Reklama

Reklama

Ong-bak

  • Thajsko Ong-bak (více)
Trailer

Ong-bak je dvesto rokov stará soška Budhu, ktorá pochádza z čias thajsko-barmskej vojny. Keď z chrámu thajskej dediny Nong Pra-du ukradne zločinec Don (Wannakit Sirioput) hlavu vzácnej sošky Ong-baka, vidiečania vyšlú do Bangkoku svojho hrdinu, mladého bojovníka Tinga (Tony Jaa), aby vrátil ukradnutú sviatosť. Sošku musí priniesť skôr, než nastane Veľký sviatok, inak dedine hrozí nepriazeň bohov, ktorá môže spôsobiť jej skazu. V hlavnom meste Ting vyhľadá krajana Humlaea (Petchtai Wongkamlao), ktorý si hovorí George a pohybuje sa ako špekulant v podsvetí. Čestný vidiečan presvedčí malého mestského gaunera, aby mu pomohol v boji za správnu vec. Mladý bojovník Ting musí poraziť nielen zlodeja Dona, ale aj jeho obludného gangsterského bossa Komtuana (Suchao Pongwilai) s elektronickými hlasivkami. Na svojej ceste musí podstúpiť mnoho zápasov, bitiek a naháňačiek, v ktorých uplatní svoje majstrovské bojové umenie Muay Thai. Jeho majster mu ho vždy zakazoval používať v súkromí, ale teraz nastal ten správny čas. Bojové majstrovstvo pomôže Tingovi poraziť zloduchov a zachrániť rodnú dedinu pred skazou. (TV JOJ)

(více)

Recenze (506)

Cival 

všechny recenze uživatele

Tony Yaa je neskutečnej řezník! To je bez debat, i když tenhle žánr není zrovna mým oblíbeným pivním půllitrem. Jako vitrína Tonyho akrobatických a bitkařských kvalit dokonalé, ale srdce žánrově nezatíženého filmového fanouška nikterak nerozbuší. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kterak chudý venkovský chlapec štěstí nabyl a padouchovi s elektrolarynxem hubu rozbil. Ten film je jako dálkové letadlo: dlouho se rozjíždí, ale tím déle následně letí ve výšinách (takřka) nebeských. Pitomoučká story nejspíš přicestovala strojem času z dob dávno minulých, ale jestli patříte k lidem, jež do sebe hustili akční mlátičky nitrožilně, příjemně si zavzpomínáte. Bojové scény jsou zde přirozeně o několik tříd lepší. Zlámanými kostmi syrovější, svou choreografií přitom vtipnější a ujetější. Hlavní zásada: musí to vypadat dobře. Takže Tony Jaa v jedné neskutečné akční pasáži přeskočí bublinky vyfoukávané malými dětmi, proskočí smotaným ostnatým drátem, udělá roznožku nad několika kopími, podklouzne pod autem příliš vysokým pro přeskočení… plus spousta dalších pro efekt přidaných výstředností (ano, mohl to oběhnout), při kterých by si netrénovaný smrtelník minimálně něco natrhl. To vše často ve zpomaleném a několikrát opakovaném záběru a bez patrné výpomoci digitálními triky (maximálně nějaká ta lana). Ve všech ohledech poctivá, neošizená fyzická práce, při které byl mozek zapojován pouze minimálně a stejně často jej nejspíš budete zapojovat vy. V rámci vlastního duševního zdraví a filmového zážitku vám tak doporučuji učinit. 75% Zajímavé komentáře: Marigold, Marius, Hogun, Silverluv, Mr.Floyd ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tak pod slovním spojením Made in Thailand už se neskrývají jenom boty a trička pochybné kvality, ale i filmy. Nevím jak vypadjí ty ostatní, ale soudě podle tohoto, tak kinematografie je v Thajsku pravým opakem textilního průmyslu. I když mi vrtá hlavou, co je na Ong-Bak tak vyjímečného. Příběh o chudém vesnickém klukovi, který se vydává do velkého světa Bangkoku, aby našel ztracený posvátný artefakt, není nijak objevný ani pro domácího diváka, který něco podobného zná z normálních pohádek. To co dělá Ong-Bak tak vyjímečným je forma, která sice obsah přebíjí snad ve všech směrech, ale na druhou stranu jej neubíjí úplně a nechává mu jistý prostor. Oboje se vzájemně podřizuje druhému, takže vzniklá symbióza nikoho neurazí. Hledat mouchy na formě se asi nevyplatí. Choreografie akčních scén je našlapaná a divákovi nezbývá nic jiného než tiše zírat. Přesto však musí přijmout jistá pravidla hry, která film vytyčí. A tím nejdůležitějším je neustálé opakování zpomalených záběrů, pouze z jiného kamerového úhlu. Opakování je sice matka moudrosi (prý i posmoderny), ale od diváka to chce trošku shovívavé trpělivosti. Ale jenom o kopancích akce není. Viděl jsem mnoho (ale opravdu mnoho) honiček na všem možném, od aut přes kola až po lodě. Ale ještě nikdy jsem neviděl honičku tříkolových rikší. Originální nápad (na můj vkus určitě), ale jeho inspirace leží někde jinde. Za mořem u hamburgerového národa. Zpomalování a zrychlování záběrů má v popisu práce Tony Scott. Inspirace jeho filmy je zde viditelná dost zřetelně. A film sám to nepopírá, když se v jedné scéně na dveřích objeví plakát ke Scottově akčnímu thrilleru Spy Game . Díky tomuto děkovnému aktu před filmem smekám a uznávám, že se jedná pouze o inspiraci a ne vykrádání. Ong-Bak rozhodně není na škodu shlédnout. Pro diváka, který se o výchoasijskou kinematografii nezajímá nijak aktivně (třeba já), je Ong-Bak hodně příjemným překvapením a velmi zajímavým zpestřením jinak v poslední době příšerného jídelního lístku, předkládaného hamburgerovým národem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi zajímavý a strhující film. To co dělá film tak úspěšným jsou bojové scény a že jich tam není málo. Ze začátku je to docela nuda, ale tak po dvaceti minutách se film rozjíždí až do samého konce. Thajský box je o dost tvrdší a tak jsou občas i zajímavější scény než u hong-kongského protějšku. Tony Jaa je zabiják jako prase to co tam předvádí to čumím. V řadě scén při ilegálních zápasech nebo honičce tržištěm dochází k takovým psím kusům, že nad tím nechává rozum stát. Koneckonců asijský typ bojového umění Muay Thai je ještě na starém kontinentě neokoukaným a určitě ho čeká ještě další velká překvapení. Nejhorší zranění byl ve filmu vyvrklej kotník s přetrhlým (tušim) stehenním svalem...a to se stalo zrovna Tony Jaaovi, ale přesto zaslouží nesmírnou pochvalu za to, co ve filmu předvedl. Produkce samozřejmě od koho jiného než od Luca Bessona i když příběhově hodně pokulhává, jde hlavně o akční sekvence a těch je tam více než dost. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,563,167Tržby Celosvetovo $22,800,000║ Príbeh nič moc ale choreografia súboj na najvyššej možnej úrovni. /videl v kine: 90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný znalec bojových umění, ale talent Tonyho Jaa musí poznat i zatvrzelý pacifista v důchodovém věku. Je víc důvodů, proč je tenhle létající Thajec takovým objevem – za prvé: svému řemeslu rozumí a narozdíl od evropských přidržtašků typu Jeana Clauda van Damma přidává k technickému provedení onen nedostižní asijský umělecký dojem. Sledovat jeho uvolněnou dynamiku pohybů je estetický zážitek srovnatelný s excelentním dramatickým výkonem. Přičteme-li fakt, že se jede full-contactově, bez drátů a bez větších technických serepetiček (syrovost některých záběrů je jasně viditelná!), tak se při psích kusech hlavních aktérů těžko popadá dech. Za druhé: Tony Jaa je velice zajímavý vizuální typ... mixtura Inda a Asiata s chlapeckým šarmem. Za třetí: Tony Jaa sice neumí hrát, ale neumí hrát způsobem, který nepobuřuje. Ong-Bak je film cele podřízen dovednostem hlavní persóny, příběh vesele rezne na vedlejší koleji, scénárista se opřel o maximum archetypů, které uvolnily plac pro hlavní hvězdu. Ta si jej užívá vskutku labužnicky. Vzduchem létají rotační kopy, facky, neposední šikmoočci a tak nějak vůbec nevadí, že to nikam nespěje a že pointa filmu je jedna velká blbina s b velkým jako Indie. Ong-bak je boží akční zábava, relaxačka, která ohromí perfektními akčními scénami, pobaví neumělými pokusy Prachya Pinkaewa o moderní režii a nastevře divákovi dvířka do světa thajské pop music a hip hopu. Výsledkem je 105 minut adrenalinové zábavy a zážitků, na které se nezapomíná... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

SIlně absurdní příběh o hlavě sošky Boha z jedné malinké vesničky. Odsud vesničané vyšlou jednoho chlapce/muže, aby hlavu našel a navrátil jí do dne oslav nebo bude vesnice postižena katastrofou. Mladík je velmi bojově nadaný a některé scény připomínají starší holywoodské filmy(třeba souboj jeden na jednoho ala Indi). Bojové scény jsou perfektní a bezchybné. Opravdu mě chvílemi padala čelist, když jsem sledoval schopnosti mladíka. Ikdyž jeho naivita mě zase pořádně vytvořila úsměv na rtech :). Příběh je primitivní a prakticky o ničem, ale je stále na co se dívat. Až uvidíte jednu z mnoha bojových sekvencí . Třikrát za sebou a pokaždé z jiného úhlu pochopíte ;-). Bohužel mě tento film nepřesvědčil o 5*, ale 4* a ... půl jednoznačně :) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Tak vysoké hodnocení mě zde na csfd docela překvapilo. Film má bezesporu fantastické bojové scény s neméně fantastickým Tony Jaaem v hlavní roli. Tvůrci nám dávají velmi jasně najevo, že si nepomáhají digitálními triky (časté používání vraceček nejlepších kousků) a dávají velký prostor neskutečně obratnému tělu hlavního představitele. Jen škoda, že tak skvělé scény soubojů jsou zabaleny do dost naivního a primitivního příběhu o ukradené hlavě sochy místního boha. Dialogy jsou často stupidní a některé scény zbytečně natahované - např. honička trojkolek mě dost nudila. A ještě jedno mínus - příšerná hudba... ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ako exhibicia akrobacie, dynamiky a telesnej akcie v style bojoveho umenia Muay-thai je to neskutocna BOMBA. Zial ako celovecerak film svojim plytkym pribehom uviazol v B-ckovych vodach na prelome 80. a 90. rokov min. storocia...Ak by sa z filmu vystrihli vsetky sekvencie, kde sa (ne)snazia herci rozvijat pribeh a zostala by za sebou zoradena cisto iba akcna a bojova jazda, bolo by to u mna za cistych 5*. Takto, kde su naozaj genialne bojove sceny prekladane nudnou vatou pribehu je to niekde medzi 3,5* az 4*. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Více než film samotný stojí za vidění dokument o natáčení těch scén co popírají fyzikální zákony - maximálně zajímavé. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ong-bak dokazuje, že v bojových akčních filmech je stále co objevovat. Tony Jaa je mazák jako svině a když tohle byl jeho první film tak si nedovedu představit výsledek až natočí něco s lepším scénáristou a režisérem. Oproti týhle mlátičce už ani takovej master jako je např. Jet Li nepůsobí tak hustě a nepřemožitelně. Ong-bak má švih a styl a taky strašně komickýho záporáka s robotickym hlasem (uvidíte sami). Jestli se chcete podívat na přeskakování aut a rozkopávání držek a motorkářskejch helem Tonyho smrtícíma kolenama a loktama jste na správné adrese. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

kdysi tenkrát jsem viděl KRVAVÝ SPORT. myslel jsem si, že to je ten film, který mě přinutí sedět s otevřenou pusou při pohledu na souboje na život a na smrt. pokuď TONY JAA umí vše co nám předvádí (neměli by být použity počítačové triky), tak smekám před jeho - thai- výkonem. tolik sportovní dovednosti uložené v jednom muži, může při častém opakování záběrů (zpomalených) zapůsobit jako umění! ale bohužel ani artistické dovednosti hlavního hrdiny, nedokáží potlačit zklamání z dialogů. proč nemůžou mlčet! a natočit dokument o tomto odvětví boxu. to by jsme teprve čuměli. VŠICHNI !!!!!!!! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Magnolia // Počet premietajúcich kín v USA: 387 // Otvárací Víkend v USA: $1,334,869 // ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Milovníci bojových umění nechť si dle svého zápalu pro tento koníček přidají 1, 2 nebo i 3 hvězdičky. Anebo ať si pustí vystoupení nějakých profíků z oboru, kteří pro své, v dobrém slova smyslu, exhibice nemají potřebu vytvářet zdání příběhu atd. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som si chcel požičať Scorseseho LETCA, ale zamenili mi ho a už sa mi nechcelo vracať. No prekvapivo neľutujem a to napriek tomu, že som nikdy nebol vyznávačom bojových umení. Po matrixovských bullet timeoch, ktoré sú už nudné, sa vďaka šikovným tvorcom časom stroju vraciame k poctivým ručným bitkám, masívnym martial laws a šialeným kaskadérskym kúskom. Nechýba humor a dokonca ani opakovanie pôsobivých záberov (!). Tak vidíš Jet, tak dlho si sa cickal v Hollywoode, až ti vyrástla dravá konkurencia. Pôvodne som chcel dať 60% (samotný scenár by bol max. tak za 20%). Ale tá akcia... Ale raz stačilo. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tony Jaa a jeho kámoši kaskadéři zde jasně ukazují, jak má vypadat bojové umění před kamerou a co to je opravdová kvalita bojových scén. Předvádí vše a natvrdo a v takovém podání, že se divákovi tají dech. Žádné triky, žádné dráty, vše jen co je v lidských silách a přesto natolik úžasné a perfektní, že se filmu v tomto ohledu nemůžou skoro žádné akční filmy rovnat, vyjma filmů Bruce Leeho, kterým Tony dle mého svojí stejnou neskutečnou precizností skládá úctu. Tady jasně vidíme, že kdo umí, umí a i oko běžného diváka nezasvěceného do bojových umění a sportů to pozná. Kdo neumí, neměl by takové scény točit a hrát, protože je to ve srovnání s tím, co tady Tony předvedl prostě trapné ... A tím myslím celou tu řadu matrixovských a bournovských soubojů, které se již desetiletí ve filmech objevují ... Film se nedá posuzovat z jiného hlediska. Děj je jednoduchý, stejně jako je jednoduchý děj horroru. Dnešní horror má obsahovat gore, napětí, lekačky, násilí, šokující konec ... Bojový film má obsahovat dechberoucí bojové scény a ty "Ong Bak" obsahuje. Nic víc bych v tom zbytečně nehledal. Je to jako byste chtěli od porna, aby mělo příběh, děj a propracované povahy postav ... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní tohto filmu sa v mojom srdci pobili filmový maniak a fanúšik bojových umení. Filmový maniak v prvom kole kričal na fandu BU : "Nemá to dej, nie sú v tom herci, niektoré scény sú zbytočne natiahnuté, otrasná réžia ale výborné akčné scény". Fanúšik BU vyskočil a udrel zhora lakťom maníka do hlavy. Druhé kolo : filmár potácajúc sa kričí : "....a čo ten debilne slzopudný záver ????" Oponent vyskočil , urobil dvojitý prekrut vo vzduchu a ľavou nohou zavesil filmárovi jednu do hlavy. Tretie kolo : filmár čosi nezrozumiteľne bľaboce, fanda BU skáče a kolenom mu dáva šupu do hrudníka. Filmár letí z ringu a predtým než dopadne v bezvedomí na zem kričí z posledných síl : "Dobre 7/10 ale viac ani keď ma zabiješ". Na tvári fandu BU prebehol ľahký úsmev..... ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Tonyho končetiny jsou jako opancéřovaná chapadla, která k cíli vystřelují bleskově, neúnavně, s milimetrovou přesností a často z tak krkolomných pozic a poloh, že mám až pocit, že Tony místo mateřského mléka konzumoval pouze gumové medvídky. Příběh je stupidně jednoduchý a slouží především jako šňůrka, na kterou jsou navlékány bojové korálky - každá akční sekvence zaujme nápaditostí technik muay thai či poutavou akrobatickou choreografií a Tony je po fyzické stránce opravdu výborně připravený. Ty své 'loktovačky' by si měl nechat patentovat. Kdyby měl film lepší příběh a schopnějšího režiséra, mohla to být opravdová bomba. Takhle v paměti utkví jen coby brutální řezničina... Je libo snad 10 dkg přetrhaných kolenních vazů?? /Koordinátor kaskadérských scén: Panna Rittikrai/ 24 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Související novinky

Soderbergh, špióni a bojová umění

Soderbergh, špióni a bojová umění

08.09.2009

Steven Soderbergh si asi umínil, že dotáhne do Hollywoodu co nejvíce holek z „jiných odvětví“. Zkusil to s pornohvězdou Sashou Grey v experimentálním The Girlfriend Experience, teď půjde divácky… (více)

Tony Jaa sa vracia

Tony Jaa sa vracia

05.08.2005

V thajskom akčnom filme Ong-Bak sa dovtedy neznámy borec Tony Jaa predviedol v plnej sile, film sa stal veľkým hitom vo viacerých kútoch sveta (a dotiahol to dokonca aj do našich kín) a Tonyho začali… (více)

Reklama

Reklama