Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (141)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Obvykle mi nečiní nijak zvláštní potěšení pobíhání po mostě mezi oběma Koreami, ale tentokrát jsem byl mimořádně spokojený. Ono totiž není často k vidění zelené maskování žlutých vojáků či přátelské flusání přes hranice, ale hlavně konečně někoho napadlo citlivě zobrazit známé lidové rčení - Tak dlouho se chodí s Playboyem v ruce kalit do nepřátelského bunkru až to Švýcaři budou muset vyšetřit. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Komorně vyprávěný příběh o přátelství, který svou silou a prožitostí mezi řádky poukazuje na vypjatou a absurdní atmosféru/situaci na hranici dvou rozkmotřených Korejských bratrů. Výborné je, že i poměrně prostý děj dokázal Chan-wook Park krásně rozbít do střípků a zase složit, aby působil zajímavě a v podstatě až "mysteriózně". To dodává filmu patřičný nádech detektivky, u níž je navíc třeba kromě důsledků odhalit také příčiny (ba naopak je to důležitější). S odstupem času ve mě respekt pro tento film sílí, takže po druhém zhlédnutí navyšuji... 9/10 ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Okrem toho že Byeong - heon Lee (G.I. Joe: The Rise of Cobra) je nie len sympaťák na pohľadanie, má aj veľmi slušné filmy (A Bittersweet Life, I Saw the Devil). Spočiatku obávaná téma konfliktu Severná vs Južná kórea predčila moje očakávania len v mierne nadpriemerný snímok, podaním a pochopením vocogo vo výbornom protivojnovom filme o neskutočnom priateľstve pohraničných hliadok do krvi znepriatelených strán v detektívnom podaní. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalší premyslený príbeh natočený pod taktovkou jedného z najtalentovanejších a západu najznámejších kórejských režisérov Chan - wook Parkom. Joint Security Area začína ako detektívny príbeh. Priestor v ktorom sa odohráva je minimálny, pretože sa jedná o hranicu medzi južnou a severnou kóreou. To čo sa spočiatku javí ako obyčajný politický zločin, ktorý môže prerásť do vojnového konfliktu je ale omnoho citlivejší ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Druhá časť filmu nám osvetľuje minulosť a tým divákovi ukazuje čo predchádzalo incidentu. Táto časť je oproti prvej a poslednej omnoho pozitívnejšia a veselšia. Je príjemným spestrením celého filmu a hlavne pred finálnou kapitolou nám umožňuje zamilovať si hlavných hrdinov. Posledná kapitola je venovaná dôsledkom. Park brilantne mení atmosféru všetkých troch častí a umožňuje nám nahliadnúť do duše tentokrát mužského osadenstva zmietajúcich sa medzi povinosťou a morálkou. Film je bez akčných scén, bez výraznejších kamerových experimentov, obsahuje len niekoľko výborných prelínačiek, ale aj tak sa nejedná o nudný, alebo zbytočný film. Oldboy ale samozrejme prišiel až o tri roky neskôr. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

2) Silný príbeh je hlavnou dominantou tohto filmu. Okrem toho je to vizuálne brilantne nakrútené, ale problémy mi robili niektoré prestrihy (napr. chaotická finálna verzia prestrelky). Súhlasím s Adrianom, že postava vyšetrovateľky je vcelku zbytočná a dejová linka okolo jej otca zbytočne brzdí dej. Ale to by bolo všetko čo môžem namietať. Park dokáže svojím filmom pobaviť (odpľúvanie) i zmraziť úsmev na tvári (finále) - celkovo však zanechá neutrálny dojem (neobhajuje ani sever ani juh) a jeho film je veľkým pladoyer, silnou výpoveďou o dvoch krajinách, ktoré majú k sebe tak blízko a zároveň tak ďaleko ako dvojica oproti sebe stojacich vojakov na stráži demalitarizovanej zóny. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)
  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)

Reklama

Reklama