Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři exkluzivní automobily překračují hranice a projíždějící polodivokou krajinou. Černá limuzína a dva sportovní roadstery z 60. let ostře kontrastují s polorozbořenými, často zcela opuštěnými usedlostmi, zarostlými cestami a prázdnými kostely. Zvlněná krajina na obzoru pomalu přechází do vrchoviny a pozvolna se z ní vytrácejí stopy moderní civilizace. Blíže neurčené teritorium, blíže neurčený čas a přece se zdá být všechno povědomé. Šest lidí pevně usazených v bezpečí svých automobilů se vrací do míst, se kterými jsou dědičně spjati. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Občas to má zajímavě divné scény. Dále chválím dobrou hudbu a i práci se zvukem. Snaha natočit něco, co v Česku není, je samozřejmě chályhodná, jenže pak tu máme ten špatný zbytek, zahrnující špatně vyprávěný děj, občasné nudění i scény naprosto o ničem to srážejí prostě dolů. Ale pokus o Lynche je to zajímavý. 3* ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kontroverzný film. Ale rozhodne ide o zaujímavý pokus posunúť český horor niekam ďalej. Vaterland je zaujímavý hlavne na naše pomery, pretože využíva klasické hororové postupy bez miešania s komédiou či s politickým posolstvom. Tvorcovia chceli určite povedať viac ako povedali a film sa zrejme dá pochopiť. Ja som ho však nepochopil. Pár dobre ozvučených scén však stojí za to. Aj hra s reáliami bola zaujímavá. Skrátka pokus, ktorý naznačil, že aj u "nás" to hororu ide, keď sa chce... ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

My, asi trošku "naivní" diváci, nechceme vysvětlování všeho, co se ve filmu stane, "až do morku kostí," abych tak řekl, ale je takový problém, aby mělo například JEDNÁNÍ A MOTIVACE POSTAV NĚJAKOU LOGIKU? Pokud nevíte, proč se určitá věc děje, dají se hledat různé odkazy, či skrytá sdělení, nebo podobenství, eventuálně metafory, ale pokud ve snímku někdo něco provádí a není v tom ani za mák smyslu, nutí to k zamyšlení. O smyslu filmu. A ucházející vizuální stránka už pak fakt moc nepomůže. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosta kravina, ktera si hraje, jak tady nekdo zminil, na nejakej zahadnej film ala Lynch. Celej film mi prisel silene amaterskej. Skutecne jako bych se dival na nejakej film natocenej domaci kamerou nekde na chalupe, ale tohle mel bejt bohuzel plnohodnotnej film. Kdyby byl amaterskej, mozna bych dal hodnoceni vyssi, ale takle ne. Kamera byla taky otresna, takovou hruzu sem uz dlouho nevidel. Dialogy jsou taky strasny, jako by je herci vymejsleli behem nataceni a pak je jen tak bez emoci prednaseli. Pribeh, i kdyz se ze zacatku tvari zajimave, je taky o nicem a je proste divnej. Ani herecky vykony me nijak nepresvedcily, Roden i Forman hrajou podprumerne, ale porad lepsi nez ta hruza co predvadi ostatni. Jediny co film zachranuje a za co davam ty 2* je atmosfera, protoze misty je skoro az hororova a misty je to fakt napinavy, cemuz taky napomaha spravne divna hudba. Tenhle debut se Jařabovi nepoved. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Unyle odvyprávěná báchorka, která by zoufale chtěla být jakýmsi mnohovýznamovým dílem až "lynchovských" rozměrů, ale díky špatné filmařině na to zdaleka nemá. Snad pouze scéna lovu na ´kostrouny´ má v sobě jakýsi dramatický náboj, zbytek je zahrávání si s trpělivostí diváka (a to jsem třeba takového Stalkera slupnul jako malinu a pomalu odvyprávěné filmy miluju). Jařab je prostě velmi špatný vypravěč. Co se týče vizuální stránky, celou dobu se mi vkrádal pocit, jako bych se díval na nějakou televizní inscenaci brněnské ČT. Na letošní LFŠ po skončení projekce byly reakce publika, včetně potlesku, velmi vlažné a na otázku "O čem to vlastně bylo?" pan režisér odvětil, že "by se nerad pouštěl do rozboru a vysvětlování obsahu, protože teprve časem film nastolí otázky, na které se teprve bude hledat odpověď ". Tak pěkně děkuji, pane režisére. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama