Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z prvých filmov, vďaka ktorým som objavil 'našu databázu'. A pamätám si na to presne. Možno aj preto sa podvedome stal mojím obľúbeným. Ale to je len treťotriedna podstata. Tými hlavnými sú všetky, ktoré sa päťhviezdičkových komentároch objavujú. Len si pre seba pripomeniem tie podstatné ako sú vytrvalosť, podstata priateľstva, vernosť, láska. Či už vecná alebo osobná. Navyše nádherné horské zábery, čo súvisí aj s kamerou, no a réžia. Keby že je osobný rebríček rozšírený na TOP20, určite by sa u mňa tento film objavil. 100%. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Jedna hora, dva horolezci a jedna zlomená noha v takřka metafyzickém dramatu o vytrvalosti, vůli k životu a podstatě lidské existence. Příběh horolezeckého mučedníka a jeho přítele je jedním z nejsilněnji působících filmů co měl kdy celuloid čest nosit. Věta "Kruci, já snad nakonec umřu na Boney M." se nedá zapomenout... ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh dvou horolezců v peruánských Andách. Vše je výborně natočeno a film dokáže člověka velmi napnout. Přestože to je uděláno jako hraný dokument, tak některé scény jsou sehrány naprosto mistrně a člověk to s těmi horolezci prožívá. Film je natočen opravdu velmi procítěně. Zajímavý film, tak trochu něco jiného než na co jsme zvyklí a to je dobře. 80% ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Opravdu strhující film o neuvěřitelné dávce vůle a síly. Jestli se to opravdu takto stalo, tak klobouk dolu. Film je výborně zpracován, spolu se samotným filmem sledujeme i rozhovory skutečných postav, při jejich slovech vám naskakuje husí kůže, skutečně obdivuhodné, příběh je to silně emotivní a při vyprávění si uvědomíte, že na světě jsou mnohem větší problémy, než jsou ty vaše. Docela mě udivuje, že tito dva týpci jsou nadále nejlepšími přáteli a lezou spolu dál, lezecká obce se kvůli této události rozdělila na dva tábory, odstřihnout či neodstřihnout? Toť otázka. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mám rád horolezecké filmy, i když nabízejí v podstatě pořád to samé, ale Pád do ticha je pro mne velkým zklamáním. Nepopírám zajímavý příběh ani obdivuhodnou vůli k přežití (to jsou ty dvě hvězdy), ale způsob zpracování byl tragický. Dokumentární forma vytvořená dokola opakovaným stylem (týpek ve studiu řekne: "Pak mi to podklouzlo" a následně je zobrazen, jak mu to podklouzlo) mě do příběhu nedostala a skutečnost, že jsou od začátku snímku všichni spokojeně živí ve studiu, dávala i retardovanému divákovi nenápadné znamení, jak to asi tenkrát dopadlo. Pro mne je to tedy pouze nuda o dvou naivních manících, kteří nebyli připraveni na to, že by mohli mít problémy při výstupu, který se ještě nikomu nepovedl. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Dokument se natáčel dva roky na vícero místech v Peruánských Andách a Alpách. (imro)
  • Některé scény, ve kterých vidíme z dálky šplhající Simona a Joea, nejsou hrané hlavními představiteli, ale jejich dabléry, kterými byli samotní Simon Yates a Joe Simpson. (imro)
  • Na konci devadesátých let minulého století připravovala společnost Castle Rock Pictures hranou verzi knihy pro Warner Bros. a podle scenáře Gavina Scotta měl Joea Simpsona ztvárnit Tom Cruise. Film se dostal do stádia tzv. turnaround a putoval od studia ke studiu, ale bez výsledku. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama