Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlasta Burian jako potrhlý profesor botaniky podnikne složitou akci, aby se elegantně zbavil rozmarné manželky. Zápletka pojednává o mírně potrhlém profesorovi botaniky Ducánkovi, kterého zaměstnávaly jeho vědecké pokusy tak, že zcela zapomněl na to, že je ženatý. O existenci jeho rozmarné ženy, operetní divy Lucy, nevěděla ani jeho hospodyně Veronika, ani přítel Potužník. Když se však manželka po sedmi letech kajícně vrátila domů, Ducánek podnikne komplikovanou akci, aby se své ženy elegantně zbavil... Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 29. 7. 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Tosim 

všechny recenze uživatele

POTŘEBUJEŠ NEVĚSTU? JÁ TI PRO NI SKOČÍM DOMŮ! Jeden z nejpůvabnějších Burianových charakterů...trošku možná zarazí, že je v podstatě ve svém jednání posunován někam dál spíše jen ostatními postavami, ale všechno je to dobře vyvážené. Scény na policejní stanici, s kolem či (M)Orfeem -z podsvětí- jsou skvělé. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„No to víš, ty starosti.“ - „Copak, něco rodinného, ne?“ - „Ano.“ - „Žena?“ - „Žena.“ - „Odešla?“ - „Přišla.“ Při mém prozkoumávání tvorby Miroslava Cikána padla tentokrát volba na tuhle „burianovskou“ exhibici. No, na něj jsem si musel počkat celých (a dosti nezáživných) 10 minut, a nebýt snažícího se Neumanna, tak by se téměř slušelo je vystřihnout. Čímž se ostatně dostávám k největšímu problému filmu, ve chvílích, kdy Burian není v záběru, je to (co do herectví ale i humoru) dost slabota (zvláště 4 dámy, seřazené hezky pod sebou v úvodních titulcích, byly docela toporné). Naštěstí, „Ducánek“ se na plátně převážně vyskytuje, takže sranda nechybí (záměny, kterých stále přibývá, jsou sice nepřekvapivě naivní, ale veskrze úsměvné). No, doufám, že vrcholy režisérovy tvorby mám teprve před sebou, protentokrát to budou slabší 4*. „Musím s vámi mluvit o panu Zamrzlíkovi.“ - „Kdo je to?“ - „No dovolte, vy neznáte vlastního snoubence?!“ - „Tím je, pokud vím, baron Studený.“ - „Na teplotě nezáleží, hlavně, že je to bídník, a že byste s ním byla nešťastná!“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pravidlo zpravidla s Burianem stojících a padajících filmů jakoby tu bylo zcela prolomeno. Zřejmě erbovní kus reperoáru Burianova divadla je zdařile převeden do filmové podoby, v níž si režie podává ruku se scénáristy i hereckými protagonisty. Burian je tradičně skvělý, na výši svých úkolů jsou však i ostatní: Marvan, Kabátová, Svozilová, Romanová, Šlégl (jehož výkon voní "kocharovštinou" Burianova barona Prášila), Ferbasová a ve svých drobných úlohách si neméně zdatně vedou i Filipovský, Nedbal, Neumann a věčný herec malých rolí Trégl. Prvorepublikové zapomnění bylo určitě účinnou náplastí i pro dobové publikum, které ještě nepřekonalo šok z tíhy perzekuce druhé heydrichiády, a právě prožívalo těžkou depresi z nacistických úspěchů na blízkovýchodní i východní frontě. Úsměvná, nápady i gagy hýřící salónní veselohra patří určitě k tomu nejlepšímu z Burianova i Cikánova odkazu. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Světla Svozilová ve vaně je fajn. Věrka s Raoulem ujdou, Mary Norrová to občas být může. Zita by teda za hřích nestála a u ostatního trpím. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Milostivá paní zemřela žehem a mytologii tu nevedem!" Tak jsem konečně viděl Provdám svou ženu a jsem z toho filmu upřímně nadšený. Vlasta Burian nesleze z plátna, zápletka je ohromně roztomilá a všechny ty záměnné situace do nejmenšího detailu promyšlené (neustálé míjení se profesora Ducánka a ředitele Merhauta nemá chybu), zkrátka komedie jako řemen. Burian v trochu nezvyklé, ale neodolatelně roztržité poloze, k tomu ten nejhvězdnější možný ansámbl včetně nejkrásnější z nejkrásnějších Zity Kabátové. Stoprocentní spokojenost. ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Film balancující mezi operetou a crazy-komedií, aniž by dodržoval žánrová pravidla aspoň jednoho z nich. Představitelé menších rolí občas zaujmou více než hlavní představitel. Ale přesto je zde jedna příjemná změna, vedle Buriana zde mají rovnocennou příležitost ženské partnerky (Svozilová, Kabátová, Blažková), naopak Věře Ferbasové už definitivně odzvonila éra falešných kočiček, žabců a dcerušek k pohledání. Oproti veskrze trapnému pokusu o partnerství s Anny Ondrákovou (On a jeho sestra) Burian dokázal, že v přítomnosti hereček se nemusí cítit až tak nejistý. Celkově by to možná na tak vysoké hodnocení nebylo, ale chtěl bych tímto způsobem odlišit tento snímek od jiných spoluprací Buriana a Cikána - Hrdinný kapitán Korkorán a Muž v povětří. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zhruba prvá polovica filmu ma slušne bavila, pretože som mal pocit, že Vlasta hrá trochu komplexnejšiu postavu, ako obvykle a že bude nasledovať jeho zbližovanie, prípadne ešte väčšie rozhádanie sa s náhle príchodzou manželkou. Lenže potom sa to zlomí v klasicky zamotanú hru zámien, nedorozumení a rošád, až to prestane byť prehľadné a tým pádom aj zábavné. Zároveň sa vytratí aj nádej na prepracovanejšie charaktery, ktoré táto komédia spočiatku sľubovala. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšený, královsky jsem se bavil. Burian v top formě. Znovu zcela odzbrojující hlášky a naprosto boží dialogy, které už dnes bohužel nejsou absolutně ke slyšení v současných filmech. Jsem rád, že příběh nesklouzl k nějakému ubohému prozření, že žena není vlastně tak špatný nápad. Snímek se držel po celou dobu vtipně napsaného charakteru profesora botaniky, který ze všech sil bojoval, aby se zbavil své rozmarné a šílené ženy a mohl odprezentovat svého masožravého vegetariána, kterého pracně vyšlechtil. Desítky luxusních hlášek udržovaly moji bránici v neustálém opojení. [82 %] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je poctivé voči kráľovi komikov, aby som si pozrel jeho všetky filmy, vrátane menej známych. K takým patrí i dnes videný film Provdám svou ženu. Kvalitou je na hony vzdialený od najznámejších Burianovych filmov a paradoxne ani nie zásluhou samotného Buriana, ale figúrok, ktoré sa okolo neho motajú a bezmyšlienkovite deklamujú určené texty. Dve hviezdičky vyjadrujú môj názor, že bez tohto filmu by Burianova filmografia nebola chudobnejšia. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Světlu Svozilovou mám zafixovanou jako střelenou naivku, a tak bylo zajímavé ji sledovat v roli ženy vampa a Věru Ferbasovou jsem málem taky nepoznal. Burian pak pochopitelně nepřekvapil a pobavil svou standardně skvělou komikou, která se neomrzí.  "Co jste mi to dala za lístek? Vždyť jsem ho ztratil!" ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jak se zbavit (ne)vlastní manželky. Doba byla plná nejistot a rostoucích obav, smích se ozýval stále méně a proto byl vřele vítán jakýkoliv pokus o rozptýlení, biografy nevyjímaje. Ježto se Vlasta Burian, miláček (nejen) pražského obecenstva, převlékl do kostýmu poněkud svérázného a roztržitého profesora botaniky, podnikavšího krkolomnou anabázi k urychlenému odchodu náhle se navrátivší manželky. V nastalém ruchu a shonu neztratil Burian pevnou půdu pod nohama bezpochyby dík kvalitnímu scénáři, který elegantně střídá jednotlivá prostředí i bláznivé komické situace, a samozřejmě zásluhou osvědčených hereckých partnerů, v jejichž hvězdném stínu se zatím nenápadně krčí také devatenáctiletý Josef Kemr. Lehoulinký komediální příběh, v němž se co chvíli prozpěvují chytlavé melodie o lásce a milování, byl ve své době nepochybně vítaným únikem ze světa plného strachu, starostí a bolesti. V tomto smyslu může výborně posloužit i dnes. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Burian ve skvostné formě, ale film lehce překombinovný. Konkrétně bych škrtnul Marion a epizodku s policejním bicyklem. Nelíbila se mi ani záminka hlavní zápletky (Potužník nesnese ženu u Ducánka a kvůli tomu celé to divadýlko). ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Velká role pro Světlu Svozilovou, to je velice příjemná záruka skvělé zábavy. Ostatní herci jsou většinou také výborní, bohužel se filmu přesto nevyhla častá chyba tehdejších filmů - Věra Ferbasová. Nebýt jí, bylo by to na pět hvězd. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian stvořil další výbornou roli. Jeho lehce potřeštěný a nepraktický docent botaniky byl okouzlující. Stihl za jeden den opravdu neuvěřitelné věci. Všechno ale vyřešil naprosto jedinečným způsobem. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Oproti ostatním Vlastíkovým komediím trošku slabší, ale stále vynikající zábava. Jeho roztržitý profesor botaniky Ducánek je perfektní a hlášky, kterých je ve filmu hodně, taky nemají chybu. Prostě pohodovej filmík, u kterýho se vždycky znovu rád upřímně zasměju. ()

Reklama

Reklama