Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká herečka Frances Farmerová (1914-1970) patřila k nejrozpornějším zjevům Hollywoodu 30. a 40. let. Její kariéra měla strmý vzestup a po krátké době také stejně prudký pád, neboť Frances Farmerová nebyla ochotna podřídit se požadavkům tehdejší komerční tvorby. Spíš než po laciném pozlátku filmové slávy toužila po úspěchu na jevišti, ale to se jí podařilo jen částečně. Z 15 filmů, jež natočila, odolal zubu času prakticky jediný - Děvče z baru (1936) Howarda Hawkse a Wiliama Wylera. Tvůrci filmu Frances, jenž vznikl v produkční společnosti známého komika Mela Brookse, věrně vyšli z jejího skutečného osudu, pouze přikomponovali fiktivní postavu jejího přítele Harryho Yorka. Vzniklou biografii lze určitě zařadit mezi nadprůměrné ukázky svého žánru, především díky vynikajícímu hereckému výkonu Jessicy Langeové, která za něj byla nominována na Oscara a obdržela hereckou cenu (ex aequo) na XIII. MFF v Moskvě 1983. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O tom. jak stoupá ... a jak padá hvězda, která přespříliš věřila sama v sebe, ve svůj úspěch - a ve svou nedotknutelnost ... nebo ve své ideály, které možná byly - ale možná nebyly jen pózou ... alespoň zpočátku. Hvězda, která se nechtěla nechat přetvořit k obrazu jiných ... a "mentálně ozdravný program" zatím nenápadně postával opodál - a trpělivě čekal na svou příležitost. Ten příběh je přinejmenším velice pohnutý, jenomže ... neslyšíte v něm tlukot jejího srdce ... 3,5* ... P.S.: 1) Vážení přátelé, smlouvy se musí plnit, s tím nic nenaděláte; 2) Matky jsou to nejlepší - nebo taky to nejhorší, co vás může potkat; 3) Rytíři na bílých koních jsou obecně nedostatkové zboží, nicméně EXISTUJÍ ... jen nejsou všemocní. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Působivý příběh o herečce Frances Farmer (dobrá Jessica Lange). Nemá cenu spekulovat o tom, jak moc se příběh drží skutečnosti a co je přidáno. Beru to jako příběh o ženě, která měla své touhy, svá přání, svůj názor na život, který se dosti rozcházel s tím, co od ní každý očekával. Je to působivý příběh o tom, že když nezapadáte do role, kterou vám ostatní přichystají a odmítáte se poddrobit, oni neváhají, aby zlomili vašeho ducha a poddrobili si vás násilím. Je to o naprosté netolerantnosti k tomu, co druzí chtějí, je to o kruté pomstě, která se snaží zadupat lidskou osobnost, aby byla přetvořena v to, co se od ní očekává. Naprostý rozklad lidskosti, který je nahrazen falešnou společenskou morálkou a bojí se jakékoliv odlišnosti, byť je jen v chápání života a pohledu na něj. Lidé si tak libují ve své krutosti, pokud je uražena jejich pýcha. Další zajímavé postavy: Lillian (dobrá Kim Stanley), Francesina matka, kerá se snaží realizovat a dát životu důležitost skrze svoji dceru. Když se ale Frances rozhodne pro jiný směr, neváhá jí několikrát poslat do blázince, aby se stala poslušnou ovečkou. Ernest (Bart Burns), Francesin otec, který miloval svoji dceru, ale nedokázal zastavit svoji ženu. Harry York (Sam Shepard), jedinný Francesin přítel, který jí miloval takovou jaká byla a jediný, kdo ji vždy nezištně pomáhal. Dick Steele (Christopher Pennock), herec a manžel Frances, který si samolibě užíval její popularity. Clifford Odets (Jeffrey DeMunn), scénarista a autor divadelních her, velká Francesina láska, který jí však odkopl hned, jak pro něj přestala být užitečná. Doktoři psychiatři Doyle (Woodrow Parfey) a Symington (Lane Smith), kteří s velkou chutí dělali z nepřizpůsobivých poslušné ovečky a dělali pro to vše. Na závěr snad jen otázka: není psychiatrie jen násilné přeměňování na poslušné stádečko, není to jen věda, jak zlomit lidského ducha, a to jakýmkoliv způsobem, aby "řádná" společnost nebyla pohoršována? Kdo je blázen? Ten, komu se nelíbí, jak společnost funguje? Nebo ten, kdo tupě dělá jen to, co je správné a nemá vlastní názor? Není společnost a státní útvary na prahu svého konce úpadku lidského ducha? Nebo se pořád nachází tolik lidí, kteří touží ovládat a vést ostatní a falešnou morálkou a homofobií ničit druhé? ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Já Paní herečku (to P je tam schválně) Jessicu Lange, znám už delší dobu, takže ačkoliv jsem na film dneska koukal vlastně náhodou, tušil jsem co mohu čekat. A přesto mně překvapila. Film stál na jejím výkonu a věřil bych i tomu, kdyby svým výkonem předčila svojí skutečnou historickou předlohu Frances Farmerovou. Chilkami z ní šel strach a například když stála v blázinci proti sedícímu lékaři a usmívala se na něj, měl jsem o něj vážně strach a být v tom sále s nimi, doporučím mu ať zdrhá tím oknem co má za křeslem a s otevíráním ať se nezdržuje. Tak dokonalé hraní jsem už dlouho neviděl! A uniklo mi to v titulkách, ale skvělý byl i český dabing a tuším, že to byla paní Munzarová, kdo ji propůjčil skvostný hlas. Ačkoliv o Frances Farmerové jsem dodnes nic nevěděl a asi bych na filmy s ní narazil spíše náhodou, jsem moc rád, že jsem film viděl a doplnil si mozaiku herců z Hollywoodu o další střípek. Film byl úchvatný, zpracování Ameriky té doby také. V tom blázinci bych nevydržel ani minutu a dost jsem se divil, že zřízenci na chovanky za úplatu pouštěly nadržené vojáky... Člověk si ta čtyřicátá léta asi dost idealizuje musel jsem sám před sebou uznat a to mám toto období obzvláště rád... Dávám tedy za 5 skvělých scénářů pro vyléčenou herečku! * * * * * ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděla, když mi bylo 22 let . Z kina jsem vycházela rozsekaná a z hlavy mi dlouho nešel vymazat. Ze scény v léčebně, kde Frances prodával ošetřovatel vojákům , se mi doslova dělalo špatně a třásly se mě kolena. Matičku, kterou by pohledal, mohla by si tykat ze Stalinem. Je vidět, že film zapůsobil, protože od té doby jsem ho neviděla a je to drahně let. Nejlepší výkon Jessici Lange ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Díky ČSFD jsem si mohla přečíst něco o skutečné Frances Farmer a zjistit v čem hrála. Film asi není zcela podle skutečnosti, ale musím souhlasit, že výkon Jessicy Lange je vynikající. Ostatně jak jinak, ona byla a je skvělá herečka. Příběh je mrazivý, ale po pravdě bych dala přednost se dozvědět více o jejím hereckém životě než z filmu dělat nový Přelet nad kukaččím hnízdem. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (10)

  • Herečka a spisovatelka Lois Kibbe, která spolupracovala s Frances Farmer na knize o jejím životě, u filmu pracovala jako konzultantka. (..Lucas..)
  • Jessica Lange obdržela za tento film a za film Tootsie nominaci na Oscara ve stejný rok. To bylo poprvé od roku 1942, kdy byla herečka nominována jak na cenu pro herečku v hlavní roli, tak na cenu pro herečk ve vedlejší roli, ve stejný rok. Celkem se tak v historii Oscarů stalo potřetí. (..Lucas..)

Reklama

Reklama