Na zámku hraběte Hellforda je pokoj, ve kterém přišlo několik lidí záhadně o život. Hellfordova dcera Irena má tři přátele, kteří se rozhodou přijít tajemství na kloub. Všichni se dohodnou, že jeden po druhém stráví v modrém pokoji noc. První z nich, Tom, během noci beze stopy zmizí. Druhý, Frank, je další ráno nalezen mrtev. V té chvíli se do případu vloží policie, která odhalí, že hrabě Hellford není Ireniným otcem, nýbrž jejím strýcem, který se jí ujal. Skutečný dívčin otec odešel od rodiny před dvaceti lety. Je však blíž, než si všichni myslí... (oficiální text distributora)
Karlos80
Ano, pokud se to tak dá označit tak se skutečně jednalo o první českou zvukovou detektivku, pokud se to takto dá označit, její premiéra se uskutečnila už v roce 1933 přesně 3. 2 .1933 a o kousíček tak předběhla jinou detektivku a sice před týdnem vysílanou Vraždu v Ostrovní ulici, která ji měla až 24. 3.1933. Srovnat tyto dvě, tak tato měla určitě nesrovnatelně vyváženější a možná i lepší herecké obsazení a netěžila jen s jednoho výborného výkonu Jindřicha Plachty jako v prvním případě. Zde byli dobří téměř všichni ať už se jednalo o hrabě Hellforda (Karel Hašler) nebo po duo mladých herců Svobody a Novotného. Záhadná Smolíkova postava byla také zajímavá, rovněž jako tichý a večně komandující komorník Fr. Kováříka. Hašlerův scénář byl zajímavý a románová předloha původně z německého filmu od Ericha Engelse "Geheimnis des blauen Zimmers" rovněž. Reálie po vzoru starých klasických anglických detektivek-také pěkné, a film byl i značně napínavý a sám o sobě záhadně-tajemný až do poslední chvíle. První Cikánův počin do velkého filmařského světa, a tak si myslím že docela neprávem opomíjený. Určitě se jednalo do té doby o nezvyklou produkci, a snímek určitě stojí za shlédnutí a to hned z několika různých důvodů, třeba kvůli exteriérům, které se natáčely na hradě Nový Stránov. 2,5/5*.(6.9.2007)
Kulmon
Celkem vydařená česká detektivka z počátku zvukové éry. Scénář je sice dost jednoduchý a některé scény dost špatné, jako např. vyšetřování zločinu, konkrétně vedení otázek na "svědky". Ale film nakonec skončí celkem zdařile, mysteriózní zločiny jsou vysvětleny. Kvůli tomu nakonec dám pozitivní hodnocení.(16.9.2007)
Ej Hlemýžď
Jestli je první česká detektivka nevím, ale uvádí se, že je první česká z v u k o v á detektivka(13.9.2003)
Ony
Tenhle film miluju! Už ten začátek, kdy hrdinové mluví o "roztříštěných" mrtvolách svých blízkých a přitom deklamují jak na školní besídce, mě dostal do křečí. A pak ty hlášky, když započne tajemné dění v modrém pokoji: "Nic mimořádného se nestalo. Třeba jen otevřel okno, vychýlil se a..." Vychýlil se! Ha ha. Přestože se tu znatelně ztrácejí lidi, zbývající jsou pořád v pohodě, až na Irenu, která sem tam decentně vyjekne, třeba když na ni někdo skočí na chodbě. V druhé polovině už jsem se tolik nesmála. Jednak jsem byla celá rozbolavělá, ale taky se ukázalo, že zápletka vlastně není vůbec hloupá! Během svižného výslechu padají slušné perly, ten vyšetřovatel je borec. František Kovářík jako komorník se projevuje velmi stroze, ale u něj to bohatě stačí. Nejvíc mě upoutal pohled Miroslava Svobody. Škoda, že se u nás tehdy netočily horrory. Tenhle herec by určitě nouzí o role netrpěl. A pak tu máme roztomilou melodii Po tobě toužím a nejotisklejší otisky prstů, jaké jsem kdy viděla. Jedním slovem SKVOST.(9.9.2007)
LiVentura
Dobrá krimi, tedy spíše detektivní povídka stran "první republiky"....(10.9.2007)
Blofeld
Už jen ty otisky prstů!(30.5.2009)
Marthos
V lednu roku 1933 vstoupil do dosluhujících vinohradských filmových ateliérů nový tvůrce, režisér Miroslav Cikán. Toto setkání lze chápat jako pomyslné střídání stráží. Debutant Cikán zde totiž natáčel jeden z posledních filmů, aby zanedlouho stanul na předních pozicích nově vystavěného barrandovského komplexu. Jeho první film je tak trochu výjimkou, protože v pozdějších letech převládal v jeho tvorbě především veseloherní žánr. Tehdy využil příležitosti natočit českou verzi německého filmu Ericha Engelse Geheimnis des blauen Zimmers. Jedná se o jeden z prvních pokusů o detektivní film a výsledek není vůbec špatný. Cikánovi se podařilo vytvořit takřka hororovou atmosféru, reprezentovanou tajuplným zámkem, záhadnými postavami, nevlídným počasím a náhlými úmrtími. Značný podíl na úspěchu snímku má kameraman Jan Stallich, jehož práce se světly tvoří jeden z uměleckých vrcholů. V hereckém obsazení se vedle osvědčených divadelních bardů objevili nové mladé tváře Jiřiny Šejbalové, Antonína Novotného nebo Miroslava Svobody. Spíše dokumentární hodnotu má účast Karla Hašlera, jehož příležitostná filmová vystoupení jsou dokladem umělcova širokého záběru. Podobný charakter zastává v jedné z klíčových rolí i budoucí režisér Jan Sviták, který tehdy působil ještě jako herec. V rámci pionýrských let zvukového filmu, postrádajícího jakékoli rafinované triky a animace, tvoří ZÁHADA originální a zdařilé dílo, které je bohužel stále plně nedoceněno a přehlíženo. Takový je ostatně úděl většiny českých filmů předmnichovské éry.(4.10.2008)
liquido26
Kamarád, co to viděl mi řekl, že tato česká detektivka je srovnatelná se starými americkými černobílými horory a detektivkami z 30. let. No a tak jsem se na to taky podíval a musím konstatovat, že jediné, co je s americkými filmy srovnatelné je to, že byl tento film také černobílý. Barva filmu byla opravdu stejná a to je asi tak vše. Samotná záhada, která nás celým filmem provázela mi přišla zajímavá. O to větší zklamání bylo pak její rozuzlení. Film sám o sobě je utahaný a nudný a herci příšerní.(16.7.2009)
Crawler-D
Je pěkné mít prvenství, a to v kategorii zvukový film ČR, ale chtělo by to o píď zajímavější (nebo tedy promyšlenější) zápletku.(16.9.2007)
Elisebah
Docela povedená detektivka i když lepší se mě zdá Vražda v Ostrovní ulici. Ale každý z těch filmů má něco do sebe.(19.11.2008)
Brejlil
Ne příliš zvládnutý pokus o něco v českém filmu nového, o detektivku. Toporný Karel Hašler se mi zprotivil hned na začátku a zápletka s tajným vchodem také byla "neotřelá". Ani Cikánovy režijní koncepce jsem si nevšiml.(22.11.2007)
mikulem
Není to nic moc, zdlouhavé, statické, překombinované a někteří herci, které mám jinak rád, jsou tady dost otravní. Nejhorší je pak postava detektiva, tomu mám několikrát chuť dát pěstí do zubů. Snad tu hrubost odkoukali z německé předlohy. Mnohem raději mám film VRAŽDA V OSTROVNÍ ULICI ze stejného roku, oproti tomuhle je zábavný a rozmanitý a jsou tam zajímavé experimenty s vyprávěním příběhu, takřka Hitchcockovské.(25.3.2009)
Véronique
Nevím, jaké pocity bych měla dnes, ale vzpomínám si na posledení promítání před pár lety - a filmem jsem byla opravdu "vtáhnuta". Zajímavý děj, tajemný dům, tísnivá atmosféra, dobové kulisy... To vše dotváří celkový, velmi dobrý dojem, který jsem z filmu nabyla - včetně nedokonalosti filmařské či technické (1933). 68%(3.10.2010)
bradl3y
Film si po celou dobu udržuje tajemný tón s gradujícím napětím. Ale co se konce týče - ten je opravdovým zklamáním. Tak nepromyšlené rozuzlení a vysvětlení počínání vraha z modrého pokoje celkem dost snižuje výsledné hodnocení. Škoda!(17.1.2012)
Valentin
Hvězdičku navíc to má za to prvenství. Jinak je to velice nudný příběh.(4.5.2011)
alonsanfan
Nejúžasnější je František Kovářík v roli komorného. Tak tomu říkám absolut prkennost.(21.5.2011)
Bakemaster
Děj byl pěkná nuda, ale hra světel a statické dlouho trvající záběry ať už na cokoliv dodávaly filmu hororovou atmošku jak ji známe z Nosferatu.(29.6.2011)
VenDulin85
Ó, jaké zpestření po romantických veselohrách té doby! Modrý pokoj na zámku nese prokletí, tři lidé tam krátce po sobě vždy po jedné hodině v noci přišli o život. Po dvaceti letech, když tam skupinka přátel slaví narozeniny jedné slečny, se připomene stará historie a tři mladíci (nevím jakého jiného výrazu použít) se vyhecují, že tam postupně stráví noc. Jak to může dopadnout? Pro milovníky detektivek je toto povinnost, protože vedení výslechu je tak originální, až se člověk ohýbá smíchy. Přiznali byste se, že jste něco viděli, když jsou v místnosti přítomni všichni ostatní? Přestože je stopáž neuvěřitelně krátká- člověk je očima málem popohání, protože si je vědom, že za 10 minut už bude konec; je ve snímku vše, žádné cavyky s rozuzlením příběhu se nedělají.(30.12.2011)
worm14
Z dnešního pohledu docela pěkná legrace. Značná část filmu pak až hraničí s komikou. K tomu trocha toho mysteriozna, tajná místnost, střelba a naháněčka na záhadného střelce, ze kterého se nakonec vyjukaný mladík, který jen stojí o Irenu. Atmosféra by se místy dala opravda docela krájet...na svou dobu docela dobrej film ikdyz clovek by asi cekal vic...(21.7.2008)
Adiemus
Svatá prostoto. Bez ohledu na nostalgii je toto jeden z nejhorších prvorepublikových filmů, které jsem viděla. Inu, každý (režisér) musí nějak začít.(16.12.2011)