Reklama

Reklama

Má je pomsta

(festivalový název)
  • Jižní Korea Boksuneun naui geot (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hluchoněmý Ryu se ze všech sil snaží vydělat dost peněz, aby mohl svoji umírající sestru poslat na transplantaci ledvin (což není zrovna snadné, když jste právě přišli o práci a ještě ke všemu vám v nemocnici řekli, že potřebný orgán není k dispozici). Po menší epizodě s překupníky s lidskými orgány dá Ryu na radu své přítelkyně a rozhodne se získat peníze na sestřinu operaci únosem malé holčičky. Zpočátku slibně rozjetá akce se ale velmi brzy příšerným způsobem zvrtne a únos uvede do chodu kolotoč událostí, které všem pořádně zacloumají životy. Úvodní díl Parkovy trilogie o pomstě (následovaný snímky OLDBOY a SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) získal v roce 2003 na filmovém festivalu ve Philadelphii první cenu za nejlepší film. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (265)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina je pomalý rozbeh s výbornými jednotlivými scénami. Celý čas mi vŕtalo v hlave, za čo a kto sa vlastne bude chcieť komu pomstiť. Park to zase raz zamotal, potom rozmotal a v druhej polovici to roztočil. On jednoznačne patrí do desiatky mojich obľúbených režisérov, aj keď tam vlastne nie je. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s Oldboyom je hlavne prvá polovica filmu predovšetkým o ľudskom neštastí a smole. Druhá, ale už o pomste s veľkým "P". Všetky tieto elementy sú divákovi predostrené v celej svojej "čistej kráse". Dlhé zábery na mimiku človeka prežívajúceho tie najhoršie formy utrpenia či už psychyckého alebo fyzického, prakticky bez hudby mi občas pripomínali štýl Aronofského. Čo do formy, je film trochu tahšie stráviteľný a myslím že si toľko fanúšíkov ako spomínaný Oldboy nenajde. Hlavne u menej náročného publika. Ešte chcem vyzdvihnúť vizuálnu stránku, ktorá vyniká hlavne svojou originalitou a neokúkaným štýlom. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Mistrně zkonstruované vyprávění o několika různých mstitelích, z nichž každý si z jistého úhlu pohledu zaslouží pochopení či sympatie, jejichž úsilí však směřuje k podobně marným koncům. Režisér diváka nešetří - od začátku do konce se kupí jedna lidská tragédie za druhou, přílišné ponurosti se však Parkovi podařilo vyhnout, zejména díky černočernému humoru a smyslu pro bizarní detail. Násilí je někdy pouze naznačeno, jindy je zobrazeno nemilosrdně naturalistikcy, vždy je však podáno originálně, nápaditě a účelně. Samotný závěr pak úspěšně korunuje dílo jednoho z nejoriginálnějších režisérů posledního desetiletí. Mimochodem - ten zdejší plakát je spoiler jako prase! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opět forma je brilantní, bohužel stejný problém jako u třetího dílu je příběh. Všechno je tak propletené, až chvílemi překomplikované. Neexistuje jednoduchost, v které se nalézá síla. Vše je jednoduché, ale úmyslně zapleteno do uzle, který se jen těžko rozmotává bez dalších problémů. Ty 4* jsou možná moc, ale třeba druhé podívání ukáže jestli film patří mezi smetánku 5* nebo do průměru mezi 3*. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Extremne depresivne. Tento film by sa dal inak nazvat- "Co najstrasnejsie sa moze cloveku v zivote prihodit" a film o tom ze pomsta, v respektive potreba zabit niekoho sa moze stat jedinym zmyslom zivota. Situacie v ktorych sa ocitaju hrdinovia filmu su hadam tie najhorsie ake si len dokazem predstavit. Ak sila Oldboya bola v neuveritelnosti a fantasknosti situacie, tu je naopak sila v hrozostrasnej uveritelnosti toho co sa udeje. 10/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Kang-ho Song vydržel řvát po tři dny, aby jeho hlas působil co nejlépe v dané situaci, kdy je s pytlem přes hlavu přivázán ke sloupu a řve o pomoc. (HellFire)
  • První film v historii, ve kterém je sexuální scéna se znakovou řečí. (HellFire)
  • Scénář byl dokončen za 20 hodin. (TomikZlesa)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Korejská žízeň v Hollywoodu

Korejská žízeň v Hollywoodu

23.05.2009

Pamatujte: Nemá smysl se rozčilovat. Hlavně klid. Oč jde? O jihokorejské hororové drama Bakjwi (na obr.), které jen před několika dny představil v Cannes Park Chan-Wook. Film vypráví příběh kněze,… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama