Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři exkluzivní automobily překračují hranice a projíždějící polodivokou krajinou. Černá limuzína a dva sportovní roadstery z 60. let ostře kontrastují s polorozbořenými, často zcela opuštěnými usedlostmi, zarostlými cestami a prázdnými kostely. Zvlněná krajina na obzoru pomalu přechází do vrchoviny a pozvolna se z ní vytrácejí stopy moderní civilizace. Blíže neurčené teritorium, blíže neurčený čas a přece se zdá být všechno povědomé. Šest lidí pevně usazených v bezpečí svých automobilů se vrací do míst, se kterými jsou dědičně spjati. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (155)

Lima 

všechny recenze uživatele

Unyle odvyprávěná báchorka, která by zoufale chtěla být jakýmsi mnohovýznamovým dílem až "lynchovských" rozměrů, ale díky špatné filmařině na to zdaleka nemá. Snad pouze scéna lovu na ´kostrouny´ má v sobě jakýsi dramatický náboj, zbytek je zahrávání si s trpělivostí diváka (a to jsem třeba takového Stalkera slupnul jako malinu a pomalu odvyprávěné filmy miluju). Jařab je prostě velmi špatný vypravěč. Co se týče vizuální stránky, celou dobu se mi vkrádal pocit, jako bych se díval na nějakou televizní inscenaci brněnské ČT. Na letošní LFŠ po skončení projekce byly reakce publika, včetně potlesku, velmi vlažné a na otázku "O čem to vlastně bylo?" pan režisér odvětil, že "by se nerad pouštěl do rozboru a vysvětlování obsahu, protože teprve časem film nastolí otázky, na které se teprve bude hledat odpověď ". Tak pěkně děkuji, pane režisére. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve Vaterlandu je toho strašně mnoho a přitom v něm není vůbec nic. Je to jakoby někdo vytlačil na malířskou paletu kousek od každé barvy a následně to rozmatlal na celé plátno. Bez uvažování, jen tak. Prostě proto, že by mu to připadalo jako dobrý, umělecky přínosný nápad (což mi připomíná dialog ze Sedmi statečných o chlápkovi, který skočil nahý na kaktus). Proti filmovým hádankám nejsou nikterak vysazený, jenom mě irituje, když tvůrci divákovi úmyslně házejí klacky pod nohy a zážitek mu co nejvíce znepříjemňují. 15% Zajímavé komentáře: hirnlego, Ajantis, Cushing, Mata ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

My, asi trošku "naivní" diváci, nechceme vysvětlování všeho, co se ve filmu stane, "až do morku kostí," abych tak řekl, ale je takový problém, aby mělo například JEDNÁNÍ A MOTIVACE POSTAV NĚJAKOU LOGIKU? Pokud nevíte, proč se určitá věc děje, dají se hledat různé odkazy, či skrytá sdělení, nebo podobenství, eventuálně metafory, ale pokud ve snímku někdo něco provádí a není v tom ani za mák smyslu, nutí to k zamyšlení. O smyslu filmu. A ucházející vizuální stránka už pak fakt moc nepomůže. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Docela jsem na to díky reklamě byl zvědavý, ale nakonec jsem si těch 100 minut měl vynechat na něco zajímavějšího, protože ačkoliv Vaterland vypadá zajímavě, zajímavý rozhodně vůbec není a ani nebude. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Ztratila jsem se v čase, v prostoru, v žánru i ve smyslu sdělení. Ale jak pravil správce Willmer „Vždycky všemu nemusíš rozumět“ Tak to jo! Díky Willmere ()

Superpero odpad!

všechny recenze uživatele

Ultimátní sračka, která je tragická ve všem co dělá film filmem. Pojem český shit opět získává novou tvář. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosta kravina, ktera si hraje, jak tady nekdo zminil, na nejakej zahadnej film ala Lynch. Celej film mi prisel silene amaterskej. Skutecne jako bych se dival na nejakej film natocenej domaci kamerou nekde na chalupe, ale tohle mel bejt bohuzel plnohodnotnej film. Kdyby byl amaterskej, mozna bych dal hodnoceni vyssi, ale takle ne. Kamera byla taky otresna, takovou hruzu sem uz dlouho nevidel. Dialogy jsou taky strasny, jako by je herci vymejsleli behem nataceni a pak je jen tak bez emoci prednaseli. Pribeh, i kdyz se ze zacatku tvari zajimave, je taky o nicem a je proste divnej. Ani herecky vykony me nijak nepresvedcily, Roden i Forman hrajou podprumerne, ale porad lepsi nez ta hruza co predvadi ostatni. Jediny co film zachranuje a za co davam ty 2* je atmosfera, protoze misty je skoro az hororova a misty je to fakt napinavy, cemuz taky napomaha spravne divna hudba. Tenhle debut se Jařabovi nepoved. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

V českém filmu nepochybně zjevení, originální, tajemné a napínavé. Doufám, že se podobných filmů začne točit víc. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ha... Jen se ještě musím rozhodnout, jestli ten vyboulený dramaturgický oblouk byl naschvál nebo omylem. Ale asi všechno bylo naschvál. Jen se to neslučuje s mými představami zcela dokonalého. - Ovšem čím víc se k filmu vracím, tím víc zraje. Roztomilí chlapečci pokoušejí zkázu. Jařab jde na svět skrz nekopromisní a specifické, zaostřené detaily a tak je to dobře, tak to má být. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Když jsem Vaterland viděl poprvé, byl jsem nadšen. Snímek, který pojí typicky českou atmosféru (úžasně nostalgické) a originalitu, kterou u tuzemských snímků příliš nevídáme. Audiovizuální stránka funguje výborně, povedený hudební doprovod a větší množství poloh kamery jsou velice působivé, jenže to k dokonalosti nestačí. Nepovedený scénář a povětšinou přehrávající herci (zvláště ti známější!) dost ubírají na výsledném dojmu. Stejně je na tom i nedořešený závěr, kdy film končí dost otevřeně a divákovi nejsou předhozeny žádné normální indicie. David Jařab ale překvapil, škoda jen, že se mu nedaří nastolit na celý film nějakou dusnější atmosféru, protože ta tu opravdu hodně chybí. [TOP 19/5 20%] ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

No, po převychválení filmu v Premiere jsem se k němu konečně dokopal, nadále neodkládal a shlédl ho.... No shlédl.... no a co... Tak recenze a shlédnutý film... celkový dojem je pak něco jako kocovina... Nevím, ten film mě vůbec nebral, mohu se vymlouvat na možný duševní útlum a pustit si ho ještě jednou, ale proč mám pořád dojem, že se toho pocitu kocoviny i podruhé nezbavím.... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Za snahu natočit v českém filmu něco "jiného". I když ta tady vyznívá myslím hodně naprázdno. Doufám, že to ostatní české filmaře (a distributory) od podobných pokusů neodradí, a že se k nějakému "českému Lynchovi" třeba někdy dohrabem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vaterland je takový pokus s dobrým Rodenem a Formanem, s povedenou scénou lovu, slušnou hudbou… A se špatným zbytkem. Myšlenka byla chvályhodná, natočit „něco, co se u nás netočí“, ale vznikla táborácká báchorka z neurčité doby a neurčitého místa, která (až na zmíněný lov) navíc vypadá prachbídně amatérsky a nejsem si jistý, že to byl úmysl. Dlouhé a nudné. Velká škoda, možná jsem čekal zbytečně moc. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Po skončení projekce filmu Vaterland jsem dlouhou dobu dokázal jen tupě zírat do zdi,protože sem si nedokázal v hlavě poskládat,co tím chtěl pan režisér říct.rozhodně se nedá filmu upřít,že by na české poměry nebyl originální.Téma točící se okolo lovu kostrounů mohlo pojednávat klidně o problémech rasismu nebo ekologie či něčem úplně jiném.Na začátku a na konci mě hrozně rozčilovala rozklepanost kamery během jízdy autem.Většinu hereckého obsazení pro mě tvořily,kromě Karla Rodena a možná Romana Zacha,naprosto neznámá jména.Ale hlavní vinu na neúspěchu filmu má podle mě nezkušenost původně divadelního režiséra Davida Jařaba. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Husté. Mix Dravců, Záhady Blair Witch a komorního dramatu, jak jej umějí jenom češi. Byl jsem napnutý jako struna po celou dobu sympatické stopáže, konec mě pak dokázal překvapit. Dokumentární střih při "objevování nového světa" byl perfektní. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Co je zač Lovecký deník? Nevím, ale to mi vůbec nebrání v tom, abych si tuhle dost specifickou záležitost užil - přitom poprvé jsem Lovecký deník, když my mohlo být tak cca třináct a už tehdy se mi líbil, navíc je to jeden z těch filmů, které mě vlastně donutili se o kinematografii víc zajímat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi zvlášní záležitost. Začátek byl pro mne mnohem lepší než podivný konec. Ten příjezd na rodinné sídlo byl zajímavý.. Škoda, že pak se snímek vznesl od reálu kamsi do stratosféry. Tohle je opravdu něco jiného a v té době to tu ještě nebylo. Film doprovází příjemný soudtrack z nějž mi utkvěla píseň Romana Zacha - Knaben und Buch. A k ději - Je nutné při dobrém zážitku vždycky všemu rozumnět??? * * * ()

Reklama

Reklama