Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (141)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem mi to připomnělo film Šťastné a veselé. Jen víc beznadějné, tmavé a aktuální. Obstojně zahrané, provedené, slušně „špinavé“. Celou dobu jsem čekala, co se vlastně stalo, a když jsem se dočkala, zklamaná jsem nebyla. Pokud člověk ví, do čeho jde, myslím si, že úplně zklamán být nemůže. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„ Naše práce není najít kdo, ale proč“. Vyšetřováním střelby ve společné bezpečnostní oblasti mezi Severní a Jižní Koreou je pověřena právnička z neutrální země. Incident, který může mít vážné politické důsledky, protože Severní Korea má dva mrtvé. V případu jsou nejasnosti, nesedí počet výstřelů, chybí náboj „Pokud ho někdo schoval, znamená to, že se obával toho, že by vyšlo najevo, čí zbraň vystřelila. Jinými slovy, na scéně byl ještě někdo, pátá osoba.“ A přitom pravda je mnohem prostší a o to víc smutná. Rozhodně další velmi silný zážitek, nevím jak to funguje u jiných, ale na mě Parkova kombinace drobných detailů (Tichá výměna cigaret mezi nepřáteli. Hraniční čára a u ní , vlastně proti sobě, stejné vojenské boty), které doplňují hlavní příběh a pocitově přesný výběr hudby má nepopsatelné, téměř omračující účinky. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Teda vidim za svoj zivot len malo filmov, ktore sa venuju demilitarizovanej zone medzi DPRK a Juz. Koreou. Chan Wook -Park ma svoj pomaly a kludny styl filmovania, rozhodne nikam sa neponahla, treba mat pri jeho filmoch velku trpezlivost. Nejake brutalne strhujuce akcne tempo nehrozi, a to je dobre, miestami mi film pripominal az cervenu knihovnu - ako artak som spokojny aj s tymto. Tematicky ide o vrazdu, ale nie vysetrit vrazdu, ale zistit priciny, teda preco vlastne k vrazde doslo. Uz v polke filmu som transformoval otazku "jak to vlastne dopadne?" na otazku "Preco k vrazde vobec doslo? ". A nechal som sa unasat kvalitnou filmarinou. Park je zrucny reziser, a hoci cinsko -hongkongske filmy otvorene neznaam, japonske milujem. No a Korejci su niekde uprostred. S Hollywoodom toto nema nic spolocne, preto dam vysoke hodnotenie : 84 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalší premyslený príbeh natočený pod taktovkou jedného z najtalentovanejších a západu najznámejších kórejských režisérov Chan - wook Parkom. Joint Security Area začína ako detektívny príbeh. Priestor v ktorom sa odohráva je minimálny, pretože sa jedná o hranicu medzi južnou a severnou kóreou. To čo sa spočiatku javí ako obyčajný politický zločin, ktorý môže prerásť do vojnového konfliktu je ale omnoho citlivejší ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Druhá časť filmu nám osvetľuje minulosť a tým divákovi ukazuje čo predchádzalo incidentu. Táto časť je oproti prvej a poslednej omnoho pozitívnejšia a veselšia. Je príjemným spestrením celého filmu a hlavne pred finálnou kapitolou nám umožňuje zamilovať si hlavných hrdinov. Posledná kapitola je venovaná dôsledkom. Park brilantne mení atmosféru všetkých troch častí a umožňuje nám nahliadnúť do duše tentokrát mužského osadenstva zmietajúcich sa medzi povinosťou a morálkou. Film je bez akčných scén, bez výraznejších kamerových experimentov, obsahuje len niekoľko výborných prelínačiek, ale aj tak sa nejedná o nudný, alebo zbytočný film. Oldboy ale samozrejme prišiel až o tri roky neskôr. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní podívaná, která ve mě nenechala zrovna jednoznačný názor. Chan-wook Park ukazuje svoje kvality, ale také na 110 minutách předvádí, že i mistr tesař má slabší chvilku a nedokáže tuto filmovou "rekonstrukci" dokonale vyvážit. Pro diváka je to velká škoda a tak se lepší a silnější momenty střídají s horšími. Další film, který ukazuje co pro Korejce, Japonce nebo Čínany znamená přátelství. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)
  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)

Reklama

Reklama