Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh dvou horolezců v peruánských Andách. Vše je výborně natočeno a film dokáže člověka velmi napnout. Přestože to je uděláno jako hraný dokument, tak některé scény jsou sehrány naprosto mistrně a člověk to s těmi horolezci prožívá. Film je natočen opravdu velmi procítěně. Zajímavý film, tak trochu něco jiného než na co jsme zvyklí a to je dobře. 80% ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Potom, co jsem si přečetl obsah filmu, jsem se maličko obával toho, co mi bude naservírováno. Naštěstí jsem se nedočkal žádné další holywoodské eskapády, ale výborně zpracovaného popisu událostí dokumentární formou. Je skvělé, že se autoři snímku drželi jen toho podstatného a celým průběhem diváka provází skuteční aktéři oné fascinující události. Myslím si, že není mnoho podobně kvalitních snímků, které ukazují sílu a nezdolnost lidského ducha, alespoň mne tedy žádný okamžitě nenapadá... Výborné. 8/10 ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Kdyby v těch horách umřel, vůbec bych ho nelitoval, mohl by si za to jedině sám. Výkon to byl nicméně obdivuhodný, a film díky svému strohému dokumentárnímu stylu funguje tak, že zapomínáte, že nesledujete skutečného Joe Simpsona. Ale není se co divit, že takto zmobilizoval své síly - umřít za zvuků Boney M by byla děsivá, nelidská smrt... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Sváťa Pulec zvaný Bivak sedmkrát pokořil Milešovku a to je slušných 836 metrů nad mořem. Po osmé se mu to již nepovedlo a já ho budu raději na vozíku znovu tahat nahoru, než bych se opětovně díval na Pád do ticha. Ten mne totiž vůbec nepřesvědčil. Kde taky vzít nějaké napětí, když je od začátku jasné, že to všichni přežili? Já ho zkrátka nenašel, ale záběry hor byly slušné a poučení, že na zmrzlém šutru to může klouzat, se taky může někdy hodit. A přestože mám filmy z horolezeckého prostředí rád, tak tento považuji za nejslabší, jaký jsem kdy viděl. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Strohý, drsný a ledově mrazivý. A přestože plný ledu a sněhu, tak i úplně vysušený příběh. Lidi, co potkávám na horách, ať už s lanem nebo bez, tenhle špičkový film z velehor už znají. A pro vás ostatní - diváky horami nepolíbené, jedno zásadní doporučení pro zhlédnutí snímku: zabalte se do deky a mějte po ruce něco k pití ! Já jsem tenkrát po závěrečných titulcích vylezl ze sálu po čtyřech, naprosto dehydrovanej. Ovšem při mém vlastním pádu do ledovcové trhliny (po proboření sněhového mostíku při sestupu z Weissmiesu v Alpách ) jsem se zachytil a zašprajcoval hned nahoře, v té naštěstí úzké trhlině, a vylezl jsem ven dřív, než by mi v hlavě začaly cinkat ty Brown girl in the ring od Boney M. A mí kamarádi ani nemuseli použít nůž... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Telluride, roku 2003. (imro)
  • Od Motion Picture Association of America získal certifikaci R, tedy pro diváky mladší sedmnácti let je vpuštění do kinosálu podmíněno přítomností jejich rodičů. To všechno za neslušné vyjadřování ve filmu. (imro)
  • Polohraný dokument zachytávající horolezecké drama si během opening víkendu (23.-25.1. 2004) odnesl z amerických kin 97 tisíc dolarů. Promítal se až do konce května, kdy se výdělek z kin vyšplhal na 4,5 milionu dolarů. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama