Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se malý Jirka Novák (J. Kalous) s rodinou svého spolužáka Zdeňka zúčastní veselého mikulášského putování po městě, netuší, jak důležitou změnu v životě mu tenhle večer přinese. Příběh desetiletého chlapce, který nečekaně objeví svého dědečka (R. Brzobohatý), s nímž se jeho rodiče (J. Krausová a J. Hrušínský) před lety navždy rozešli, vypráví citlivě o osamění, z něhož malý Jirka najde cestu a dokáže vrátit dědečka zpět do rodiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh ze života, který platil, platí a platit v budoucnu i nadále bude. Nic než pouhá realita života bez příkras. Zpočátku to vypadá na obyčejný veselý dětský příběh z období Mikuláše, ale potom to každou další minutou více a více sklouzává do psychologické roviny poukazující na problematiku dítěte ohledně rodinných vztahů, až to nakonec dojde do emočního finále. Děti prostě nejsou blbé a nevšímavé, jak si mnohý dospělý člověk myslí. A případů opravdu může být mnoho. Tento příběh vypráví o klukovi, který když se dozví, že dědečky má každý dva, začne mu vrtat hlavou jak je možné, že on poznal pouze jednoho. A když rodiče mlží a nemají se k tomu, aby mu to vysvětlili, chopí se pátrání po něm sám. V hlavní dětské roli Jan Kalous, který už bohužel není mezi námi, o kterém málokdo ví, že to byl právě on, kdo skvěle nadaboval Kevina v americkém filmu ´Sám doma´ (1990). Příběh o tom, jak kluk z paneláku najde svého dědečka, čímž dojde ještě k jedné rodinné události, je napsán impozantně, pro dětské diváky v jednoduchosti a do podoby televizního filmu zpracován tak, že od prvních minut zaujme. Po shlédnutí zbývá jen otázka, jestli si z toho také někdo něco vezme. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Boooože kdo toto vymyslel. Podle fotky domu najde dědu. Chá chá. No dobrá no, náhoda, nebo dům už znal. Vzal to čert. Stejně je to slzopudná konina pro matičky a dívky. O klukovi mamlasovi, co ze sebe nevypraví ani slovo, když mu berou bedničky na boudičku pro pejska. Ale jindy mu ta huba jede, to jo. Poslední počin pana režiséra Nováka, který si zde ještě stihl udělat reklamu na své, o třináct let starší dílo. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Poslední režijní počin Ivo Nováka je zdlouhavá nuda. Má sotva hodinu, vleklo se to tak, že jsem měl pocit, že mám za sebou dvakrát Titanic. Co je na filmu špatně? V podstatě všechno. Začnu Janem Kalousem, ten mně kazil zážitek nejvíc. Protivný fakan. Příběh je ryze vánoční, takže nechybí archaismus v podobě Mikuláše a čerta. Je na to ještě dneska někdo zvědav?! Velkým mínusem je nedobré instruování zápletky. Ta spočívá v tom, že vnuk hledá svého dědečka, který ho v převleku za Mikuláše obdaroval, pak se beze stopy vytratil. Rodina byla nějak sto let rozhádaná, takže kluk neměl možnost svého dědu poznat. Celé mně to přišlo laciné. Jak zpracovaná myšlenka, tak i technické zázemí bylo příšerné. Herci kolem Kalouse se snažili, jenže jejich prostor a účinkování postrádalo zajímavý výsledný efekt. Závěrečné shledání v domově důchodců bylo totál pičoidní. Proč je vlastně v názvu "pes"? Kluk si přál nějakého psa pod stromek, pak ale usoudil, že děda je lepší než pes. To jeho prohlášení jsem nepochopil, ale na tom nesejde. Nejlepším scénou je ta, v níž si dětský hrdina pustí na videu Novákův nejslavnější film Léto s kovbojem. Vše ve filmu je nudné, roztahané a nezajímavě podané. 2/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Objev Věry Plívové-Šimkové si našel velice sympatického dědečka, kterého by nejedno dítě vyměnilo za celý zvěřinec. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ne každý dědeček je lepší než pes. Ale zde jde o tu nejlepší možnou variantu. Dítě objeví dědečka, ten se k němu zná, kluk Jirka si najde k dědečkovi cestu, a dospělí si řeší své starosti... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Brána zahradnictví je na Hradčanech, takže by odtamtud neměla být vidět paneláková zástavba. (rockboy)
  • Podle kalendáře u jídelního stolu se příběh odehrává v prosinci 1989. (Přemek)

Reklama

Reklama