Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

sepp 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem tento film videl poprve jako dite, byl jsem unesen. S postupem casu jsem ovsem zacal zjistovat, o jak hrozne becko jde. O vsechno co se toci kolem druhe svetove valky se zjimam uz leta a tohle je jeden z nejhure valecnych zpracovanych filmu vsech dob. Herecke vykony jsou jeste jakz takz na urovni (H.Fonda i R.Shaw stoji za to), ovsem zbytek je katastrofa. Mizerny scenar, priserne kulisy, historicke nesmysly (20 let po valce bylo znamo, ze masakr v Malmedách neprobehl tak jak je v tomto filmu zobrazovan - vezni nebyli popraveni kulometnou palbou na mitince v lese, ale byli zastreleni pri pokusu o utek) ci strasna nemcina (vsimli jste si take, ze vsichni nemecti vojaci pri vsech moznych situaci rvou "Das kamm von da oben" - "To bylo tam seshora", i v situaci kdy vedou zajatce apod.?). Kapitola sama pro sebe je ovsem konecna tankova bitva - nevim jestli jste byli nekdy v Ardenach, ale predstava, ze se jedna o vyprahlou poust je vice nez komicka. Stacilo by, kdyby si americti filmari otevreli atlas a zjistili by, ze Ardeny jsou vsechno mozne jen ne rovna poust. Bitva v ardenach je dobry film, ale je na nem proste videt odflaknuta vyprava. Presto ir R.Shaw jako Hessler je vytecny a scena jak mladi tankiste zpivaji Panzerlied je take elektrizujici... Jo a Gemini, kdyz uz tak "Königs Tiger" prosim ;) P.S.: Toto pisu v breznu 2013. Je to porad z dnesniho pohledu becko, ale ve svetle vsech valecnych filmu, co jsou produkovany, jde o skvost, na ktery by se nemelo zapominat, vzhledem k jeho vnitrnimu naboji a vykonu hercu. Opravdova, ryzi klasika. Proto koriguji sve predesle hodnoceni a menim ho ze tri hvezd na smirlive ctyri. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film si nehraje na velké umění, ale nabízí především gigantický obraz bitvy, která vychází především z ověřených pramenů historie. Při níž německá armáda chtěla bezstarostné Američany překvapit. Herci jako Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews, George Montgomery, film zvedají v sugestivní podívané válečných scén. ()

Reklama

erl 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film. Obě strany jsou zobrazeny věrohodně a nic není předem rozhodnuto. Z herců potěší mega drsňák Charlie Bronson či klasicky cáklej Telly Savalas. Skutečným tahounem a hvězdou je však Robert Shaw , díky jehož maximálnímu nasazení jsem fandil naprosto jiné straně :-D. Ardeny vyhrály souboj s časem a v pohodě obstojí a v mnohém i převálcují dnešní snímky z válečnou tématikou. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé vidieť nejakú bitku aj z pohľadu nemeckej strany. To sa dnes už veľmi nenosí v amerických filmoch. Väčšinou dnes filmy začínajú a končia pohľadom na Americkú vlajku. Opäť ma zlákal hlavne Henry Fonda ale mal som pocit, že v tomto filme rozhodne nehrá hlavnú rolu, dokonca tu ani nemal extra priestor vyniknúť. To najlepšie na filme sú asi zábery na tanky, fanúšikovia týchto obrnených vozidiel si naozaj prídu na svoje. Rozpočet teda nebol malý, pretože sa nejedná o žiadne makety. Áno, je oveľa viac lepších filmov z obdobia 2.svetovej vojny a to aj z tak dávnej doby, z akej je natočený práve tento film. Ale táto snímka i tak má čím zaujať, akurát si tu neobľúbite žiadne postavy a tak ani neviete, komu držať palce. ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Jako malej sem to viděl snad několikrát a mám na to docela pohodový zážitky ale hodnocení sem si šetřil až na ted, abych byl objektivní tak výpravou kdesi ve Španělské poušti je to šílená mrdka a pro mě jako geografa dost nervující, vždyť Ardény jsou zalesněná vysočina podobná té naší.Na druhou stranu herecky je to hodně dobrý (hlavně Savalas) tak zůstanu na průměru. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (22)

  • Bitva v Ardenách je souhrnný název, který se používá pro označení německé protiofenzívy a její následné eliminace v prosinci 1944 až lednu 1945 na západní frontě. (ArthasKarfa)
  • Na začátku jsou němečtí zajatci při předvedení do bunkru vybaveni puškami KAR 98 a první útočnou puškou na světě StG 44. Mimo jiné je zde vidět i americké pušky M1 Garant s granátometem M7. (Winster)
  • Protože se provozuschopné německé techniky (zvláště tanků) po válce moc nedochovalo, je často ve filmech nahrazována technikou americkou nebo ruskou. V tomto filmu německé Tigery II (Königstigery) "hrají" americké tanky M47 Patton. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama