Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka podle starofrancouzské legendy se odehrává ve středověku, na dvoře krále Pipina (F. Čapka). Král se chce oženit a na radu vévody Akilona (J. Štěpnička) se rozhodne ucházet o uherskou princeznu Bertu (K. Špráchalová). Princezna má sice drobnou vadu na kráse – příliš velká chodidla – ale na tom Pipinovi málo záleží. Vzpomíná raději na to, jak s Bertou kamarádil, když byl malý chlapec. Už tehdy obdivoval její odvahu a statečnost. Vévoda Akilon se tedy vydává do Uher požádat o ruku princezny Berty pro svého krále. Spolu s ním vyjíždí na cestu i jeho vlastní dcera (L. Krobotová). A v jeho hlavě uzrává zrádný plán… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dle pověsti o rodičích Karla Velikého. Samozřejmě je to ahistorické, v 8. století žádné Uhersko neexistovalo a Bertrana byla z Laonu (SV Francie), ale to samo o sobě není problém. Ten je v tom, že dialogy a herecké výkony jsou bídné a postavy jsou špatně napsané. A nevím, jestli chtěli vzbudit dojem reality nebo je sponzoroval biskup Malý, ale věty jako "bůh rozhodl, kdo bude chudý a kdo bohatý" ve mně probouzely knězoborce. Na druhou stranu boží souboj na konci je podle mě dost ucházející, Udatný a Štěpnička předvádějí překvapivě kvalitní šerm. Za to dvě hvězdy. Škoda, že tyhle náměty dopadají většinou takhle slabě. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pseudohistorický příběh, tolikrát viděný v různých pohádkách, pravda a hlavně láska vítězí nad lží a podvodem; jedno oko nezůstává suché, hlavně se tedy smějeme smíchy, když král princezně okukuje nožku a jeho družina se taktně odvrací. Nebudeme řešit detail, že u svatební noci část z nich byla přítomna. Mně se ta pohádka - pověst líbila, civilní, bez přehrávání, sympatické postavy, jenže mi uši rvala ta příšerná dvorská poezie a to tak, že mě z toho rozbolela hlava. Ne, to se neodpouští. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrná "pohádka" o lidském podrazáctví. Nadpřirozené prvky zcela chybí, označila bych to tedy spíše za smyšlený historický příběh. Malý kénig Pipin se chce vogólovat s princeznou Bertou, která je má velké... čapy, samozřejmě. A čirou náhodou má kingův pobočník v klášteře schovanou cérku, co puBertě jako by z čočky vypadla... no hádejte, jak to bude pokračovat:-). To neuhodnete, milé děti: dojde k záměně!:-) A podle čeho pak Pipin pozná pravou budoucí starou? Správně, děti, budou se nazouvat lodě;-). Výprava není špatná, herecké výkony se přežijou (ikdyž já to měla převážně ve formě rozhlasového vysílání - při vaření nebylo moc času koukat za roh na bednu), kostýmy ujdou, hudbu si nevybavuju a děj strádá značnou naivitou, jak už je u produkce pro kindermany obvyklé. Ikdyž... dojde i na nějaký ten mord, tak by to mělo být aspoň PG-13, ať odlitky z té hrůzy neutrpí psychické trauma. Mohla bych hodnotit i třemi pulsary, kdyby ovšem "Novou starou s řáckýma plótvema" nesponzoroval Vatikán. Tolik děkování Bohu, proseb k Bohu, modlení se k Bohu a vzývání Boha narvat kindošům do hoďky a čtvrt, to už je na chrstnutí svěcené vasrůvky do fasády, přiškrcení kolárkem, fláknutí biblí po květáku a vražení krucifixu do čokoládového kaňonu! 45% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nepohádkové, herecky průměrné. Pobaví až závěrečné veršotepectví Jiřího Schmitzera. Záměna princezny za služku není originální, navíc v tomto příběhu je nepohádkově drasticky zobrazený střet závisti a dobra. Krvavé scény jsou zbytečné, stejně jako natahované rytířské souboje. I rádoby popelkovské rozuzlení postrádá vtip a kouzlo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh jsem musela vidět vícekrát, abych se nad ním mohla zamyslet. Po druhém shlédnutí se mi líbil o něco víc. Ale pořád to není tak, abych si mohla zařadit mezi své oblíbené. Nezařadila bych tenhle příběh mezi pohádky. Chyběla mu pohádkovost, na kterou jsem u pohádek zvyklá. Napětí tu taky není žádné. Všechno je udělané tak, že to člověk očekává a to starofrancozskou legendu vůbec neznám. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příběh, který neoslní. 1)  Když pomineme historické nesmysly (Pipin a uherské králoství například), je docela sympatické, že pohádka si vystačí s prezentací lidských vlastností a obejde se zcela bez nadpřirozených bytostí. To by ale ta prezentace musela být přesvědčivá. Průhledná zápletka tomu rozhodně nepomáhá._____ 2)  Rovněž přeskromné exteriéry se směšnými pokusy o souboje po česku příběhu na atraktivitě nedodají. A k tomu ještě ta trojice vořechů imitujících vlky..._____ 3)  28letý Filip Čapka (král Pipin) je sexy navzdory svému deklamativnímu hereckému projevu. Ještě je tu 33letý Vilém Udatný (Renaud) a jsme hotovi. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Z tohohle "filmu" jsem byl docela zklamanej... očekával jsem podle názvu nějaký pořádný foot fetish footage a všechno k tomu patřící (pořádný střevíce, silonky, punčochy, barefoot) a nebo alespoň nějaký soft, kdy princ dá princeznině noze alespoň polibek. Bohužel, nic takového se nedělo a film je typickým příkladem klamavé reklamy. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pohádka nepohádka, která se tváří výpravně, ale v podstatě všechny scény jsou natáčeny jen na třech místech. Na akčním lesku také legenda ztrácí tím, že velkolepé rytířské souboje sleduje jen hrstka lidí. Scénář a výprava jsou na televizi pěkné, ale režie pokulhává. Děj se velmi naivní (tak u pohádky to nevadí, u legendy trošku ano) a uřečněný - pár lidí někde sedí a povídá si, pak sedí někde jinde a povídá si o něčem jiném a rytířské souboje mezi tím jsou jako vata té nudě. Každopádně nevím, zda jsou hezčí obrovské uši krále či veliká noha královny. No, aspoň si v něčem sedí :-) Herecké obsazení je slušné, až na Pipina, ten mi není sympatický. A ponaučení na konec? Než někam pojedete, dobře se naučte místní řeč :-) Parádní komentář: Phobia. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dobová a kostýmová pohádka, která spíše než jako pohádka vyznívá jako historický, a jen trochu pohádkový příběh. Záporák se neštítí vraždy, jsou tu rytířské souboje s jedním docela drsným koncem na pohádku. Na druhou stranu jde o zajímavý zářez do pohádkové tvorby. Škoda jen těžce strojených dialogů. Hudba: Ondřej Soukup a skupina Krless ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tato středověká pověst, na které byl pohádkový snad jen dobrý konec a která je určena spíš dospělejším divákům než dětem, se mi líbila. Viděla jsem ji už víckrát a ani tentokrát jsem si ji nenechala ujít. Pěkná výprava i rytířské souboje a že kompars nebyl z nejpočetnějších bych prominula, vzhledem k tomu, že jde o televizní produkci. Když jsem ji viděla prvně, byla jsem příjemně překvapená, protože názvem mne nijak neoslovila. Mohla být ještě mnohem zdařilejší, kdyby přibyl humor a ubyla ponurá atmosféra. I tak ve spoustě studiových televizních pohádek vyčnívá. A za historický šerm dám hvězdičku navíc. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

celkem obstojný pokus o dramatickou pohádku. Velmi dobře zahráno (Krobotová, Štěpnička), ruší akorát Suchařípa, který je po tatínkovi absolutní neherec, ale bez specifického charismatu. Co zamrzí jsou velmi úsporné lokace - na turnaj je ten prázdný lom fakt pěst na oko - a taky krok vedle s představitelem Pipina. Nevím taky, jak myslel tu stížnost na povahu budoucí královny (něžná, pasivní, prostě obyčejná ženská) a když mu tam pak přijde ta pravá, projevuje se vlastně úplně stejně. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka na které se mi líbilo velké zaměření na rytířství. Je faktem, že k pohádce patří nějaké to nadpřirozeno, ale zde mi to vůbec nechybí. Průměrné herecké výkony a od chvíle, kdy se na scéně zjeví dcera vrchního zrádce je následný příběh velmi předvídatelný a to až tak, že člověk tuší, že bude na konci hned dvojitá svatba. Slabší 3z5. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Patrně by to byl býval mohl být zajímavý počin, kdyby... Kdyby z toho nevznikl film místy tak podivně prkenný a nesmyslně zatuhlý, že připomíná beznohého, který si umanul zatančit kankán. Že režisér dokázal nepostřehnout, že by výsledek snažení potřeboval promazat naléhavěji než zrezlá vrata, je mi záhadou. Rovněž je mi záhadou, jak mohl scénárista nechal rytíře deklamovat tak slabomyslné verše v přesvědčení, že takto reprezentuje dvorskou poezii. Tlamolepovou směs pak už nemohl zachránit žádný herecký výkon. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Legendu jsem vůbec neznala a doteď neměla ponětí ani o existenci této již starší pohádky. Spíše než pohádka je to taková docela pochmurná historická podívaná, která mně osobně ale sedla. Netušila jsem, že Filip Čapka někdy někde hrál prince (krále), netipovala bych ho na to, do této legendy mi ale seděl (jednou se mu taky více než hodil jeho malý vzrůst :D). Celkově bylo herecké obsazení velmi dobré. Šermířské souboje, dobová hudba, zajímavý příběh. Snad jen nějakou větší katarzi bych uvítala. 70 %. ()

Reklama

Reklama