Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Hranný dokument těžící zejména ze své nepřibarvenosti. Zvukovou stopu tvoří zejména křupání sněhu, funění a okolní vítr. Nejen to je tu prostředkem, díky kterému se divák cítí jako by byl součástí tohoto velkého příběhu. Fascinující není ale pouze onen příběh, svou sílu má celé putování. A i když je zde zprostředkována nadmíru nebezpečná cesta, která se jen díky nezlomné vůli a dávce ohromného štěstí a odhodlání obešla bez největší oběti, snímek nikde nezdvihává ukazováček, nepoučuje ani nevaruje. V podstatě ukazuje, že nebezpečí je přeci jedním z těch prvků, které od podobného dobrodružství jeho účastníci vyžadují. A skoro k takovému dobrodružství diváka láká. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Na muj vkus je to až příliš natočený jako dokument, sice je pěkný že celým filmem provází komentáře těch podle kterých se to točí k situacím a k různejm myšlenkovejm pochodům, který v tu dobu měli, ale mě se to zdálo až toršku přehnaný, že hlavní dvojice, která hraje ty horolezce se za celou dobu filmu baví asi jenom dvakrát a to, když se dostanou na vrchol hory a křepčí tam a něco pokřikojou asi 4 vteřiny a potom na konci, když se zase šťastně setkaj na základně, ale jinak je to docela zajímavě napínavě natočený a všechno co je tam okomentovaný jak to bylo je velice dobře natočený a zahraný, hlavně to herectví je velic těžký, když v podstatě musí všechny svoje pocity vyjádřit jenom pohledem nebo pohybem. Ale podle mě z toho šlo vytáhnout ještě něco navíc, ale i tak to dokáže výborně zaujmout a udržet pozornost, asi hlavně proto, že to je podle skutečný události ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

v roce 1985 dva mladí britové odcestovali do zapadlého koutu Peru. jejich příběh se zařadil mezi horolezecké legendy. .... v jednoduchosti je síla. dozvíme spoustu věcí o horolezectví, třeba jak dlouho trvá v nadmořské výšce uvařit hrnek vody nebo co všechno je rizoko, ale hlavně, že je to dřina. pak přichází popis výstupu po dnech, sníh, psychické a fyzické vypětí, které si nedovedu představit. a nakonec se nabízí otázka, jestli dokážeme pochopit Simona a ospravedlnit, že udělal to co udělal. bylo to pro mě překvapivé drama. vlastně jste napnutý ,,jen" díky vyprávění, protože obraz je jen jako doplněk. a jejich pocity se vás snaží vyvolat také zvuk. a musím napsat, že se mu to daří. tenhle film stojí za zhlédnutí už třeba jen z důvodu zjištění, jestli by jste dokázali bojovat o život. o svůj život! ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem strhující nášup emocí,strhující tempo,srdceryvné monologi,akci,akci...Mno a dostalo se mi krásné přírody a keců třech nesympatických kokotů.Kdyby to natočili jako čistě hraný celovečerák,smlsnul bych si na tom určitě více.Horolozectví,je u mě tak půl na půl.Na půl obdivuju tu jejich sílu,výdrž a vůbec to odhodlání,navíc pohled na zasněženou scenérii a hory je prostě úchvatnej.Na druhou stranu,jsou to největší hazardéři se životem a kdyžý mají nutkání někam líst a zbytečně riskovat život,tak ať to nikomu necpou že jo.Hned v úvodu zjistíte,že dva mladí namachrovaní smradi,chtěli dokázat co nikdo před nima a lezou na jeden z nejtěžších výmrdů horolezectví.Po tom co to zmáknou,si jeden znich zlomí nohu a při následném spouštění ma ten zdravější jasný úkol,odřiznout ho a zachránit život aspoň jeden,ten svůj.To co následovalo si zaslouží respekt a úctu,protože to codokázal Joe Simpson,je ukázka neskutečné síly a odhodlání.Zatímco on 4 dny trpěl jako zvíře,nyní je bohatý,vydává knihy a leze si dál.Zatím co jeho kolega,Simon Yates,čelí doživotní potupě a kritice,za odříznutí partnera.Joe se ovšem nezdá a kámoše brání...další respekt.Jenže v tom mám problém,jako u 127 hodin.Nemůžu cítit hlubší emoce k někomu,kdo je tak hustej a namachrovanej,navíc sám si riskoval,zbytečně svůj život a pak si ho dokázal srdceryvně zachránit....Jak řikám půl na půl,obdiv před sílou člověka,despekt k zbytečnému riskování svého života. 55%.Jo a nemá rád Boney M :-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslel som, že toho zvládnem viac.“ Asi by som sa za to mal hanbiť, ale toto ma nebavilo. Niektoré filmy sú zvládnuté slabšie/ priemernejšie, ale zato majú silný (etický, ľudský) rozmer, na aký sa ich o pár tried lepší bratia nezmôžu, pretože nevznikli podľa skutočných udalostí. PÁD DO TICHA je presne tento príklad. Je to film, ktorý má čo povedať, ale kebyže sa jedná o "čistý dokument" a nie "rekonštrukciu", určite by ma to zaujalo na 80%. Takto slušná horolezecká dráma "vraj podľa skutočnosti". ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Ani do roku 2012 se nikdo další o výstup na horu Siula Grande v pohoří And od roku 1985, kdy se pokusili zdolat vrchol Joe Simpson a Simon Yates, nepokusil. (boul)
  • Dokument získal Cenu Alexandra Korda za Nejlepší britský film na oceněních BAFTA. Trailer byl nominován na cenu Golden Trailer. (imro)
  • Některé scény, ve kterých vidíme z dálky šplhající Simona a Joea, nejsou hrané hlavními představiteli, ale jejich dabléry, kterými byli samotní Simon Yates a Joe Simpson. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama