Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Kdyby v těch horách umřel, vůbec bych ho nelitoval, mohl by si za to jedině sám. Výkon to byl nicméně obdivuhodný, a film díky svému strohému dokumentárnímu stylu funguje tak, že zapomínáte, že nesledujete skutečného Joe Simpsona. Ale není se co divit, že takto zmobilizoval své síly - umřít za zvuků Boney M by byla děsivá, nelidská smrt... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Podobně silný zážitek ve mě nezanechal ani lecjaký vymyšlený horor. Tenhle je i přesto, že od začátku znáte "pointu", nesmírně napínavý. Je fascinující a přitom do morku kostí mrazivé sledovat počínání "postiženého" horolezce po onom osudovém pádu. Mimochodem: horolezci jsou blázni (v obdivuhodném slova smyslu)! 85% Zajímavé komentáře: maxi6, Brouk, Radko, nunka, LINKIN, luplik ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Efekty 9/10/// +chválím filmové zpracování, přírodní scenérie, herci, bonus u dvd "po návratu" -mohla být klidně výraznější hudba/// Drsné! hlavně ze začátku (zlomená noha). Zajmavě zpracovaný příběh o silné vůli člověka. Tento film dokazuje, že lidské tělo při velkém odhodlání dokáže nemožné. Přesto si myslí, že ten borec měl hodně velkou dávu štěstí./// Celkem 71%/// ()

Fr 

všechny recenze uživatele

v roce 1985 dva mladí britové odcestovali do zapadlého koutu Peru. jejich příběh se zařadil mezi horolezecké legendy. .... v jednoduchosti je síla. dozvíme spoustu věcí o horolezectví, třeba jak dlouho trvá v nadmořské výšce uvařit hrnek vody nebo co všechno je rizoko, ale hlavně, že je to dřina. pak přichází popis výstupu po dnech, sníh, psychické a fyzické vypětí, které si nedovedu představit. a nakonec se nabízí otázka, jestli dokážeme pochopit Simona a ospravedlnit, že udělal to co udělal. bylo to pro mě překvapivé drama. vlastně jste napnutý ,,jen" díky vyprávění, protože obraz je jen jako doplněk. a jejich pocity se vás snaží vyvolat také zvuk. a musím napsat, že se mu to daří. tenhle film stojí za zhlédnutí už třeba jen z důvodu zjištění, jestli by jste dokázali bojovat o život. o svůj život! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Bystřejší jedinci jistě brzy pochopí, že to náš hrdina přežije a všechno dobře skončí, neboť o svém dobrodružství zpětně vypráví. A nevypráví sám. Kluci britští poněkud přecenili své schopnosti. Naštěstí s nimi stanovalo štěstíčko a odnesli si pouze prochcané oblečení, což se mi ani nechce věřit. Jestli bylo v dané situaci nejlepší volbou přeříznout lano či nikoli si rozhodnout netroufám. K horolezectví jsem měl nejblíž v jedné misi v Call of Duty, panečku to byl adrenalin. Jsem však rád, že nepřeřízli sebe navzájem. Začátek mě vcucl do děje a nějakou dobu mě tam držel. Bohužel je děj naprosto nerovnoměrně rozvržen a většinu stopáže tvoří stále to stejné dokolečka kolem, což je unavující zhruba stejnou měrou, jako to bylo pro samotného aktéra. Což považuji vzhledem k předem odhaleném rozuzlení přeživších za obrovský nedostatek. Takže to v hodnocení určitě nezapomenu zohlednit. Přes všechen respekt k zúčastněným, přičemž neodsuzuji ani rozhodnutí ,,řezat" prostě nemohu jít přes 2*. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Simon sa vrátil do Anglicka, a bol mnohými ľuďmi z horolezeckej spoločnosti kritizovaný za to, že odrezal lano, ktoré ho spájalo s Joem. Joe sa ho ale vždy zastal. (Karush)
  • Na konci devadesátých let minulého století připravovala společnost Castle Rock Pictures hranou verzi knihy pro Warner Bros. a podle scenáře Gavina Scotta měl Joea Simpsona ztvárnit Tom Cruise. Film se dostal do stádia tzv. turnaround a putoval od studia ke studiu, ale bez výsledku. (imro)
  • Polohraný dokument zachytávající horolezecké drama si během opening víkendu (23.-25.1. 2004) odnesl z amerických kin 97 tisíc dolarů. Promítal se až do konce května, kdy se výdělek z kin vyšplhal na 4,5 milionu dolarů. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama