Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselé i smutné osudy několika žen z malého města. (Česká televize)

Recenze (89)

Maq 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, a je to nejspíš zavádějící asociace, ale při tomto filmu mi přišli na mysl Dubliňané Jamese Joyce. Smíchaní se seriálem Byl jednou jeden dům. Stylové jižanské charaktery. Film balancuje na rozhraní komedie a dojáku, ale dialogy jsou skvělé, vtipné, a obsazení je excelentní. Několikrát jsem se srdečně smál. Pro mě příjemné překvapení. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Old-school komedie lomeno doják, takže nic moc. Spousta vaty a plků o ničem. Pak Julia umře a je to. Je fakt, že se povedlo její matce, v podání Sally Field, perfektně vyjádřit vztek a bezmoc krátce po pohřbu, ale to byla opravdu ojedinělá světlejší (kvalitnější) chvíle v celém filmu. Párkrát jsem se pousmál, ale jinak je to vážně plné všelijakých klišé a tak vůbec... Možná je to zkrátka určeno pro určitou cílovou diváckou skupinu...která se neshoduje s žádnou ze všech těch cílových skupin, do kterých rád patřím.. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Výborná Sally Field (posmutnělý článek filmu) a nepřekonatelná Shirley MacLaine (řízný článek filmu) dělají společně se svými dalšími čtyřmi hereckými kolegyněmi z tohoto filmu velmi zajímavou podívanou. Sice se na konci dočkáme cíleného citového vyděračství diváka jako prase, ale akademii to tehdá stačilo na nominaci mladičké Julie Roberts na Oscara. ()

cingi.t 

všechny recenze uživatele

Oceľové magnólie sú jednou z tých kvalitných drám 80. rokov, ktoré nenútene a veselo dokážu ukázať, aký je život. Veľmi pekne napísaný príbeh šiestich žien z predmestia s ústrednou postavou mladej diabetičky Shelby, ktorá sa aj napriek vážnej chorobe snaží za každú cenu žiť vlastný život. Jej matka je prehnane ochranárska a jej otec nekonečný vtipkár, ktorého nič nerozhodí. Partičku dám dopĺňa mladá kaderníčka s komplikovanými vzťahmi v rodine, jej nová zamestnankyňa, ktorá sa ešte nerozhodla čím v živote bude a dve postaršie dámy – jedna láskavá a jedna protivná. Keď sa Shelby rozhodne aj napriek odporúčaniam doktorov mať vlastné dieťa, ovplyvní to životy všetkých v jej okolí. Sila mladého dievčaťa naučí ženy, ako milovať, odpúšťať a nevzdávať sa. Nemyslím si, že by tento film každého ohúril, ale má vyše dve hodiny a plynule udrží človeka až do konca, aj napriek tomu, že jediné výstrely, ktoré sa tam ozvú sú na odplašenie vtákov. Čakala som zdĺhavú drámu o umierajúcom dievčati, ale opak je pravdou. Pre mňa veľmi pohodový večer. 4*. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ve městečku se chystá velká veselice - Shelby (Julia Roberts) se vdává. Zatímco největší starostí jejího otce (Tom Skerritt) je vyhnat ptačí osazenstvo ze zahrady, pro její matku je vše složitější. Kromě standardních starostí matek nevěst má o Shelby hlavně strach. Její choroba, diabetes, může ve kteroukoliv chvíli na Shelby zaútočit. A když po svatbě přijde Shelby s tím, že by chtěla mít miminko, má její matka jasno - těhotenství by Shelby mohlo zabít... Film jsem viděl poprvé pradávno, ale trochu jsem na něj již pozapomněl, a tak jsem si jej dal ještě jednou. Ale názor na něj se mi nezměnil - při samotném sledování vcelku ok (hlavně díky hereckému obsazení - Daryl Hannah, Julia Roberts, Tom Skerritt, Shirley MacLaine, ...), leč film je určen pro zcela jiné publiku, a tak mne příběhově dvakrát nezaujal. Asi nejvíce mne bavily slovní přestřelky mezi otcem Shelby a nesympatickou sousedkou (Shirley MacLaine), a celkově mne z celého filmu role Shirley MacLaine zaujala asi nejvíce... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Producenti filmu původně nesouhlasili s obsazením Sally Fieldové do role M'Lynn s tím, že by jí nikdo neuvěřil, že je matkou 22letého syna. Jejích námitky vzaly za své, když se ukázalo, že v reálném životě má právě stejně starého syna. (Aelita)
  • Dolly Parton a Daryl Hannah speciálně pro svoji roli studovaly práci kadeřníků, aby jejich scény, kde se upravují účesy, byly skutečné a autentické. (Aelita)

Související novinky

Zemřela herečka Olympia Dukakis

Zemřela herečka Olympia Dukakis

02.05.2021

Ve věku 89 let zemřela oscarová herečka řeckého původu Olympia Dukakis. Svůj filmový debut prožila v roce 1964 ve filmu Lilith a objevila se i jako matka Dustina Hoffmana ve filmu John a Mary z roku… (více)

Reklama

Reklama