Reklama

Reklama

Rita, Sue and Bob Too

  • Slovensko Rita, Sue a Bob tiež! (festivalový název)

VOD (1)

Obsahy(1)

Jediný Clarkov film nakrútený v 80. rokoch pre kiná, často vnímaný ako veľmi lacný a zbytočný odklon od obvykle náročnejších tém. Opak je však pravdou. Príbeh ženatého muža, ktorý podvádza ženu s dvomi opatrovateľkami svojho dieťaťa, je erotickou komédiou, ale zároveň dosť ostrou kritikou spoločenských noriem v Británii 80. rokov. Príbeh sa odohráva v období, kedy majú pred sebou Rita a Sue posledné dni v škole a veľmi sa nudia. Východiskom z nudy je pre ne záľuba v sexuálnych dobrodružstvách na zadnom sedadle auta zvodcu v stredných rokoch. Bob je ženatý, žije v modernom dome v krajšej časti mesta a spoločne sa všetci traja oddávajú sexuálnym dobrodružstvám. Clarke ani v tomto prípade nezabúda na komparáciu chudobných a bohatých, rasizmus či iné sociálne problémy. Rita, Sue a Bob tiež mal premiéru v polovici 80. rokov, v ktorých vrcholil strach z ochorenia AIDS. Jeho vtipná prezentácia promiskuity vrazila tvrdú facku mnohým iniciatívam zameraným na odradenie od sexuálneho styku medzi mladistvými. (Art Film Fest)

(více)

Recenze (5)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Obraz britské společnosti 80. let? Do jisté míry určitě. Ukázka toho, jak jsme znuděni naším životem a něco bychom chtěli změnit, ale nejsme dost silní na to, abychom to skutečně změnili. Anebo naopak bloumáme a nemáme jasný cíl, protože vlastně nevím, co se životem. Ne, to není jen obrázek britské společnosti 80. let, to jde vztáhnout i na současnost. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Počáteční dovádění ženáče v autě se dvěma středoškolačkami a navazující příhody muže a děvčat jsou spontánní a zábavné, nenuceně ukazují dobové uvolněné mravy. ()

Reklama

ink flo 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem na to doporučení, že je to taková klasická lidová komedie o záletném manželovi z maloměsta, kterej sbalí dvě studentky. A dostal místo toho něco žánrově těžko definovatelného, kde se potkal Ulrich Seidl, Gummo a Slunce, Seno.... Výbušnej koktejl sexismu, rasismu a buranství, ve kterém se většina "vtipů" točí kolem toho, že je někdo nadrženej, ožralej nebo Pákistánec. A u kterýho přemýšlíte, jestli to celý působí tak bizarně proto, že to zestárlo, nebo se jedná o nějaké kulturní neporozumění. Vzhledem k tomu, že to natočil režisér jednoho z nejlepších UK filmů všech dob "Penda's Fen", tak je tam ve hře i ta možnost, že je to chytřejší, než to na první pohled vypadá a sám režisér si z toho dělá srandu, případně to zamýšlel jako hodně svéráznou sociální sondu do duše obyčejných lidí té doby (což by se dalo s trochou nadsázky říct i o tom Slunce, seno :-)). Nasvědčují tomu i různé metahumor detaily (během rodinné hádky je v televizi oznámení "UK dog population is 6 000 000", nebo když po potratu jedné té studentky v nemocnici nadávají na Pákistánce, tak je za nimi na stěně obraz s jedním z nich s klasickým knírem a v uniformě královské hradní stráže.) Jedna z těch podivností, u které vlastně nevíte, co si o tom myslet, ale určitě na to nezapomenete. A na vesnické zábavě tam kapela zpívá o gangbangu https://www.youtube.com/watch?v=mShoL4DEWto ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama