Přátelé Zeleného údolí (TV seriál)
Dobrodružný / Rodinný
Československo, 1980, 12 x 29 min
František MudraHrají:
Vlado Müller, Zuzana Fišárková, Martin Čížek, Svatopluk Matyáš, Karel Vochoč, Jaromíra Mílová, Ondřej Malý, Jiří Čapka, Přemysl Matoušek, Miroslav Horák, Stanislav Malý, Miroslav Rataj, Václav Antoš, Zdeněk Žák, Ivan Palúch, Miloslav Holub, Eva Jelínková, Stanislav Tříska, Adolf Kohuth, Jakub Šelbický, Kostas Zerdaloglu, Milan Šulc, Karel Bartoň, Petr Pelzer, Ivan DědečekObsah
Legendární seriál o městském chlapci Pavlovi, lesníku Horynovi, psu Halušce a jejich společných dobrodružstvích. (oficiální text distributora)
golfista
Kdyby se známkovala nostalgie, tak bych dal asi "pět" ... Je ale fakt, že takovéhle seriály se už nenatočí, takže díky za ně.(19.1.2004)
Gemini
Dnes už převážně nostalgická pecka o zeleném přátelství samotářského hajného a městského kluka. Jejich příhody byly místy celkem akční (viz potok otrávený čpavkem), jindy zas dost naivní (výstavba silničního nadjezdu). Co však nikdy nezestárne a svou barvou tak bude krásně ladit s celým seriálem, to je úvodní píseň - nesmrtelná odrhovačka "kdybys tak náhodou":) 70% bez jakýchkoliv výčitek.(17.7.2008)
AngelAngie
Ach ten koloušek...(26.8.2008)
berg.12
Seriál, do kterého se zub času zakousnul opravdu hodně a vy marně pátráte ve vzpomínkách, cože se vám na tom tenkrát tak líbilo.(26.11.2005)
sud
Dle mého názoru velice příjemný a neškodný dětský seriál. Vlado Müller ve své nejznámější roli. Seriály tohoto ražení v dnešní tvorbě citelně chybí.(3.2.2008)
sportovec
Zatracovat ta díla předlistopadového období, která nepatří mezi jejich nadčasovou špičku, je poměrně snadné. Zvažujeme-li však jejich kvalitu ve srovnání s polistopadovou tvorbou pro děti a mládež - pokud ve srovnatelné podobě vůbec existuje - jsou výsledky a názory, k nimž dospíváme, jednoznačné. Ostravská tvorba ve většině případů na tuto špičkovou hodnotu nedosáhla; zřídkakdy však šla také pod standard doby. Scénář, který nepatří k nejdokonalejším, dokázala režie vylepšit a některé herecké výkony dále posunout. Vlado Müller, výrazný, osobitý slovenský herec (SIGNUM LAUDIS, OBŽALOVANÝ) tu dostal jednu ze svých vděčnějších příležitostí; herectví Tomáše Holého muselo být vždy psáno na míru; kvalita jeho výkonu tím bývala ovlivněna. Je to pochopitelné. I po tom, co jsem naznačil, klady zůstávají: slušně zvládnutý televizní seriál pro děti a mládež, v osmdesátých letech ještě děti a mládež všeho věku.(15.3.2008)
gudaulin
V době svého vzniku šlo nesporně o výrazně nadprůměrný pořad pro mládež, ovšem je nutné připomenout, že kvalita tehdejší produkce nebyla valná a při současném reprízování se v plné nahotě projevují slabiny tohoto dílka - nejvýrazný scénář, mizerné herectví ve vedlejších rolích, slabší zápletky a pomalejší tempo. Celkový dojem: 40 %. Pro Vlado Müllera byla nicméně role hajného jako ulitá a pokud dnes má smysl tento seriál shlédnout, tak díky jeho zralému herectví.(1.8.2008)
paascha
odpad!Vedle slovenského seriálu Spadla z neba je tento klenot z ostravského studia největší perverzitou a úchylárnou, kterou jsem kdy viděl.. Kam se na to hrabe hvězda mých dětských nočních můr Čertík Bertík nebo čert Bulibán(11.9.2011)
WANDRWALL
Vždy jsem se divil, proč vede dálnice kudy vede. A tady je důkaz. Ne korupce, ale hajný Horyna a podobní v tom mají prsty.(14.8.2010)
Crocuta
Vlado Müler je frajer, ale ten spratek mi už od začátku pil krev a srdečně jsem mu přál všechny průsery do kterých neustále upadal a znichž ho musel Horyna tahat.(11.7.2007)
DJ Obelix
Kdyyyyybyyyyys tak nááhodou...(21.12.2008)
Aky
Škoda hereckého talentu Vlado Mullera pro tento naivní sladkobolný spíše dětský než rodinný seriál.(16.5.2011)
triatlet
Krásná ústřední písnička. Scénář řeší hlavně problémy člověka a přírody z pohledu kluka. Jen jsem nechápal, proč Pavel nemá říkat Horynovi pane.(26.7.2008)
Rocky62
Z nostalgického hlediska velmi cenný seriál. Z úvodní písně se mi vždy vybaví tato scénka.(30.9.2010)
IllIlIlIIl
Závěrečná píseň Horyny a Pavla předčila obsah seriálu.(18.2.2008)
Phobia
Nostalgie jak kráva:-), které dítko z osmdesátých by nepamatovalo chytlavou písničku a přírodovědné příběhy o městském chlapci a jeho přátelství se samotářským hajným. Jó, tehdy byla pedofilie neznámým pojmem, dnes už by se filmaři na takhle tenký led nepouštěli:-). Po stránce scénáře byly jednotlivé díly většinou celkem slabé, často nám tam soudruzi moralizovali a dnes už bych zřejmě nezvládla sledovat ani jedinou epizodu, ale tehdy... no tehdy to byl prostě solidní seriál pro děti a mládež. 55%(20.5.2009)
Damiel
79 % - @Visáč: Když se mi/ti to tehdy líbilo, proč to s postupem času odsuzovat? Mně se tyhle seriály líbily, mám je spojené se svým dětstvím, a tak na ně rád vzpomínám...(4.11.2005)
Ištván87
odpad!OUOUOUOUOUOUUUUUUUU... Ta bolest... To utrpení.... Bože, tak nezměrná bolest, to se nedá snést... Ne, prosím, už mě nenuťte se dívat a to myslím smrtelně vážně....(23.6.2010)
Šandík
Když jsem byl malý, tak tenhle seriál byl jedním z mých nejoblíbenějších ;o) Dnes už svět vnímám přecejen méně idealizovaně, a taky už jsem viděl víc filmů a můžu lépe srovnávat ;o) Přesto jej hodnotím jako docela slušný film pro děti a mládež, který do dětských dušiček vpašovává přecejen zajímavější hodnoty než přiblblé seriály vysílené ve stejné chvíli na Nově či Primě. Ideologicky není ani moc zapšklý a mdlé herectví bohatě vyváží krásné přírodní exteriéry. Na svou dobu malý zázrak a těžký naprůměr ve tvorbě pro děti...(12.9.2006)
balba
Na tomto seriálu se mi líbí znělka,která ukazuje různé zvířátka.(26.9.2006)
Fanklub seriálu
| Na DVD od: | 23.11.2011 Česká televize |