Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

Matty 

všechny recenze uživatele

Režiséři jiných filmů o reálných válečných operacích častokrát vycpou prostor před samotnou akcí dialogovou vatou, která se vyjadřuje ke všemu možnému, jenom ne k věci. Zhruba polovinu Bořičů přehrad (což nezní o moc méně béčkově než Ďáblové v oblacích) tvoří dialogy. Dialogy jednak suše vtipné, ale hlavně o tom, co bude chtít většina diváků slyšet. Hned na začátku je před námi zřetelně vytýčen cíl i přibližná metoda jeho dosažení, zbývající dvě hodiny patří dotažení plánu, plánování a realizaci plánu. Žádné dějové odbočky, milostné linie a těžkopádná morální dilemata. Jedna scéna nás vnadí na další, od podstatného se přechází k podstatnějšímu. Takhle to bylo a takhle to má největší šanci zaujmout. Kousek citu do filmu vnáší vztah jednoho z letců k jeho psovi (!), na kterého všichni pokřikují a údajně i ve skutečnosti pokřikovali „Negře!“ (!!). Jediná ženská postava pronese nanejvýš pět vět, jinak je hrací pole plně v moci mužů. Nemám moc rád genderové škatulkování, ale Bořiči přehrad vážně jsou „chlapským“ filmem. Technické detaily, velké bomby a posuzování opačného pohlaví výhradně dle zevnějšku ale odradí jenom ty divačky, které se nenechají strhnout. 85% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Michael Anderson /Mec Gideonuv, Orka Zabijak/ natocil tento film evidentne ako reakciu na tzv. Operaciu Chastise z II. svetovej vojny, kedy dna 16 - 17. maja 1943 znicili Spojenci 3 nemecke priehrady v Poryni-Poruri. A tento film reaguje na tie udalosti z roku 1943. Tempo je vyborne, uz od zaciatku film divaka doslova vtiahne do diania, k tomu este silna tema ako sa nicia priehrady nacistickeho Nemecka. Nechyba podrobne opisanie planu znicenia, planovanie a samozrejme prve pokusy na necisto. Dialogy su vyborne, vladne hlavne Michael Cervenyhrob, ale vsimol som si aj Roberta Shawa. Jeden z chlapskych filmov, na nejake genderove hovna sa v tomto pripade mozem vysrat : 100 % ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečná klasika rutinéra Michaela Andersona o tom, jak byly zničeny přehrady v Porúří. Vybroušený snímek se spoustou sympatických postav - Michael Redgrave jako vědátor doktor Barnes - plynulou a šikovnou režií a zajímavými speciálními efekty - práce s projekcemi, domalovávání, modely apod. O tom, jak byl film vykraden Lucasem ve Hvězdných válkách, se zmiňovat nebudu, ale zajímavé je, že jméno pejska letce Gibsona Nigger nebylo pro americké diváky jaksi politicky korektní, a tak muselo být změněno na Trigger. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neprávom prachom zapadnutý vojnový film, ktorý je paradoxne takmer bez vojnových scén s výnimkou záverečného leteckého náletu. Väčšinu filmu tvoria dialógy , ale pozitívne je , že sú veľmi k veci. Film nezdržiava zbytočnými odbočkami a vedľajšími dejovými linkami a ja som iba s úžasom sledoval ako film z roku 1955 pekne odsýpal. Po hereckej stránke skvelo zahrané, ale zažiari najmä vedec a vynálezca bomby. O tejto "bombovej" misii existuje aj dokumentárny film, ale film samotný sa zaoberá celou misiou od nápadu, testovanie, cvičenie letky až po samotnú akciu tak podrobne , že vám spomínaný dokument nahradí. Len tak naokraj , pri akcii prišlo o život 56 ľudí. Úroveň trikov v závere nie je pre dobrý pôžitok z filmu vôbec dôležitá, ale ak by táto časť bola kvalitatívne na vyššej úrovni, dal by som aj plný počet. Takto štyri, ale poctivé. 80%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, závěrečná půlhodina je strhující, ale to, co se odehraje před ní, není o nic méně zajímavé. "Ďáblové v oblacích" (který trouba jen vymýšlí ty české názvy?) mě velice mile překvapili a okamžitě se zařadili mezi moje top leteckoválečné filmy. A nic na tom nemění fakt, že herci tři čtvrtiny filmu jen mluví, plánují, testují, upravují a mluví... To (a skutečnost, že film vůbec nenudí) jsou totiž právě ty věci, díky nimž se Dam Busters (s tím cz názvem si fakt trhněte) stali odlišnými a pozoruhodnými. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Deset procent celkového rozpočtu na film stálo 150 hodin letového času bombardéru Lancaster. V roce 1954 stál bombardér pro filmové účely 130 liber na hodinu. (KIT.HL)
  • Bomby ukázané ve filmu mají špatný tvar, protože ty s dobrým tvarem byly tehdy ještě tajné. (Kulmon)
  • Filmový debut Patricka McGoohana. (Kulmon)

Reklama

Reklama