Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři exkluzivní automobily překračují hranice a projíždějící polodivokou krajinou. Černá limuzína a dva sportovní roadstery z 60. let ostře kontrastují s polorozbořenými, často zcela opuštěnými usedlostmi, zarostlými cestami a prázdnými kostely. Zvlněná krajina na obzoru pomalu přechází do vrchoviny a pozvolna se z ní vytrácejí stopy moderní civilizace. Blíže neurčené teritorium, blíže neurčený čas a přece se zdá být všechno povědomé. Šest lidí pevně usazených v bezpečí svých automobilů se vrací do míst, se kterými jsou dědičně spjati. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

Lima 

všechny recenze uživatele

Unyle odvyprávěná báchorka, která by zoufale chtěla být jakýmsi mnohovýznamovým dílem až "lynchovských" rozměrů, ale díky špatné filmařině na to zdaleka nemá. Snad pouze scéna lovu na ´kostrouny´ má v sobě jakýsi dramatický náboj, zbytek je zahrávání si s trpělivostí diváka (a to jsem třeba takového Stalkera slupnul jako malinu a pomalu odvyprávěné filmy miluju). Jařab je prostě velmi špatný vypravěč. Co se týče vizuální stránky, celou dobu se mi vkrádal pocit, jako bych se díval na nějakou televizní inscenaci brněnské ČT. Na letošní LFŠ po skončení projekce byly reakce publika, včetně potlesku, velmi vlažné a na otázku "O čem to vlastně bylo?" pan režisér odvětil, že "by se nerad pouštěl do rozboru a vysvětlování obsahu, protože teprve časem film nastolí otázky, na které se teprve bude hledat odpověď ". Tak pěkně děkuji, pane režisére. ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Je to už nějaký ten pátek, co jsme si ve dvou otevřeli láhev whisky a pustili Vaterland. Už si moc nepapatuju, kolik jsme toho ten večer vypili...ale protože dávám tři hvězdy, tak asi dost:) Jsem si i po letech docela jistý, že smysl to nedávalo pražádný, ale tu vražedně vypjatou hudbu, když si někdo nabral lžíci polévky nebo se osudově zadíval na vycpaného bobra na sekretáři, už nezapomenu nikdy...citace správce Willmera v komentáři "Faye" ten film vystihuje ale úplně ve všem:) ()

Reklama

Luciášek 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru jde o jeden ze skvostů české kinematografie a tleskám Davidu Jařabovi za to, že dokázal natočit zase něco jiného.Tím myslím něco jiného než hořkou komedii se známou sestavou Holubová, Polívka, Dušek, které točí ostatní. Nejvíce mě upoutal výkon Františka Řeháka a Karla Rodena, to tedy, pánové, klobouk dolů.Kéž by takových filmů bylo u nás více... ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Není to úplně zlé, jenom... no dobře, je to zlé. Ale stejně to má jakési kouzlo. Podivnost na poli asi nejen české kinematografie, u které sice okamžitě pochopíte, čím by strašně moc chtěla být, ale na toho Lynche prostě nemá obsahem, a už vůbec ne technikou. Protože Lynch holt nemá ve svých filmech ochotníky (hlavní role jsou v pohodě, ale vedlejší...), nestříhá v MovieMakeru a ví, co je tripod. Ten neustále se pohybující handheld je prasárna, nemluvě o tom, že je to ještě ke všemu digitál, takže vizuální stránka je tak na úrovni německého porna, a pro jistotu tomu ještě nasazují korunu černobílé pasáže a nekonečné voiceovery. A hudební doprovod, který je náladou naprosto mimo. Narativně je to samozřejmě taky jak z jiné planety – dokud se postavy najednou nerozhodnou, že půjdou na lov. Pak to najednou jde, najednou to má nějaký cíl a je to zajímavé a nechybí i trocha napětí... ale vydrží to jenom asi dvacet minut, než to zase spadne do podivnosti. A bohužel to není podivnost lynchovská, co by měla nějaký skrytý smysl nebo myšlenky. Je to podivné naprosto samoúčelně. Ale stejně to má jakési kouzlo, no. A kvůli tomu jsem to dokoukal a vlastně se ani tolik nenudil. Jenom si říkám, o kolik smysluplnější, lépe natočené a víc "české" by to bylo, kdyby scénář napsal Švandrlík a zrežíroval to Juraj Herz. Mann kann träumen. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film, který v kontextu naší kinematografie stojí snad ve všech směrech stranou. Příběh, který je stejně originální, podivný a nezařaditelný jako místo a čas, ve kterém se odehrává. Karel Roden exceluje, ale přitom nad ostatními herci nijak nevyčnívá. David Jařab celý svět vymyslel a dokázal mu vdechnout život. Doporučuji všem samcům a samice mohou vzít s sebou. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama