Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Jeff a Amy Talorovi jedou přes Nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzínové pumpy si jejich luxusního džípu všimne řidič Earl, se kterým má Jeff drobný konflikt. Když mají o něco později poruchu na voze, nabídne jim pomoc řidič kamionu Red Barr, který slíbí, že Amy odveze k telefonu v blízkém motelu. Když pak zjistí, že závadu někdo způsobil úmyslně, spěchá za manželkou. Ta však zmizela. V motelu, odkud měla volat pomoc, ji nikdo neviděl. Jeff dohoní kamion, Barr však Jeffovi i zastavené policejní hlídce tvrdí, že jeho ani jeho ženu nezná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (219)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Návod, ako z ho*na upliesť dlhánsky a čertovsky ostro plieskajúci bič. Tucet hercov na čele s mierne vyhasnutou, ale s plným nasadením hrajúcou hviezdou, zopár áut a jeden zaprášený zapadákov kdesi na americkom stredozápade. K tomu zručne napísaný scenár o obyčajnom chlapíkovi v neobyčajnej sračke a jeden šikovný režisér, ktorý z toho vydoluje toľko napätia, že keď som to voľakedy videl v kine, skoro som si obhrýzol nechty až po lakte. Po rokoch som na to znovu mrkol v TV a čakal som, že už to bude vypáchnuté. Ani náhodou. Stále to perfektne funguje. 70. roky mali Duel, 80. roky prišli so Stopárom a roky deväťdesiate uzavreli túto napínavú automobilovo-púštnu trilógiu Únosom. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jako, nebylo to špatné, ale nehledal bych za tím nic víc, než napínavou oddechovku. Tyhle filmy, kde prostý hrdina z lidu "spasí svět" ani nemají nárok na to mít větší ambice. Děkuji za pozornost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem koukal přímo na Vánoce, a možná to není ten nejlepší nápad koukat na takový film po Štědrovečerní večeři, ale fakt je, že to byl jediný film, který mě v televizi zaujmul, a to se mi na něm líbilo. Sice nápad není nijak zajímavý, ale Kurt Russell tomu dodává patřičnou vizáž a díky němu to všecko solidně ubíhá. Únosů už jsme tu měli už opravdu hodně a abych pravdu řekl, tenhle se od jiných ničím zvláštním nevyjímá, jen se mi na něm líbilo, že mě dokázal zaujmout a to je na takovýto film co říct. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nudný thriler. Unesli mi manželku a já ji určitě najdu at to stojí co to stojí. Ať žije Americká vize neohrožených manželů, tupých manželek a neschopných únosců. Jonathan Mostow se připravuje na Terminátora 3 a kdybych o jeho usednutí na režisérskou židličku T3 měl rozhodovat já, nikdy by si na něj nedošel ani do kina. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak sa vozíš púšťou na takomto fáre, to už si naň rovno môžeš ceduľu som hovado a koledujem si o malér.“ Poctivý deväťdesiatkový triler za 36 miliónov. Tá prašná atmosféra opustených amerických ciest! Desiatky kilometrov máte po pravej strane púšť a po ľavej tiež. Geniálne. Určite si mnohí spomenú na Stopára s Rutgerom. Únos je miestami strhujúci, po väčšinu minutáže svižný (skoro) akčný triler s krásne jednoduchou a pritom ráznou hitchcockovskou zápletkou. Prvú polovicu si uznanlivo vravíte: hm, to je fakt zaujímavá a zapeklitá situácia, čo by som na hrdinovom mieste asi tak urobil ja? Nikto nič nevie, hrdina ani postavy okolo neho, ale ako hrdina, aj my z nich máme pocit, že niečo taja. Ale čo? A prečo? Občas bohužiaľ tempo uvädne. Kurt Russell je sústredený ako diabol a ťahá film k záverečným titulkom s usilovnosťou bobra obhrýzajúceho strom, ale pravdupovediac už v 90. rokoch, keď som to prvý raz videl na VHS, mi tu nesedel. Typovo sa sem podľa mňa nehodí. Kathleen Quinlan (ktorá sa neskôr do nehostinnej púšte vrátila v remaku Hory majú oči) ešte menej, tá je ale našťastie na plátne minimálne. O Únose je najlepšie nič nevedieť a nechať sa voľne unášať relatívne nepredvídateľným dejom. Na konci sa ukáže, že to celé v skutočnosti bolo strašne jednoduché. Niekomu to môže vadiť, iný naopak ocení, že gauneri nie sú žiadni mraziví zlosynovia, ale obyčajní chlapi v šiltovkách v čele so spoľahlivým J.T. Walshom (zomrel o rok neskôr na infarkt vo veku 54 rokov). Určite to má niečo do seba, Únos si vždy rád pozriem a niektoré scény sú vskutku napínavé a minimálne prvá polovica je fakt realistická, uveriteľná. Potom sa to postupne rozpadne, hoc naozaj poteší vysvetlenie, ktoré je rovnako realistické a uveriteľné, ako prvá polovica. Režisér Mostow odviedol dobrú prácu. Ale ako celok skôr priemer a scenár obsahuje viacero nepekných klišé. Občas vás hrdina príjemne prekvapí tým, ako sa zachová, inokedy sa ale chová ako s prepáčením blbec a občas si ťukáte prstom na čelo (premena džípu na loď). Výprava ako taká je síce super (nekonečné a temer opustené cesty uprostred nehostinnej americkej púšte s len kde-tu roztrúsenými pumpami a motorestami). Zvláštne pôsobí strážca zákona, ktorého scenárista do deja absurdne montuje do najnečakanejších momentov. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Zatímco svého času na "Únos" řada lidí koukala jako na další tuctovou "americkou" jednohubku, s odstupem času se více ukazují přednosti tohoto precizně vystavěného thrilleru. Na rozdíl od oněch opravdu tuctových bijáků, které dnes neobstojí vůči zubu času (jako např. dějištěm podobný "Čas pomsty" s Lundgrenem), Mostowův pouštní biják stále dobře funguje. A to díky zastřešujícímu příklonu k civilnosti, který se promítá nejen do jednotlivých peripetií, ale především do pojetí ústředního hrdiny. Ten v sobě spojuje to nejlepší z vytrvalých mužných gerojů jakoby z lidu typu Johna McLanea a obyčejných  důvtipných sympaťáků řešících situace za pochodu po vzoru Richarda Kimbla z "Uprchlíka". Kurt Russell dokonale zosobňuje tuto dvojakost díky tomu, že svým hereckým projevem dává vyznít všechny polohy vynervované postavy. Navíc sám dělá většinu akčních kousků, což pomáhá uvěřitelnosti jednotlivých sekvencí. Při tom všem ale "Únos" stále zůstává dostatečně schematický, aby film fungoval jako klasická žánrovka se všemi jejími atrakcemi a požitky. Tím spíš potěší právě ony různé drobné, ale dostatečné odchylky, které z něj dělají netuctovou podívanou s dobře gradovaným napětím. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo má rád Hitchcocovskou atmosféru, si tenhle snímek zaručeně užije.Kurt Russell je velmi dobrý a J.T.Walsh se stal padouchem na stará kolena (taktéž velmi dobrý) - škoda že tenhle znamenitý herec hned po natočení VYJEDNAVAČE natáhl brka! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

i když je to jen omílání ohranýho tématu, je to zpracovaný úplně jinak, než obyčejně. normálně se hlavní hrdina ve filmech o únosu (koho a čehokoliv) vrhá do boje hlava nehlava, střílí o sto péro, zabíjí levým malíčkem a nakonec všichni zločinci umřou nebo v slzách slíbí, že už nikdy nic takovýho neudělají. tady to sice dopadne podobně, ale ne proto že by si kurt plivl do dlaní a vytáhl z tajnýho pouzdra v autorádiu dalekonosnou pušku. tady si to opravdu odedře a pořádně se zapotí. takhle by to totiž klidně mohlo být. takhle by seklidně mohl někdo s únosci vypořádat a únos vyřešit. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrný thriller - a až na zbytečně akční (a tím i poněkud ku škodě příběhu znevěrohodňující) konec napínavá, téměř (v rámci hollywoodských trendů :-) realistická podívaná o boji muže za život své unesené ženy a vlastně i svůj. Tak dlouho parta zlotřilých vidláků odkudsi z malé díry v nevadské poušti se se džbánem pro vodu chodí, až narazí na umanutého městského chlápka z Bostonu, který nedá svou kůži lacino... Dobré herecké výkony postav jako ze života - až člověka zamrazí, když si uvědomí, že (jak z tisku víme) takoví jsou i mezi námi... Tři a půl hvězdičky, ovšem za ten závěr zaokrouhlené dolů... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kurtův červený Grand Cherokee působí na nevadské věšáky kovbojských klobouků jako hadr na býka. Sympatické béčko, kde si J.T.Walsh patřičně užil padoušského balíka za volantem kamionu, by mohlo nenápadně Mostowovi naznačit, kde je jeho místo na slunci.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý film. Keď som ho videl ako dvanásťročný, nemal som najmenších výhrad a bol to pre mňa jeden z najlepších filmov tohto druhu, keďže k podobným som sa pravidelne dostával až o pár rokov neskôr. Po ďalších dvanástich rokoch som sa bál, že sa z filmu tá iskra, ktorú som mal v očiach pri jeho poslednom zhliadnutí, jednoducho vytratí, no mýlil som sa. Film vidím v tom istom skvelom svetle aj po možnosti objektívneho zhliadnutia a ohodnotenia. Atmosféra a napätie sú také ostré, že by behom pár minút obrúsili diamant, niekedy som mal pocit, že tvorcovia chcú ponúknuť niečo aj horrorovým fanúšikom. Je to rýchle, zručne natočené, no a samozrejme aj trošku nostalgické. Keby tej nostalgie bolo ešte trošku viac, nebabrem sa a šupnem tam aj piatu hviezdičku. 85%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý thriller s Kurtom Russellom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o manželskom páre, ktorému sa počas spoločnej cesty púšťou pokazí auto a tak prijmú pomoc náhodného kamionistu, aby manželku zaviezol k najbližšiemu odpočívadlu. Lenže muž ju na odpočívadle nenájde a dokonca kamionista predstiera, že ich nikdy nevidel a tak sa snaží zistiť pravdu. A čoskoro sa dozvie, že sa jedná o únos, pričom únoscovia chcú výkupné a tak musí urobiť všetko preto, aby svoju ženu zachránil. Spracovanie je na tom dobre, síce by som ocenil nejakú výnimočnosť v akomkoľvek ohľade, skôr som mal po celý čas pocit, že tu vôbec nikto nemal vyššie ambície, než splnenie žánrového štandardu, ale ani v tomto prevedení to nesklame. Už od začiatku som mal z toho celkom dobré pocity a tie mi zostali až do konca, dej je po celý čas dostatočne zaujímavý a dá sa tešiť na to, čo príde ďalej, navyše má slušnú dynamiku, takže som sa ani na okamih nenudil a hlavne v záverečnej časti ponúkne aj pár ešte trochu lepších sekvencií, takže sa to pomerne vydarilo. Čo sa týka akcie, určite ma mrzí, že tento film nemá vôbec nič spoločného s plnohodnotným akčným žánrom, pričom priestor tu preto bol, neustále sa drží len v medziach thrilleru, ale inak som celkom spokojný. Nájde sa tu pár slušných naháňačiek a pár krátkych doplnkových akcií, pričom je to dobre natočené a miestami aj trochu napínavé, takže v rámci svojej kategórie si nemôžem moc sťažovať. Herecké obsadenie je na tom dobre, Kurt Russell tu podáva až prekvapivo civilný výkon, ale bavil ma, nesklame ani postava manželky a síce by to chcelo aspoň jedného skutočného záporáka, ktorý si vie aj získať rešpekt, ale aj títo sú celkom obstojní. Réžia a technická stránka sú celkom dobré, vizuálna stránka je v poriadku, sadlo mi prostredie a občas trochu funguje aj napätie, pre potreby filmu to stačí. Keby bol Únos viac ladený akčným žánrom, dal by som aj lepšie hodnotenie, ale aj tak u mňa rozhodne prevládajú kladné pocity, bavilo ma to, slušný thriller na jedno, dve pozretia. 67% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, jak člověk dokáže u podobného filmu ocenit, že auta nevybuchují sotva do něčeho narazí, z obyčejných lidí se nestávají hrdinové mlátící kolem sebe hlava nehlava, poldové nejsou vždy zkorumpovaní hajzlové a auta nespadnou z mostu, sotva se z nich podaří hlavním hrdinům vylézt. Rozhodně bych nečekala, že to řeknu, ale přídavné jméno, které Únos vystihuje, je "realistický". A taky uvěřitelný. Svižný. Řemeslně zvládnutý. Vlastně docela normální. Takhle nějak by totiž skutečný únos snad i mohl vypadat a takhle nějak by se hlavní hrdina nejspíš choval. Řval by na policisty, proč nic nedělají, ptal by se lidí v baru, jestli jeho manželku neviděli, pokusil by se neúspěšně navázat konkant s majitelem banky, aby mu vysvětlil, že ho sledují. Kurt Russell se touhle rolí pro mě zase dostal do centra zájmu a dokázal mi, že na nejvyšší ligu ještě má. Únos je neprávem opomíjený akční thriller, který by si asi zasloužil víc než tři hvězdičky, ale na poctivé čtyři to u mě zatím není. S tím si ještě počkám, až na něj někdy v televizi narazím příště. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Kus výborně odvedené práce. Minimální rozpočet, pouze několik herců, neokoukané prostředí a silně inovativním způsobem zpracované téma, které je samo o sobě sice na první pohled klišoidní a mohlo by se zdát, že nemůže přinést nic nového. Jenomže je tomu jinak a není to práce jen režiséra. Minimálně stejný podíl na tom má strhující Kurt Russell, který zde předvádí jeden z vrcholů své kariéry. Zápletka je jednoduchá, ovšem o to ani zdaleka nekráčí. Maximálně fascinující je na filmu dávka reality a tzv. "řešení nouzových situací". To znamená co má hlavní charakter dělat, když absolutně netuší která bije. Nesmí se řídit přesně nalinkovanými úkoly, postupy a směrnicemi, protože prostě žádné nejsou. Russell je pouze obyčejný týpek, kterému se ztratila žena a on je ochoten udělat cokoliv aby ji dostal zpět. Jen neví kde hledat a netuší co se vlastně stalo. Samozřejmě nějaká vodítka býti musí a tak se dočkáme několika málo zaškobrtnutí. Rovněž akční scény nejsou nijak dechberoucí. Ovšem závěr ve stodole je doslova fantastická a dech vyrážející podívaná. Relativně minimalistický a na nic si nehrající thriller, který je naprosto neprávem opomíjen. ()

Reklama

Reklama