznamenán nejvyšším státním vyznamenáním České republiky. Byl mu udělen Řád Bílého lva v občanské skupině a to v nejvyšší 1.třídě.... . 2) rodina Wintonových byli praktikující anglikáni ... . ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument o silnom príbehu z druhej svetovej vojny, resp. pred ňou. Winton si zaslúži obdiv a vďaku za svoje konanie a Mináč mu ich touto cestou poskytol. Moment, keď sa Nicky stretne so zachránenými deťmi ma vždy dostane... 80% ()

K1NGSLAYER 

všechny recenze uživatele

Když nám ve škole oznámili že jdeme na dokument do kina, byl jsem špatný z toho, že to bude nějaká nudná blbost. Před začátkem dokumentu i po skončení nám to uváděl nějaký dramaturg který s Wintonem dělal dokonce rozhovor a říkal nám různé zajímavé informace. Udělat to, co udělal Niholas Winton by si na triko nedokázal vzít každý. Někdo si řekne "blbých 669 dětí", ale když se nad tím tak zamyslím, je to neskutečný počin od pana Nicholase. Málokdo by dokázal něco takového. Nejsem nějaký zastánce emotivních filmů (v tomto případě dokumentů), ale tohle mě přivedlo skoro k slzám. Jak se říká "Co dáš, to se ti vrátí". Nicholas Winton se dožil krásných 106 let a neustále se usmíval! Dokázal bych o tom napsat daleko víc, ale lepší je se kouknout přímo sám a udělat si obrázek o tomto skvělém muži. Lepší dokument jsem snad nikdy neviděl. ()

kachnacekk 

všechny recenze uživatele

Tento film, promítali nám ho na školní akci, na mě velmi zapůsobil a když jsem se rozhlédla po ostatních spolužácích tak nejen na mě, všichni měli v očích slzy a bylo na nich vidět, že i jimi pohnul. Od té doby sleduji všechny informace, které je o Wintonovi možné zjistit, přečetla jsem i knihu Perličky dětství, kteoru napsala Věra Gisingová (Diamantová) jedna ze zachráněných dětí.. Ten to film donutí každého zamyslet se nad tím jestli může pomoci někomu ve svém okolí... ()

Lusije 

všechny recenze uživatele

Síla lidskosti si určitě 5* bezpochyby zaslouží a kdybych mohla dala bych jich klidně i šest. Rozhodně jsem při odchodu z kina neměla pocit, že jsem hodinu sledovala dokument, který se do Vás v co nejkratší době snaží nahustit co nejvíce faktografických údajů, které stejně během několika minut zapomínáte. Síla lidskosti je silný, emotivní dokument, který Vás sílou svého příběhu a osobností pana Wintona nenechává chladným. Nutí k zamyšlení - nad sebou, nad ostatními, nad dnešní společností... Zda jsme vůbec schopni být lidští a kolik z nás si lidskost vůbec uvědomuje. Příběh pana Wintona na mě velice zapůsobil a musím se přiznat, že při něktérých dojemných scénách (setkání pana Wintona se zachráněnými dětmi) nějaká slza taky ukápla, ale rozhodně se za to nestydím... ()

Weehaa 

všechny recenze uživatele

Nicholas Winton vykonal dílo hodné Boha, a sám by o něm do smrti neřekl ani slovo, a to ani před vlastní rodinou. Takhle vypadá opravdový hrdina. Téma je tak obrovsky silné, že nedokážu hodnotit ostatní stránky dokumentu. ()

Reklama

Reklama