Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlasta Burian jako potrhlý profesor botaniky podnikne složitou akci, aby se elegantně zbavil rozmarné manželky. Zápletka pojednává o mírně potrhlém profesorovi botaniky Ducánkovi, kterého zaměstnávaly jeho vědecké pokusy tak, že zcela zapomněl na to, že je ženatý. O existenci jeho rozmarné ženy, operetní divy Lucy, nevěděla ani jeho hospodyně Veronika, ani přítel Potužník. Když se však manželka po sedmi letech kajícně vrátila domů, Ducánek podnikne komplikovanou akci, aby se své ženy elegantně zbavil... Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 29. 7. 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to příjemná, veselá a vtipná komedie, která většinou uhání vpřed v salvách slov, zastavuje se v otevřených ústech překvapení, aby zase roztržitě běžela dál jako odpověď převrácené ozvěny. Lze naroubovat nový a převratný objev v botanice s manýry rozmazlených pěvkyň? Ano, a nemusí to být jen ovocný kompot bez plechovky. Hlavním běžcem je docent botaniky Blahomrav Ducánek (dobrý Vlasta Burian), který má svůj jasně daný cíl, nemá čas na oběd a způsobuje převrat a závan svěžího vzduchu na všech místech, která se mu podaří navštívit. S vědecky pedantskou zarputilostí se zakousne do svého úkolu a nechce polevit za žádnou cenu, nezalekne se žádné překážky a běží vpřed. Sice klikatě, ale stále vpřed. Z výraznějších tváří jsou zde další dva sólisté. Odložená a zhrzená operetní diva Lucy (dobrá Světla Svozilová) se svou minulostí a nejasnou budoucností. A čerstvě zamilovaný generální ředitel Kamil Merhaut (dobrý Jaroslav Marvan) s jasným cílem i citem. Z dalších rolí: vypočítavý a přelétavý baron Hypolit Studený (Čeněk Šlégl), Ducánkův spolupracovník a profesor botaniky Potužník (Miloš Nedbal), Ducánkova svědomitá a trpělivá hospodyně Veronika Pospíšilová (Marie Blažková), rozmazlená a marnivá operetní hvězda Marion (Zita Kabátová), Merhautova nešťastná dcera Dagmar (Věra Ferbasová), balancující ředitel Intimní operety (Ladislav Hemmer), Merhautova popletená komorná Marta (Marie Norrová), nebo do všeho vidící divadelní vrátný Havrda (Stanislav Neumann). Může rostlina zpívat? Mohou slova operetky zazelenat? Může se muž zbavit nepotřebné ženy? Může muž nalézt své štěstí v náruči operetní pěvkyně? Může se z masožravé rostliny stát býložravec? A neskončí všichni ve vězení, protože neznají potřebnou adresu a dveře? Zábava je to slušná, klokotá, bublá, vře, uhání vpřed s úsměvem a ztřeštěnou hravostí. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

"Kamaráde, Emile...", "Nemáte prosím něco k jídlu ? Alespoň prášek proti angíně" nebo "Kolikrát jsem Vám říkal, Veroniko, že kniha patří do knihovny, husa k boudě, pes na pekáč... totiž... obráceně" :) Burian tu hláškuje jako o život. Provdám svou ženu mám velmi rád, když jsem to viděl poprvé, velice jsem se pobavil. Nezapomenutelné jsou scény s kuchařkou Veronikou. A Čeněk Šlégl jako baron Zamrzlík a Jaroslav Marvan jako Morfeus - co si přát víc ? "Veroniko, co jste mi to dala za hloupý nákupní lístek, já ho po cestě ztratil..." :D ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšený, královsky jsem se bavil. Burian v top formě. Znovu zcela odzbrojující hlášky a naprosto boží dialogy, které už dnes bohužel nejsou absolutně ke slyšení v současných filmech. Jsem rád, že příběh nesklouzl k nějakému ubohému prozření, že žena není vlastně tak špatný nápad. Snímek se držel po celou dobu vtipně napsaného charakteru profesora botaniky, který ze všech sil bojoval, aby se zbavil své rozmarné a šílené ženy a mohl odprezentovat svého masožravého vegetariána, kterého pracně vyšlechtil. Desítky luxusních hlášek udržovaly moji bránici v neustálém opojení. [82 %] ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Film balancující mezi operetou a crazy-komedií, aniž by dodržoval žánrová pravidla aspoň jednoho z nich. Představitelé menších rolí občas zaujmou více než hlavní představitel. Ale přesto je zde jedna příjemná změna, vedle Buriana zde mají rovnocennou příležitost ženské partnerky (Svozilová, Kabátová, Blažková), naopak Věře Ferbasové už definitivně odzvonila éra falešných kočiček, žabců a dcerušek k pohledání. Oproti veskrze trapnému pokusu o partnerství s Anny Ondrákovou (On a jeho sestra) Burian dokázal, že v přítomnosti hereček se nemusí cítit až tak nejistý. Celkově by to možná na tak vysoké hodnocení nebylo, ale chtěl bych tímto způsobem odlišit tento snímek od jiných spoluprací Buriana a Cikána - Hrdinný kapitán Korkorán a Muž v povětří. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Světlu Svozilovou mám zafixovanou jako střelenou naivku, a tak bylo zajímavé ji sledovat v roli ženy vampa a Věru Ferbasovou jsem málem taky nepoznal. Burian pak pochopitelně nepřekvapil a pobavil svou standardně skvělou komikou, která se neomrzí.  "Co jste mi to dala za lístek? Vždyť jsem ho ztratil!" ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama