Reklama

Reklama

Má je pomsta

(festivalový název)
  • Jižní Korea Boksuneun naui geot (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý Ryu se ze všech sil snaží vydělat dost peněz, aby mohl svoji umírající sestru poslat na transplantaci ledvin (což není zrovna snadné, když jste právě přišli o práci a ještě ke všemu vám v nemocnici řekli, že potřebný orgán není k dispozici). Po menší epizodě s překupníky s lidskými orgány dá Ryu na radu své přítelkyně a rozhodne se získat peníze na sestřinu operaci únosem malé holčičky. Zpočátku slibně rozjetá akce se ale velmi brzy příšerným způsobem zvrtne a únos uvede do chodu kolotoč událostí, které všem pořádně zacloumají životy. Úvodní díl Parkovy trilogie o pomstě (následovaný snímky OLDBOY a SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) získal v roce 2003 na filmovém festivalu ve Philadelphii první cenu za nejlepší film. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (265)

anais 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem viděl následující dva díly Parkovy volné trilogie a od úvodního snímku jsem tedy asi čekal něco jiného. Zatímco Oldboy se odehrává v drasticky rychlém tempu a ze Sympathy for lady Vengeance mi utkvěl lehce satirický, cynický, ale taky svižný rytmus, tak ze Sympathy for Mr. Vengeance si budu pamatovat pomalé jízdy kamerou a lehce rozvleklý děj. Je tu několik perfektně komponovaných scén (scéna, kdy dívka utrpením sténá a několik mladíku si to za stěnou vykládá zcela jinak je asi nejlepším příkladem). Často mi ale přišlo, že stylistická dokonalost obrazu naprosto přebíjí to, co by mělo diváka vtáhnout do příběhu. Ve srovnání s filmy třeba Tonyho Scotta však Park volí neúměrně pomalé tempo, které se pak, alespoň pro mne, stalo do jisté míry zkouškou mé hranice únavy. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Hodinu se odehrávala část děje, od které bych na začátku filmu očekával, že bude tvořit celý film. Navíc se vše odehrávalo nejvýše nepředvídatelně, takže jsem byl v půlce děje a nenapadalo mě, co by scénárista mohl vymyslet dál. A od té doby jsem jen rychle přetáčel, protože nic nedávalo smysl – pohřbená byla najednou živá plus neskutečný zmatek a spletitost mi pěkně zkazily zážitek. # Možná někdy příště pochopím, co tím chtěl básník říci. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na druhý krát zvyšujem na päť. Pán pomsta sa rozbieha pomaly, aby nás o to silnejšie dostal do svojich osídiel a zžili sme sa postavami. Park napísal prepracovaný scenár plný prekvapení, ktorý vďaka režisérovej silnej obrazotvornosti a kompozícii záberov nikdy nenudí (ak by bol ale o 15 minút kratší, nič by sa nestalo). Pri tej všetkej krvavej lázni netreba zabúdať, že pôvodcom všetkých nešťastí je zlý zdravotný a sociálny systém, čiže vláda. Park nás preto zavedie aj do kórejských takmer slumov, kritizuje systém, ktorý dopustí prepúšťanie a veľké triedne rozdiely a dotkne sa aj zahraničnej politiky. Naj(tragi)komickejšia scéna: onánia pri stene, najsilnejšia scéna: výťah. Film, ktorý sa zauzluje a mení úlohy postáv natoľko, že mu prináleží iba jediné možné rozuzlenie. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pan Pomsta je prvním, ale co jest většinou nezvyklé, nejslabším dílem Chan-wook Parkovi trilogie. Je totiž neuvěřitelné, jak Chan-wook Park dokázal behěm tří let vyspět a vypilovat svůj filmařský i tvůrčí um. Pan Pomsta se ve svém průběhu dost vleče na drama vlně, kdy si autor pomáhá budovat depresivní atmosféru scénáristickýma berličkama jako jsou smrtelná nemoc, hlochoněmej, sebevražda, bezdomovec, nešťastná smrt děcka, atd., což potom logicky vyvolává reakce postav, jež spějí k řádně prokrvenému finále. To se sice dostaví, na "úvod" (série) je v pořádku, je pěkně drsné, ale ve vztahu k následujícím dílům je super, že si Park nechal pár es v rukávu. Jelikož chci-li být úplně spravedlivý vůči trilogii, dávám trochu přes zuby silné trojhvězdí. 69% Ale ne, beru zpět a zvyšuju na 70%, protože trojku dávám kde jaké hovadině, a tohle bylo prostě lepší. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zničující sled bezvýsledné krutosti a násilí, který na náladě zrovna dvakrát nepřidá. Ačkoli podobné filmy chovám celkem v oblibě, tento mě moc neoslovil. Film mi přišel ne příliš dobře natočený - nesedla mi kamera, herci ani překomplikovaný scénář, jako by všechno neslo jakýsi nevalný punc jisté amatéřiny. Za mě slabé 3 hvězdy, Park Chan-wook je podle všeho prostě magor. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Scénář byl dokončen za 20 hodin. (TomikZlesa)
  • Harry Jay Knowles označil příběh filmu mužský herecký výkon, který byl ve filmu k vidění, za to nejlepší v roce 2002. (Terva)
  • V první scéně s pitvou se ve skutečnosti Kang-ho Song dívá na prázdný stůl. (HellFire)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Korejská žízeň v Hollywoodu

Korejská žízeň v Hollywoodu

23.05.2009

Pamatujte: Nemá smysl se rozčilovat. Hlavně klid. Oč jde? O jihokorejské hororové drama Bakjwi (na obr.), které jen před několika dny představil v Cannes Park Chan-Wook. Film vypráví příběh kněze,… (více)

Program FILMASIE

Program FILMASIE

20.11.2005

Hlavním bodem programu prvního ročníku festivalu asijských filmů FILMASIE, který se uskuteční ve dnech 1. 7. prosince 2005 v pražských kinech Světozor a Aero, bude Jižní Korea. Tu budou zastupovat… (více)

Reklama

Reklama