Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek je dynamicky natočenou groteskou, jakýmsi leporelem lidských osudů, které se před námi odehrávají v rychlém tempu, s nadhledem a humorem. Skvělé herecké výkony, dobové hity i scénická hudba K. Svobody, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra V. Polesného z něj činí filmovou lahůdku. Filmová adaptace slavného románu V. Párala je hořkým obrazem lidské touhy po požitcích, moci, majetku i panoramatickým záběrem opakujících se situací dějin moderní společnosti. Motorem příběhu je výbušná síla nenávisti těch „dole“, toužících po rozkoši lásky a společenském uplatnění, a kultivovanost, ale i únava světa lidí „nahoře“, kteří se už dost namilovali a užili moci, a tak vlastně rádi podléhají náporu barbarství. Vylhané naděje roztáčejí vždy znovu a znovu šílený kolotoč lidského života až k závěrečným ztraceným iluzím. Ústředním místem děje je dům v Ústí nad Labem, kde se střídají náhodní i trvalí zaměstnanci místní továrny. Příběh Borka Trojana (J. Langmajer), ambiciózního inženýra, a jeho lásky k Zitě Gráfové (Z. Adamovská), manželce ředitele továrny, příběh mladičkého Romana Gráfa (J. Prachař), zoufale až k sebezničení milujícího neklidnou Maddu (K. Kloubková), to jsou základní osy mnohavrstevného vyprávění, odehrávajícího se v průběhu šedesátých let s přesahem do doby po roce 1989. (Česká televize)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Vadily mi kdysi, když jsem je četl, Páralovy knihy. Stejně mi vadí tenhle film, zabydlenej hromadou nesympatickejch a úchylnejch kreténů. Z toho usuzuju, že se adaptace povedla a dávám dvě hvězdy. Za co? Nevím. A ani to možná nedokoukám.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Whipper

Whipper (hodnocení, recenze)

Nejlepší herecké výkony v českém filmu za posledních x let, dobrý scénář, výborná atmosféra. Přestože může být kniha stokrát lepší i film je kvalitním počinem.

clericuzio

clericuzio (hodnocení, recenze)

Zajímavá knížka, nechci říkat špatná, někomu se to může líbit. Film se striktně drží knižní předlohy. Připadalo mi to trochu jako české provedení americké teenagerské komedie.

Reklama

Reklama