Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Recenze (195)

golfista 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem poprvé v Alfě na 70mm a ve scéně snímané z Jeepu jedoucím po polní silnici se mi vážně udělalo špatně. Jinak ale nadprůměrný válečný film o jedné z největších tankových bitev s výbornými Robertem Shawem a Henry Fondou. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fanatický výkon Roberta Shawa ční vysoko nad ostatní, a těm, kdo to ještě nevědí, dojde jak výjimečný stroj byl King Tiger nebo Tiger II chcete-li... až na to, že ho tu neuvidí, protože toto monstrum je pro filmařské účely nahrazeno spojeneckými M47 Pattony;) Bitva V Ardenách je klasickým příkladem toho, že filmovým nářezem lze zamaskovat i způsob, jakým se vydrbalo s odbornými poradci, kteří by rozhodně věděli, jak se věci mají, a jejichž ignorování tento velkospektákl shazuje v očích vojenských historiků do bahna velmi nevábného složení. Toto je zkrátka klasika válečného filmu, která zasluhuje 80%. Což ještě neznamená, že notovat si Panzerlied je v pořádku;) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyl tenhle film tak dlouhý, asi by jeho hodnocení vyznělo jinak. Ale právě zbytečná zdlouhavost některých scén jej činí místy až nudným. Zato některé bojové scény jsou pak o to příjemnější pokoukání. Byť si nejsem tak úplně jist historickou věrností některých zbraní. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Bitvy v Ardenách jsem byl na rozpacích. Když to vezmu z té lepší stránky, tak se rozhodně jedná o živou rekonstrukci neobvykle bránou z dvou úhlů pohledu. Jak ze strany Spojenců tak ze strany Německé. Už to je skvělý nápad, ale celkový dojem nijak nepřekvapí, že se oba důstojníci chovají tak jak se prostě v armádách chovali, nebo jak si tvůrci připsali?.) No na druhou stranu je to poměrně dlouhé a příliš rozvleklé, chvílemi občas bude nudit dlouhými scénami a občas nepotěší historické nepřesnosti. Rozhodně se v té době objevili lepší, válečnější mašinérie než je tato, ale i tak rozhodně stojí za shlédnutí jelikož na tehdejší dobu po stránce válečné není vůbec špatná. --- Je mnoho štěstí. Pro armádu přežít pro nás udržet se v uniformě. To je naše štěstí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina strašne pomalá, uspávajúca, a aj keď sa konečne začne niečo zaujímavé diať nemá to to správnu atmosféru, herci až na Telly Savalasa nestrhnú a tankové bitky skôr pôsobia rozpačito než veľkolepo. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film plný hvězd, které nezklamali a opět dokázali, jak jsou postavy pro válečný film důležité. I přes celkem velký počet postav a dvě příběhové linie se divák dobře orientuje a sleduje především Henryho Fondu, jak se snaží najít německé Tygry. V době vidění, v mých cca 10 letech, šlo o úžasný zážitek nejen díky hudbě a zvukům, které od zbraní až po samotné tanky jsou neuvěřitelně reálné, ale také v pocitech z příběhu, který zaujme v každé vteřině a do závěru vás nepustí. Několik nezapomenutelných okamžiků včetně zpěvu německými vojáky nebo přeletu v mlze nad schovanými německými tanky je opravdu jedinečných a po mnoha letech si an ně vzpomínám stejně jako na sympatickou postavu Tellyho Savalas. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepý, starosvětsky řízný válečný velkofilm, jenž dnes většinou narazí. Ano, much tu je hodně - v té parné poušti možná někdo nerozpozná ardenskou lesnatou krajinu prosince 1944 -, ale já osobně si stěžovat ani v nejmenším nemohu. Velmi sympaticky podaná válka z obou stran s naprosto přesvědčivými protagonisty. O plukovníkovi Martinu Hesslerovi netřeba mluvit, lepšího velitele elitní tankové brigády těžko pohledat - Robert Shaw naprosto fenomenální. Z hlediska scénáře je sice celkem podařeně zachycena vyhrocenost, beznaděj a zoufalství německé situace, ovšem ta všudypřítomnost Fondovy a Savalasovy postavy není tím nejzdařilejším. Každopádně minimálně jedna scéna neztrácí na působivosti ani dnes: Ob's stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht, der Tag glühend heiß, oder eiskalt die Nacht. Bestaubt sind die Gesichter, doch froh ist unser Sinn, ja unser Sinn; es braust unser Panzer im Sturmwind dahin. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Legendární válečný film, líčící jednu krutou etapu osvobozování západní Evropy od nadvlády nacistické "tisícileté" říše. Asi by se dnes dalo polemizovat s formou a obsahem zobrazení historických reálií, snad i způsob vyprávění je příliš poplatný době vzniku. Ale právě! Je to prostě 40(!) let starý - leč výborný - válečný film. - - - P.S. V čecháčkovském televizním podání naservírováno ve zcela degradujícím ořezu původního obrazu 2.35:1 na formát 4:3 a se zcela idiotským českým >studiovým< dabingem takřka bez zvuku a ruchů, podívaná vskutku pro ignoranty a filmové masochisty... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tento film je ve srovnání s jinými ze své doby naprosto nejslabší, protože průběh poslední nacistické ofenzivy na západě popisuje naprosto mimózně a zcela v rozporu s realitou (kritizoval jej proto i sám Ike), nadto náhradou za prznění skutečnosti nenabízí nějak silný příběh. Kromě toho užívá zcela neodpovídající bojovou techniku (M24 jako M4 Sherman, M47 jako Königstiger, transportér M3 jako SdKfz 251 atd.), závěr vypadá spíš jako někde z pouště než v mrazivém prosinci a tak dále. Ve srovnání s konkurenčním sovětským opusem Osvobození prohrává na celé čáře. Jedinou působivou scénou je zpěv Panzerlied. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

1.) Dwight D.Eisenhower říkal, že se to tak nestalo a co řekne Ike, to platí. 2.) Bojová technika absolutně neodpovídá, ale kdo by si taky půjčoval tanky z muzeí.. 3.) Zatímco Němci se ve válce věnují především válce, Američani byznysu (zdravím Kojaka). 4.) R.Shaw je tak přesvědčivý, že by ho Führer bez mrknutí oka pozval do Orlího hnízda na čaj. 5.) Půl Třetí říše a Evu Braunovou k tomu za zásoby ropy! 6.) Kdo si namlouvá, že není důležitá historická věrnost, ale filmařská forma a herecké hvězdy, ať si znovu přečte bod 1.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Battle of the Bulge: The most epic movie tank battle ever:) Bitva v Ardenách je zatím asi jediný válečný film, který mě zcela odrovnal svým obrovským množstvím hlášek:) Totálně drsní Charles Bronson a Telly Savalas (opět s geniálním hlasem Miroslava Moravce). Skvělý scénář, postavy a především také onen fenomenální tankový souboj. "Tak takhle vypadá poražený nepřítel, jako byste zajali nedělní školu", "Řekněte mu, že Američané se učí ustupovat." ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ačkoli jsou některé aspekty tohoto filmu zcela katastrofální, dílo má své vnitřní kouzlo, kterým si mne získalo. V zásadě by se dala každá scéna ohodnotit jiným počtem hvězd a to je hlavní důvod, proč jsem se rozhodl neudělit 4* a to i přestože jsem měl v průběhu pocit, že by to mohlo vyjít. Bohužel je však velká část scén zdlouhavá a nic neříkající. Když už se něco dít začne, je to mnohdy za doprovodu velice teatrálního umírání, které vypadá směšně a zpravidla kazí celkový dojem. Stejně tak jsem nebyl vůbec spokojený s výzbrojí, kdy si produkce nebyla schopna opatřit skutečné tanky ani zbraně z dané doby. Lenost a nebo nedostatek financí byla znát v celém průběhu, kdy se dokonce namísto tanku objevil namaskovaný jeep s dlouhou rourou ve středu. K tomu všemu film provází nespočet děr ve scénáři a to nejen z historického hlediska. Co však hodnocení ubližuje nejvíce, je délka. Začátek je až k uzoufání nudný a když už se to konečně trochu rozjede, stále si tvůrci neodpustí nahodilé a zcela zbytečné zdlouhavé záběry. Zářný příklad tomu byla nekonečná scéna jedoucího vlaku krajinou. Navzdory zmíněné kritice, u mě při sledování převládal dobrý pocit a tak až na několik nepochopitelných momentů hodnotím spíše kladně. 65% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm se vším co má mít. Velice zručně natočené bitevní scény, efektní strategie, pohled na vedení války z obou barikád, neústupné vojáky, zbabělce, prohru, vítězství. Co na tom že některé tanky nejsou přesně takové, jaké se ve skutečné bitvě použily. Účel, který měly splnit splnily a je mi stokrát milejší než ty moderní prostoduché válečňáky nadívané počítačovými triky s topornými výjevy herců. Zde je herecké obsazení naprosto ukázkové, žádní nováčci, ale pěkně ostřílení mazáci, kteří vědí co hrát. Henry Fonda jako rozumný, ale nepříliš rozhodný Americký plukovník, Robert Shaw jako fanatický ale disciplinovaný velitel německé divize, Robert Ryan, který si už po několikáté (a ne naposled) s chutí střihl roli generála, který je v ústraní a tahá pouze za nitky a především Telly Savalas jako vtipný, ale i tvrdý velitel tanku. Tito všichni nám předvedli vynikající herecké výkony plně hodné jejich hereckému formátu. A celkově výrobní štáb pod vedením režiséra Kena Annakina ("Nejdelší den") nám stvořil poutavou válečnou podívanou, která ani po čtyřiceti letech nic neztratila ze svého pelu. 85%. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zrežírovaný (perfektně nasnímané bitvy s úžasnými kamerovými jízdami), ovšem až příliš dlouhý dlouhý a únavný snímek s poněkud neodpovídající válečnou technikou i některými jinými reáliemi. 3 a 1/2 hvězdičky zaokrouhleno hezky nahoru, až do výšin, kde vystoupala vítězná vlajka USA... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film si nehraje na velké umění, ale nabízí především gigantický obraz bitvy, která vychází především z ověřených pramenů historie. Při níž německá armáda chtěla bezstarostné Američany překvapit. Herci jako Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews, George Montgomery, film zvedají v sugestivní podívané válečných scén. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem tento film videl poprve jako dite, byl jsem unesen. S postupem casu jsem ovsem zacal zjistovat, o jak hrozne becko jde. O vsechno co se toci kolem druhe svetove valky se zjimam uz leta a tohle je jeden z nejhure valecnych zpracovanych filmu vsech dob. Herecke vykony jsou jeste jakz takz na urovni (H.Fonda i R.Shaw stoji za to), ovsem zbytek je katastrofa. Mizerny scenar, priserne kulisy, historicke nesmysly (20 let po valce bylo znamo, ze masakr v Malmedách neprobehl tak jak je v tomto filmu zobrazovan - vezni nebyli popraveni kulometnou palbou na mitince v lese, ale byli zastreleni pri pokusu o utek) ci strasna nemcina (vsimli jste si take, ze vsichni nemecti vojaci pri vsech moznych situaci rvou "Das kamm von da oben" - "To bylo tam seshora", i v situaci kdy vedou zajatce apod.?). Kapitola sama pro sebe je ovsem konecna tankova bitva - nevim jestli jste byli nekdy v Ardenach, ale predstava, ze se jedna o vyprahlou poust je vice nez komicka. Stacilo by, kdyby si americti filmari otevreli atlas a zjistili by, ze Ardeny jsou vsechno mozne jen ne rovna poust. Bitva v ardenach je dobry film, ale je na nem proste videt odflaknuta vyprava. Presto ir R.Shaw jako Hessler je vytecny a scena jak mladi tankiste zpivaji Panzerlied je take elektrizujici... Jo a Gemini, kdyz uz tak "Königs Tiger" prosim ;) P.S.: Toto pisu v breznu 2013. Je to porad z dnesniho pohledu becko, ale ve svetle vsech valecnych filmu, co jsou produkovany, jde o skvost, na ktery by se nemelo zapominat, vzhledem k jeho vnitrnimu naboji a vykonu hercu. Opravdova, ryzi klasika. Proto koriguji sve predesle hodnoceni a menim ho ze tri hvezd na smirlive ctyri. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nebudu se rozepisovat, shrnu to do jednoho slova, které to snad vystihne ve všem: VYNIKAJÍCÍ (jak originální, že? :) Skutečně tento film stojí za shlédnutí. Působivá scéna - němečtí vojáci zpívají propagandistickou píseň a pravou nohou udávají pochodový rytmus - jako jeden muž, jeden národ, jedna říše, jeden führer! (Ein Volk, ein Reich, ein Führer)"Durch deutsches Land, marschieren wir..." (tato píseň ve filmu nezazní). Pozn.: Kdyby někoho můj komentář vyloženě rozčiloval tím, že obsahuje nacistické heslo a úryvek hymny SA, může mi napsat do pošty a velice rád mu vysvětlím, že NEJSEM nacista a s žádnou jejich ideologií se neztotožňuji. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opravdu velkofilm, výprava, kostýmy, výbava vojsk, skvělé obsazení, prostě vše sedí a zapadá. Dobře koukatelný snímek. ()

Reklama

Reklama