Gobseck (TV film)
Československo, 1985, 78 min
Eva SadkováHudba:
Eduard Nikolajevič ArtemjevObsah
Člověk, který probírá kostnatými, nedočkavými prsty kameny svítící ve špercích, je starý. Vypadá jako zrůdné, vrásčité dítě, které nemůže odtrhnout oči od nádherných hraček... "Krásné diamanty! Indické. Za císařství by jen tenhle náhrdelník stál dvakrát sto tisíc franků.. Ale teď ztrácejí diamanty na ceně." Stařec, který tu sedí v bídně zařízené světnici nad hromadou skvostů, je odborník. Rozumí tomu, na co se dívá. Rozumí tomu, co dělá.
Gobseck je lichvář. Obchodník s penězi, hmotnými statky, ale také s lidskými strastmi a strachem, s nouzí a hrozbou krachu. "Nevím nic o jeho minulosti, jen to, že poznal skoro celý svět. Možná jako korzár, jako hledač pokladů, jako obchodník s otroky - bůhví," řekne o Gobseckovi jediný člověk, jehož lichvář nezařadil do své hry jako toho, kdo má být poražen - advokát Dervilla. Gobseck je ústřední postavou novely Honoré de Balzaka, kterou do televizního scénáře převedl J. Z. Novák. Inscenaci natočila v roce 1985 režisérka Eva Sadková s Josefem Kemrem v hlavní roli. (oficiální text distributora)
kleopatra
Josef Kemr, jehož Gobseck vzbuzuje odpor, politování ale zároveň i respekt, je bezkonkureční a povyšuje tuto skvělou inscenaci na vyjímečný zážitek.(15.1.2006)
Lima
Ač příliš nevyhledávám studiové televizní inscenace pro jejich filmařskou strohost, tuhle jsem si báječně užil díky jedinečným hereckým výkonům všech zúčastněných, nejenom Mistra Kemra.(25.1.2006)
Pohrobek
Naprosto nemilosrdný Balzacův vhled do světa Francie za bourbonské restaurace. Krutý, nemilosrdný, zmítaný nelogickými vášněmi, bezbřehým sobectvím a ovládaný otřesnými lidskými karikaturami. Gobseck je pak jedním z nejdrsnějších vrcholů Lidské komedie a nejspíš právě po jeho přečtení formuloval Karl Marx svoje myšlenky o penězích jako všeobecné k...vě. A není se čemu divit, protože Gobseck je skutečně postava k sežrání. - Slib mi, že jim neodpustíš ani měďák, ani měďák!!! A Kemr ho vystihl tak, až je člověku úzko.(15.1.2006)
J*A*S*M
Na československé televizní inscenace si zrovna nepotrpím, ale tahle se při hodině češtiny sledovat dala.(16.10.2008)
Ej Hlemýžď
Vynikající výkon J. Kemra zařazuje tuto hru k mým velmi oblíbeným a nenechám si ujít příležitost vidět znovu, budou-li ji opakovat.(1.2.2004)
LiVentura
Dalo by se říci, že se jedná o přepis Lakomce, ale je to svým způsobem originální a odvislé od literárního podkladu....! Skvělý stařičký Kemr neudivuje svým hereckým velikášstvím..!!!(8.8.2008)
Crocuta
Balzac je nestárnoucí autor, aktuální dnes, stejně jako ve své době a tahle inscenace podle jeho předlohy se velice povedla - Josef Kemr je pro podobné role jako stvořený.(10.8.2007)
Kali4
Josef Kemr podává prvotřídní herecký výkon, jako lakomec protřelý životem může vzbuzovat v divácích řadu pocitů, ale zajisté vás uchvátí. Peníze a klenoty mají skutečně kouzelnou moc a obyčejný člověk jim neodolá.(15.11.2006)
BrunoA
Slysel jsem hodne chvaly, tak jsem si ho nenechal ujit, ale myslim, ze to zase tak za moc nestalo.(8.2.2004)
tančísvlky
Jozef Kemr nehrá ,Jozef Kemr je ...(8.4.2009)
kethy
Pamatuju, že se mi o Kemrovi i zdálo, vypadal odpudivě.(28.6.2009)
Haniczka
Josef Kemr tu kraluje, to je bez debat. Mě ale mnohem více okouzlil O. Kaiser, jehož postava marnotratného Maxima mu geniálně "protekla mezi prsty".(2.6.2011)