Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Fr 

všechny recenze uživatele

v roce 1985 dva mladí britové odcestovali do zapadlého koutu Peru. jejich příběh se zařadil mezi horolezecké legendy. .... v jednoduchosti je síla. dozvíme spoustu věcí o horolezectví, třeba jak dlouho trvá v nadmořské výšce uvařit hrnek vody nebo co všechno je rizoko, ale hlavně, že je to dřina. pak přichází popis výstupu po dnech, sníh, psychické a fyzické vypětí, které si nedovedu představit. a nakonec se nabízí otázka, jestli dokážeme pochopit Simona a ospravedlnit, že udělal to co udělal. bylo to pro mě překvapivé drama. vlastně jste napnutý ,,jen" díky vyprávění, protože obraz je jen jako doplněk. a jejich pocity se vás snaží vyvolat také zvuk. a musím napsat, že se mu to daří. tenhle film stojí za zhlédnutí už třeba jen z důvodu zjištění, jestli by jste dokázali bojovat o život. o svůj život! ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Sakra, po půlhodině už jsem brousil nože, jak si teďka zanadávám, ale ve druhé polovině si mě film získal. Jedná se o hraný dokument, který je komentovaný samotnými hrdiny filmu. Na toto uspořádání jsem si musel chvíli zvykat, takže v závěru už mi nevadilo, ale i tak ho nepovažuju jako nejlepší formu. Daleko silnější stránkou filmu je samotná ilustrace popisovaných událostí v kombinaci s audiovizuálem peruánských And. Příběh psal život v plné síle ve stylu "neuvěřitelné se stalo skutečností", ale film má tu slabinu, že s komentářem obou mužů je vám prozrazeno to, že oba přežili, což odebírá skoro všechnu kontinualitu napětí. V tomto ohledu musí být kniha super... 80% ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu jsem téměř ani nedýchala. Je až neuvěřitelné co dokáže lidská vůle s tím, že se člověk nesmíří s osudem a bojuje jako lev. I přes svá zranění se dostat z ledové jeskyně na povrch, přes obrovskou ledovou pláň, kdy nevíte jestli se to s Vámi zase propadne. Díky Bohu, že to dopadlo tak jak to dopadlo, že na poslední chvíli se Joe dostal do "bezpečí". Nepochopila jsem proč jeho kamarádovi vyčítali, že ho na tom laně odřízl ... vždyť ho držel do svých posledních sil a když se hodiny a hodiny nehýbal, kdo z nás by si myslel něco jiného než to, že už nežije. Nemohl tušit, že to přežil, ale že je zraněný a nemůže se dostat nahoru. Určitě doporučuji a kdyby to šlo tak dávám nejméně deset hvězdiček. Velice silný a dojemný příběh podle skutečné události. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neobyčajný príbeh dvoch horolezcov v Andách. Aj keď ide vlastne o dokumentárne spracovanie, mne to tak nepripadalo. Vôbec mi na posudzovanie formy nezostal čas, dejová linka ma absolútne pohltila. Pekné zábery prírody sa striedajú s napínavým bojom o prežitie. Totiž zlomiť si nohu na vrchole nie práve najmenšej hory sa obyčajne rovná rozsudku smrti. Treba mať však na pamäti, že vôľa prežiť niekedy dokáže aj nemožné. Možno na to myslel aj ten horolezec. Ide o niečo fascinujúce, napínavé a krásne, to všetko v jednom balíčku. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Jedna hora, dva horolezci a jedna zlomená noha v takřka metafyzickém dramatu o vytrvalosti, vůli k životu a podstatě lidské existence. Příběh horolezeckého mučedníka a jeho přítele je jedním z nejsilněnji působících filmů co měl kdy celuloid čest nosit. Věta "Kruci, já snad nakonec umřu na Boney M." se nedá zapomenout... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Na konci devadesátých let minulého století připravovala společnost Castle Rock Pictures hranou verzi knihy pro Warner Bros. a podle scenáře Gavina Scotta měl Joea Simpsona ztvárnit Tom Cruise. Film se dostal do stádia tzv. turnaround a putoval od studia ke studiu, ale bez výsledku. (imro)
  • Joe Simpson si při pádu zlomil nohu na třech místech. (imro)
  • Snímek měl premiéru na Filmovém festivalu v Telluride, roku 2003. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama